Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Základy psí reprodukce: Fena po porodu
Sdílet:

Základy psí reprodukce: Fena po porodu

Psi
Všeobecné

Psí porod je událost, která vyvolává radost i respekt snad v každém zodpovědném chovateli. Obojí je přitom namístě. Přestože se totiž jedná o přirozený proces ukončení březosti feny, kdy dochází k narození štěňátek, tak nějak tušíte, že nejvíc práce je ještě před vámi.

Někdy se stane, z různých důvodů (důvody mohou být na straně feny i na straně štěňat – například úzké porodní cesty nebo přílišná velikost plodu), že fena přirozeně porodit nedokáže a je nutné podstoupit císařský řez.

Vzhledem k dobře utvářeným porodním cestám ale většina fen rodí přirozeně a bez komplikací. Každá fena porod prožívá trochu jinak, obzvláště prvorodičky mohou být více nervózní – na začátku nevědí, jak o štěňátka pečovat a jak se k nim poskládat, ale ve většině případů převládnou mateřské instinkty. Z feny se stává hrdá pečující matka a chovatel zastává roli věčného pozorovatele, kontrolora, a především hlavního krmiče novopečené psí mámy. 

Někdy po porodu feny narazíte na situace, které vás překvapí. Například když fena po porodu hrabe. Může stačit fenku jemně napomenout a nechá toho, jiná fenka bude hrabat jako smyslů zbavená. Důvodů pro toto chování může být několik, například:

  •  fena má zadrženou placentu a pohyby jí pomáhají k vypuzení
  •  fena se snaží uklidit porodní box od očistků, které z ní odcházejí
  •  fena je nespokojená s umístěním porodního boxu, například na velmi frekventovaném místě v bytě, kde je častý pohyb osob, a to fenu může znervózňovat 

 

Komplikace po porodu

Prevencí poporodních komplikací je kontrola fenky a štěňat veterinárním lékařem do 24 hodin po porodu. Veterinář předně zkontroluje, zda je porod skutečně u konce – narození posledního štěňátka až po několika hodinách není totiž žádná vzácnost, zkontroluje, zda nemá fenka zadrženou placentu, která by mohla způsobit zánět dělohy, sepsi a v krajním případě i úmrtí feny. Zkontroluje také čerstvě narozená štěňátka.
I přes veškerou péči si ale příroda nevybírá a mohou nastat komplikace, na které je vhodné být připraven. 

Fena po porodu nežere
Porod je pro fenu velmi náročný a je zapotřebí, aby co nejdříve doplnila energii, kterou brzy zase vydá na kojení štěňátek. Po porodu by fena měla přijímat dvakrát až třikrát tolik krmení, než je její běžná dávka. V dalších týdnech kojení se množství ještě zvyšuje. Krmení musí být kvalitní – pokud krmíte komerčně vyráběným krmením, bude vhodné zvolit krmení pro březí a kojící feny, případně pro štěňata. 

Pokud po porodu fena krmivo přijímat nechce, je vhodné ji takzvaně rozkrmit. Kromě běžného krmení můžete zkusit dávat maso syrové i vařené. Na dodání energie a tekutin někteří chovatelé úspěšně podávají glukopur nebo med s vodou, rozmíchané sušené mléko pro štěňátka či silný vývar. Důležité je dávat feně krmivo v blízkosti štěňat, protože většina fen se nechce od porodního boxu vzdalovat.

Jednoduše řečeno, na nerozmazlování se u feny po porodu nehraje. Cokoliv dostatečně kvalitního jí chutná, je lepší, než aby hladověla. 

Fena po porodu rychle dýchá
Zrychlené dýchání po porodu může být způsobeno více faktory, od faktorů z vnějšího prostředí až po nebezpečnou eklampsii neboli odvápnění, také zvané poporodní horečka

  • Eklampsie – vyskytuje se především u fen malých plemen a jedná se o život ohrožující metabolickou poruchu, kdy hlavním faktorem je nedostatek vápníku, ale vliv má také dědičná predispozice. Příznaky jsou neklid, odmítání stravy, nezájem o štěňátka, horečka, zrychlené dýchání, toporná chůze a tetanické křeče. Včasná návštěva veterináře je zcela zásadní. Základní léčba je aplikace vápníku nitrožilně.
    Nenechte se však zmást, poporodní eklampsie u fen není totéž co preeklampsie u žen. 
  • Vyšší teplotu a zrychlené dýchání způsobují i hormonální změny, které se v těle po porodu odehrávjí, a taky samotné kojení. Teplota feny by však neměla přesáhnout 39,5 °C.
  • Doporučená teplota prostředí pro štěňátka v prvních dnech po narození se v chovatelské literatuře udává až 29–30 °C, což je teplota výrazně vyšší než teplota, ve které by se cítila dobře fena. Z toho důvodu někdy chovatelé používají výhřevné dečky či lampy, které zajišťují teplotní komfort jak štěňátkům, tak feně. 

Pokud by fena byla apatická, měla horečku, zvracela by či měla průjem, měla zatvrdlou mléčnou žlázu anebo změnila výrazně své chování ke štěňátkům, je vhodné urychleně navštívit veterináře. 

Autor textu: Iva Baráková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru