Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Bude váš chlupáč slavit narozeniny? Inspirujte se, jak vyrobit dort pro psa
Sdílet:

Bude váš chlupáč slavit narozeniny? Inspirujte se, jak vyrobit dort pro psa

Psi
Krmení

Mnoho majitelů každoročně slaví i narozeniny svého chlupatého parťáka. Kromě hraček, míčků, kostí a dalších dárků patří neodmyslitelně k oslavě také chutné pohoštění. Pokud vám kupované pamlsky přijdou na tak významný den příliš obyčejné, můžete oslavenci připravit překvapení v podobě vlastnoručně vyráběné pochoutky.
Poradíme vám, jaké suroviny se hodí na dort pro psa, abyste nemuseli řešit neblahé následky v podobě citlivého zažívání a znečištění interiéru. Možná vás i překvapí, že výroba není vůbec složitá a mnohdy ani drahá. 

Až budete zvažovat, z čeho upéct narozeninový dort pro psa, zohledněte všechna zdravotní omezení včetně případných alergií psa. Někteří jedinci mohou trpět nesnášenlivostí mléčných výrobků, jiným může vadit například kuřecí maso. Také se vyhněte potravinám, na které není váš pes zvyklý. Popřemýšlejte i o vhodné velikosti zákusku, obzvláště u velmi hltavých psů je vhodnější udělat více menších dortíků než jeden veliký. 

Jestliže stále ještě váháte, jaký využít na dort pro psa recept, možná vám pomůže následující rozdělení podle surovin.

Tvaroh

Dort pro psa z tvarohu patří k velice oblíbeným. Nespornou výhodou je možnost zdobení obarvenou tvarohovou hmotou. Sáhnout můžete po rozmixované šunce, vařené červené řepě nebo čerstvé petrželce. Vykouzlíte tak na dortu pro psa k narozeninám barevnou jmenovku, číslici či jiné detaily. 

Základem je tvaroh smíchaný se želatinou, využít samozřejmě můžete i silný domácí vývar z vepřových nožiček. Hmota pak v lednici krásně ztuhne. Jako forma vám může posloužit miska nebo hrnec. Abyste se vyhnuli nechtěnému poškození korpusu při vyklápění z formy, vyložte ji nejdříve potravinovou fólií. 

Skvělou alternativou je dort pro psa z piškotů, které zalijete tvarohovým krémem. Protože jsou piškoty hodně savé, stačí, když místo želatiny zamícháte do tvarohu žloutky. 

Aspik neboli želatina

Trochu více práce vyžaduje aspikový dort pro psa. O to větší nadšení ale u vašeho kamaráda vyvolá. Želatinu použijte buď koupenou v prášku či plátcích, nebo si doma předem uvařte prasečí nožičky. Do vývaru můžete přidat i kořenovou zeleninu, vytvoří pak v dortu zajímavou mozaiku. 

Maso a vnitřnosti

Příznivci barfu mohou připravit dort pro psa z masa. Aby syrové maso drželo pohromadě, můžete ho zalít chladnoucím aspikem. Samozřejmě lze maso i povařit a vytvořit tak obdobu tlačenky. Nepřidávejte ale žádné koření a sůl, maximálně bylinky. 

Zákusek můžete i upéct, což se hodí v případě některých vnitřností. Takový voňavý játrový dort pro psa dost často znamená vrchol absolutního blaha. Játra rozmixujte, přidejte vajíčka, klidně i nastrouhanou mrkev, trochu strouhanky a mouky. Měla by vzniknout tužší hmota, kterou vlijete do dortové formy a upečete. 

Masová konzerva

Pokud opravdu nestíháte, nebo vás limitují zdravotní omezení, jistě oslavence potěší i dort pro psa z konzervy. Současný trh nabízí rozmanité složení včetně 100% obsahu masa. 

Autor textu: Pavla Skalová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru