Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Nastává čas jelení říje
Sdílet:

Nastává čas jelení říje

Všeobecné
S příchodem druhé poloviny září začíná u nás čas jelení lásky, myslivci nazývaná jelení říje. Je to období, které očekává netrpělivě nejeden milovní...
S příchodem druhé poloviny září začíná u nás čas jelení lásky, myslivci nazývaná jelení říje. Je to období, které očekává netrpělivě nejeden milovník přírody či myslivec. A nejsou mezi nimi jen ti, kteří získali povolenku k odstřelu, ale mnoho dalších, kteří se jdou jen podívat a poslechnout si onen nádherný koncert králů našich lesů. Vždyť jelení říje má v sobě mnoho vzrušujících, neopakovatelných chvil, na které se často dlouhou dobu vzpomíná.

Samci, tedy jeleni, dosahují délky až 250 centimetrů a výška v kohoutku se pohybuje kolem 150 centimetrů. Hmotnost může dosahovat až 250 kilogramů. Samice, tedy laně, jsou zhruba o třetinu menší. Letní srst je převážně červenohnědá, zimní pak šedohnědá. Jeleni mají na rozdíl od laní mohutné paroží a v době říje a přes zimu i zřetelnou hřívu. Nejčastěji se s ním můžeme setkat v listnatých a smíšených lesích s otevřenými plochami, jako jsou paseky a louky. Běžně se však vyskytují i v rozsáhlých, méně úživných jehličnatých lesích či v zemědělských oblastech, kde nacházejí nejen potravu, ale i úkryt. A v takových místech mohou zcela logicky nastávat škody na zemědělských či lesních kulturách. Jelení říje zpravidla probíhá od poloviny září do poloviny října, ale její intenzita i délka se může místně lišit v závislosti na počasí. Jeleni si v této době vytváření harémy říjných laní a bojují mezi sebou o jejich přízeň. Od večera do rána se ozývají hlubokým hrdelním hlasem. Den pak tráví odpočinkem a zajímavostí je i skutečnost, že v této době nepřijímají skoro žádnou potravu. Laně po osmi měsíční březosti rodí zpravidla začátkem června 1 až 2 kolouchy. Ti jsou hned po narození velice čilí a následují matku, která je kojí asi čtyři měsíce. Pohlavně sice dospívají v druhém roce života, ale mladí jeleni se do rozmnožování zapojují zpravidla ve čtyřech letech. Mohou se dožít i dvaceti let. Jelení zvěř žije s vyjímkou nejstarších jelenů a doby říje v pevně organizovaných tlupách, které jsou tvořeny samicemi s mláďaty a nedospělými jedinci obojího pohlaví. Mladí samci tvoří samostatné tlupy, staří se pak stávají samotáři. K dorozumívání slouží jelenům nejrůznější pachové, zrakové i hlasové signály. Přes den odpočívají v úkrytech a teprve v podvečer vycházejí na pastvu, přičemž opět záleží na tom, jak frekventované je místo jejich výskytu. Zvláště v této době, kdy je les navštěvován z nejrůznějších důvodů, nachází jelení zvěř klid v rozlehlých zemědělských lánech.
text a foto: Pavel Moulis
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru