Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Postřehy a dojmy z velmi neobvyklé výstavy
Sdílet:

Postřehy a dojmy z velmi neobvyklé výstavy

Při svých červnových toulkách po Kroměříži a jeho okolí jsem měl možnost poznat i historický lovecký zámek Chropyně, který je známý největší ucele...

Při svých červnových toulkách po Kroměříži a jeho okolí jsem měl možnost poznat i historický lovecký zámek Chropyně, který je známý největší ucelenou sbírkou zbraní z období třicetileté války. Jaké však bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že v jeho prostorách právě probíhá unikátní výstava Svět dutorohých. Se čtenáři Fauny bych se rád podělil o několik dojmů z návštěvy této akce.

Jak jsem zjistil od kastelánky zámku, na výstavě představuje sběratel a nadšenec ing. Jaroslav Šmíd více než osmdesát exemplářů trofejí dutorohých zvířat ze své sbírky, která patří k největším v Evropě. Ačkoliv jsem především „hadař“, jsem i já sběratel trofejí, především antilop, a proto mi nebyly některé exponáty neznámé. Na stěnách v přízemí zámku, pod klenutými stropy, bylo možno spatřit v pěti sálech pozoruhodné trofeje rohatých zvířat. Od malých antilop chocholatek s miniaturními růžky až po mohutné trofeje buvolů, bizonů nebo největších antilop. Jak je uvedeno v prvním sále, zahrnuje tato expozice okolo čtyřiceti procent zástupců všech rohatých zvířat z celého světa. Mezi největší rarity bych zařadil trofej Vidloroha, jediného zástupce dutorohých, který shazuje rohy. Mezi vzácné trofeje patří také rohy asijské antilopy Sajgy, z nichž se připravovala afrodisiaka, mohutné lebky zubra a bizona, dále Argaliho, který je předchůdce všech ovcí. Upoutala mě také trofej antilopy Bongo, žijící nočním životem nebo ohromné rohy antilopy Kudu velkého a v protikladu i maličká lebka velevzácné antilopky Dik dik. Jak jsem zjistil, je výstava otevřena každý den mimo pondělí od 9.00 do 17.00 a trvá do 28. 10. 2008. Nadšený sběratel a milovník přírody Jaroslav Šmíd nechce zůstat jen u tohoto projektu. Díky vstřícnosti a velké pomoci ing. Stránského, ředitele Muzea v Kroměříži a starosty obce Modrá u Velehradu, chystá další dvě putovní výstavy. Výstavu parohatých zvířat se zaměřením na výuku mládeže v kroměřížském Museu a výstavu dutorohých v Archeoskanzenu v Modré u Velehradu.

A jaký je můj osobní dojem z návštěvy výstavy v zámku Chropyně? Popíši to jedním slovem. Jedinečný! Viděl jsem to, co jsem ještě nikdy neviděl a proto návštěvu doporučuji všem milovníkům přírody a vůbec všem, kteří rádi vidí něco neobvyklého.

Autor textu: Václav Chadima
Autor fotografií zdroj: Václav Chadima
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru