Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Typy a zbarvení srsti Jack Russell teriérů
Sdílet:

Typy a zbarvení srsti Jack Russell teriérů

Psi
Druhy a plemena

Ještě před patnácti lety málo známý Jack Russell teriér je dnes jedním z nejoblíbenějších malých plemen v Evropě, USA a Austrálii. Je to veselý, bystrý a temperamentní psík, který se výborně uplatňuje jako společník pro aktivní a sportovně založené lidi. „Rasslíci“, jak se těmto teriérům familiérně říká, byli dlouhou dobu ryze pracovním plemenem, které nemělo ustálený exteriér a nebylo oficiálně uznáno. Teprve na přelomu 20. a 21. století byl vytvořen standard a následně plemeno uznala FCI. 
I když jsou stále oblíbenější a rozšířenější, může vám dát jejich rozpoznání tu a tam trochu zabrat. Jack Russell teriéři se totiž vyskytují hned ve třech typech osrstění, což určení plemenné příslušnosti zrovna neusnadňuje. 
Čtěte dále a dozvíte se více o různých typech srsti a také o barevných variantách, v jakých můžete Jack Russell teriéra narazit. Na závěr si také povíme, jak rozpoznat Jack Russella od jeho blízkého příbuzného, Parson Russela.

Typy srsti Jack Russell teriérů

V případě těchto veselých teriérů FCI rozlišuje tři typy osrstění, z nichž jeden bývá považován za jakýsi mezistupeň mezi dvěma zbývajícími. Dědičnost textury srsti u Jack Russellů není dosud stoprocentně zmapovaná, dokonce je možný výskyt všech tří typů srsti v jednom vrhu štěňat.

Hladká srst
Hladkosrstý Jack Russell má krátkou a dobře přiléhající srst. Měla by být dostatečně hustá, aby poskytovala ochranu před běžnými rozmary počasí, nicméně nevytváří takovou izolaci jako srst hrubosrsté nebo broken variety. Ve velmi chladném počasí proto může být namístě využití vhodného psího oblečku, zejména u starších či nemocných zvířat. 

Hrubá srst
Drsnosrstý Jack Russell má delší, tvrdou a drátovitou srst po celém těle i končetinách. Hlavu zdobí dobře patrný vous a také delší srst nad očima. Tuto variantu je možné trimovat, nicméně byste psa pro tuhle péči měli svěřit pouze specializovanému salonu, kde si s úpravou opravdu kvalitně a správně poradí. Standard totiž požaduje přirozený vzhled a výrazný zásah by mohl být na výstavě penalizován. Hrubou srst nikdy nestříhejte strojkem, poničili byste její strukturu. Pokud je to nutné (třeba z hygienických důvodů v okolí konečníku), zkraťte chlupy nůžkami. 

Broken (lámaná) srst
Lámaná, anglicky „broken“, srst představuje mezistupeň mezi hladkou a hrubou variantou. Zároveň se také nejhůře popisuje a rozpoznává, protože je poměrně variabilní. Obecně lze říct, že typ broken poznáte podle (téměř) hladké srsti na těle, avšak má náznak vousu, obočí a delší srst na zadních stranách nohou a na ocase.

Zbarvení Jack Russell teriéra

Převládající barvou musí být bílá, zároveň ale není povoleno celobílé zbarvení. Již jedna skvrna, třeba oblíbený „monokl“ kolem oka, ale stačí k vyhovění standardu. Ten požaduje plně pigmentované a dobře ohraničené znaky buď v různých odstínech hnědé, nebo v černé barvě. Možná je i trikolorní kombinace, typicky s pálením.

Znaky obvyklé u Russellů  jsou například: 

  • jednobarevná skvrna kolem jednoho oka
  • pigmentované jedno nebo obě uši 
  • pigmentovaná hlava včetně uší, bílá lysinka přes střed čela a nos
  • tmavá nebo pálená maska
  • pigmentovaný ocas
  • skvrna na zádech (nemělo by ale jít o klasické sedlo, jaké se vyskytuje třeba u znakatých německých ovčáků)
  • znaků a jejich kombinací je nepřeberné množství a každý Russell je tak skutečným unikátem. Zatímco bílo-hnědá kombinace je běžná, černobílí jedinci (bez příměsi hnědé včetně pálení) jsou poměrně vzácní 

Rozdíly mezi Jack Russell a Parson Russell teriérem

Parson Russell teriér je blízký příbuzný Jack Russella, velmi dlouho byli také chováni společně a navzájem se křížili. Mají stejnou škálu povolených barev i typů srsti, nejlépe je tedy rozeznáte podle stavby těla. Parson Russell je štíhlý dlouhonohý pes téměř kvadratických proporcí, s delší hlavou, díky které nezapře příbuznost s foxteriéry. Naproti tomu Jack Russell má kratší nohy a působí zavalitějším, avšak svalnatým a atletickým dojmem. Zatímco Jack patří mezi oblíbená a často chovaná plemena, Parsona u nás potkáte spíše vzácně. 

Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru