Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Můžu psovi dát ibuprofen?
Sdílet:

Můžu psovi dát ibuprofen?

Psi
Druhy a plemena

Pokud pes špatně šlápl, odněkud spadl nebo se třeba uhodil, není vždy nutné hned spěchat k veterináři. Jestliže karambol nebyl příliš vážný a váš čtyřnohý kamarád se z něj rychle „otřepal“, bude stačit pár dní klidnějšího režimu. V některých případech si možná řeknete, že by bylo dobré psovi trochu pomoci od bolesti. Ponoříte se tedy do domácí lékárničky a v duchu si kladete otázku, jaké lidské léky jsou pro psa vhodné? Nabízí se třeba dětské sirupy proti bolesti a horečce. Jsou přece určeny i pro malinká miminka, budou tedy jistě šetrné, a tedy bezpečné i pro vašeho psa. To je ale zásadní omyl, který už mnoho psů připravil o zdraví, či dokonce o život. Čtěte dále a zjistěte, proč byste psovi na vlastní pěst nikdy neměli dávat lidské léky na bolest.

Co jsou léky na bolest?

Navzdory pestré paletě názvů a forem produktů zůstávají podstatou drtivé většiny obvykle užívaných léků proti bolesti (analgetik) tři účinné látky – paracetamol, ibuprofen a aspirin.

Ibuprofen patří do skupiny nesteroidních antiflogistik, potlačuje bolest, snižuje horečku a působí i protizánětlivě. Pro psy (i kočky) je však velmi nebezpečný. Už v malých dávkách poškozuje sliznici žaludku, což může vést až k život ohrožujícímu krvácení a perforaci žaludeční stěny. Zároveň působí toxicky na psí ledviny.

Mezi nesteroidní antiflogistika (NSA) patří i léky obsahující aspirin. Zde je hlavním problémem vliv na krevní srážlivost (aspirin snižuje shlukování krevních destiček) a poškození trávicí soustavy, zejména jater.

Také paracetamol je nevhodný pro zvířata, ačkoliv ho mohou užívat i těhotné ženy, a mohl by vám proto připadat neškodný. Léky s touto účinnou látkou potlačují horečku a bolest, chybí však protizánětlivá složka, jakou se vyznačují NSA. Požití paracetamolu způsobuje psům (a zejména kočkám) těžké poškození jater a závažnou anémii (nedostatečnost červených krvinek). Tento stav může opět vést k úhynu.

Bezpečné nejsou ani krémy

Výše zmíněné účinné látky najdeme také ve formě mastí a gelů sloužících k lokálnímu ošetření bolavého místa. Ani ty však nejde doporučit k veterinárnímu užití. Když pomineme fakt, že většina psů si bude natřené místo olizovat, nezanedbatelné množství účinných látek se přes kůži dostává do krevního oběhu. Zejména aplikujete-li mast na větší plochu (třeba na bolavá záda), je riziko komplikací velmi reálné.

Z volně prodejných léků proti bolesti není žádný vhodný k užití pro psy, a to ani jednorázově.

Stejně tak není bezpečné podávat psovi léky, které byly předepsány jinému zvířeti, i když jsou také „na bolest“. Máte-li doma potenciálně vhodné veterinární léčivo, jeho podání vždy konzultujte s veterinářem. Zároveň nezapomeňte ověřit, že lék není prošlý.

Každý projev bolesti a diskomfortu, který se nelepší během jednoho či dvou dnů klidového režimu, je třeba konzultovat s veterinárním lékařem. Pouze veterinář může určit diagnózu a doporučit léčbu. Jakýkoliv jiný postup je hazardem se zdravím vašeho psího kamaráda. 

Autor textu: Ing. Šárka Štíchová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru