Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Omán – země moderny i tradic
Sdílet:

Omán – země moderny i tradic

Moderním a nejvíce se rozvíjejícím centrem Ománu je samozřejmě hlavní město Muscat. Je zároveň největším městem země, rozkládá se na pobřeží moře mezi pásy hor, proto má tvar jakési nudle s celkovou rozlohou asi 1 500 km2. Rozrůstající se město skrývá i několik velmi pěkných a historických míst, která stojí za to navštívit.

První osídlení Muscatu se datuje do doby minimálně 6 000 let př. n. l., po většinu času to však byl spíše nevýznamný přístav. Od roku 1508 do 1650 byl Muscat pod portugalskou nadvládou. V druhé polovině 18. století začalo město s přístavem vzkvétat a stalo se největším ekonomickým centrem v zemi. V 19. a 20. století se pozice Muscatu jako významného přístavu ještě upevňovala, vliv na to měl i trh s otroky.

Nejstarší částí Muscatu je tzv. Old Muscat (takto vypadal Muscat v době, kdy se sultán Qaboos dostal k moci), který tvoří jen pár hliněných domečků. S touto čtvrtí sousedí přístav Muttrah a čtvrť Ruwi. Ostatní části Muscatu jsou hlavně moderní a živé čtvrti.

Za návštěvu určitě stojí právě na pobřeží se rozkládající starý přístav Mutrah. Podél moře můžeme obdivovat řady mešit, budovy v tradičním arabském stylu, tržiště i portugalské pevnosti. Nejznámějším tržištěm je Mutrah Souk – tato zastřešená struktura je v podstatě labyrint uliček plný různých obchůdků a stánků. Má tři hlavní vchody, každé rozcestí uvnitř je nádherně zdobené zejména na stropě a žádné není stejné. Zde to opravdu žije, trh je zejména ráno a potom večer. Je velmi jednoduché se v tomto labyrintu ztratit. Nakoupíte zde různé jídlo, ošacení, ozdoby, mince, zlato, pašmíny, kadidlo, ale zejména tradiční ománské stříbrné dýky, tzv. khanjar. V každé provincii Ománu se nachází jiný typ dýky, než se tedy vydáte nějakou koupit, je dobré popřemýšlet o tom, zda chcete nějakou ze specifické oblasti, či dýku královskou (nošenou vysoce postavenými muži). Najdete tu i dýky nové, nebo naopak můžete koupit nějaký velmi starodávný kus. Cena se odvíjí nejenom podle původu, ale také velikosti a obsahu stříbra. Kupovat tyto dýky není opravdu nic jednoduchého, na trhu existují stovky různých druhů a velikostí a také jejich cena skáče od několika stokorun po několik desítek tisíc. Je rozhodně velký zážitek trh navštívit, prodavači vám také velmi rádi udělají přednášku právě o různých typech dýk a poradí, jak je od sebe rozeznat. Kromě ománských zde narazíte i na tradiční jemenské či perské dýky. Samostatnou částí tržiště je Zlatý trh. Zvykem je na tržištích smlouvat o ceně.

V části Old Muscat stojí dvě portugalské pevnosti – Jalali a Mirani. Na skalách pod nimi jsou staré graffiti dávných námořníků, kteří sem připluli. Můžete si tu přečíst názvy různých lodí či jména kapitánů a další vzkazy. Obě pevnosti slouží zejména jako vojenské základny. Najdeme zde opět přístav lodí. V Old Muscatu se kromě starých tradičních domů nacházejí hlavně různé vládní budovy a palác samotného sultána – Al Alam. Byl postaven v roce 1972 v klasickém islámském stylu. Po dlážděné promenádě je možné dojít až do blízkosti paláce a dobře si ho prohlédnout. V této části Muscatu je také možné navštívit různá muzea.

Na jihu města leží další drobný přístav – Bander al Rowdha – a pár kilometrů na jih palác Al Bustan. Hotel otevřený v roce 1985 jako vůbec první luxusní rezidence, uvnitř vybavený v arabském stylu, je přezdívaný Klenot Ománu. V Bandar Jissah – dříve překrásné zátoce využívané mořskými želvami ke kladení vajec a vzdálené dalších pět kilometrů na jih – se dnes rozpínají tři velké hotelové komplexy a pláž je přístupná pouze hotelovým hostům. Čas od času jsou želvy spatřeny při kladení vajíček v době od listopadu do března.

Dalším místem pro návštěvu je určitě Velká mešita sultána Qaboose. Byla otevřena v roce 2001 a dokáže najednou pojmout až 20 000 věřících. Jedná se také o jedinou mešitu v celém Ománu otevřenou pro nemuslimy. Před vstupem do mešity se musejí ženy zahalit včetně hlavy. Uvnitř mešity najdeme několik různých architektonických stylů inspirovaných např. ománskou, perskou či egyptskou kulturou. Stavba je rozdělena na modlicí místnost pro ženy a hlavní modlicí místnost. Koberec pokrývající podlahu je jedním z největších na světě – je to ručně tkaný koberec, na kterém pracovalo přes 400 žen z íránské provincie Khorasan. Má plochu 60 × 70 m, váží přes 21 t a obsahuje přes 1,7 mil. uzlů, byl rozdělen na několik menších dílů a ty až na místě pospojovány. Ze stropu visí obří křišťálový lustr, 14 m vysoký. Až do roku 2010 byl největším lustrem na světě.

Příště: Ománské hory a pohoří

Autor textu: Martina Balzarová
Autor fotografií zdroj: Martina Balzarová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru