Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Plch africký - Graphiurus murinus
Sdílet:

Plch africký - Graphiurus murinus

Plchy chováme v prostorném teráriu s horním víkem nebo v kleci s malými otvory v pletivu (jemné pletivo, aby plch velkou dírou neutekl). Minimální r...

Plchy chováme v prostorném teráriu s horním víkem nebo v kleci s malými otvory v pletivu (jemné pletivo, aby plch velkou dírou neutekl). Minimální rozměry terária pro jeden pár jsou 50×40×60 cm (hך×v). Ve vybavení terária nesmí chybět minimálně dva úkryty, ve kterých si plchové vystaví hnízdo. Nejvhodnější je k tomuto účelu dutý kmen s otvory na obou koncích, který postavíme na stojato. Do terária dáme kousky jemných textilií, které plchové použijí na stavbu hnízda. V nádrži nesmí chybět napáječka pro hlodavce s čistou vodou. Jako podklad lze použít lignocel, rašelinu, drcenou kůru nebo hobliny. Teplota stačí pokojová, tj. 22–26 stupňů Celsia.

Potrava: mouční červi, které umístíme do misky, ze které nevylezou! Ti tvoří hlavní složku potravy. Důležitou složkou potravy jsou granule pro kočky. Dále zkrmujeme ovoce, ořechy (loupané i neloupané), na tvrdo vařené vejce, občas můžeme zkusit nabídnout zeleninu (okurku, zelí, salát,mrkev …). Většinou plchové zeleninu nežerou, ale občas si ji dají. Jednou za čas lze plchům podat směs zrnin pro hlodavce, které však nesmí být jejich hlavní složkou potravy! Do terária také plchům dáme trávu a seno.

Ve dne se nedoporučuje plchy bezdůvodně vyrušovat, jelikož se jedná o noční zvířata. Žijí skrytě a jsou velmi plachá, i když si časem částečně na lidi a okolní ruch zvyknou.

Na internetu, na stránce jednoho vlastivědného muzea, jsem se dočetl, že se špatně rozmnožují. My máme však zkušenosti jiné. Zhruba po měsíci se vždy narodilo našemu páru jedno mládě. Celkem jich bylo zatím 5, z toho jedno uhynulo několik dní po porodu a ostatní se mají čile k světu. Příčina úhynu nám není známa. Porody všech mláďat proběhly naprosto bez problémů.

Na závěr je třeba říci, že jsou plchové velmi krásná a zajímavá zvířátka.

Autor textu: Michal Toráň, Květa Vostruhová
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň, Květa Vostruhová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru