Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jubilejní okresní výstava v Chocni
Sdílet:

Jubilejní okresní výstava v Chocni

Vyvrcholením aktivity členů Českého svazu chovatelů v Chocni byla uspořádána 25.-26. 11. 2000 jubilejní okresní výstava králíků, holubů a drůbeže....

Vyvrcholením aktivity členů Českého svazu chovatelů v Chocni byla uspořádána 25.-26. 11. 2000 jubilejní okresní výstava králíků, holubů a drůbeže.

Výstava byla jednou z největších konaných v okrese. A můžeme říci, že výstava pořádaná v tomto termínu si získává stále větší oblibu. Svědčí o tom i počet návštěvníků, kteří výstavu navštívili a bylo to 631 dospělých osob a 154 mládeže. Mimo to i nejméně 400 dětí, které měly vstup zdarma.

Rovněž dobrá propagace a dále expozice okrasného ptactva i výstavka z historie drobného chovatelství přispěly k tomu, že výstava byla jednou z nejkrásnějších svého druhu pořádaných v Chocni a též v okrese v poslední době.

Hlavní pozornost byla upřena k vystaveným a též prodejným králíkům. Prodáno bylo 122 králíků a kupující měli převážně zájem o nákup masných plemen. Prodalo by se ovšem ještě více, ale v neděli již nebylo téměř co prodávat.

Děti nebylo možné odtrhnout od morčat angorských dlouhosrstých, rozetových i hladkosrstých, které vystavoval Mach Leoš z Vysokého Mýta. Upoutala též ukázková expozice okrasných bažantů Motyčky Jiřího z Chocně. Také tombola, která byla velmi bohatá díky sponzorům, potěšila výherce a zvláště mládež.

Vystavování v hale v tomto období má neoddiskutovatelné přednosti. Patří mezi ně i to, že rozmary počasí nevadí vystaveným exponátům, ani návštěvníkům. A zároveň jsou zvířata v nejlepší kondici a kráse. Jistě i díky tomuto bylo vystaveno 194 králíků, holubů 116 a drůbeže 68 kusů.

Na králíky udělili posuzovatelé 11 cen. A nejvyšší ocenění, vítěznou cenu od okresního organizace v Ústí nad Orlicí, získalo zaslouženě 3členná kolekce králíků Vss Fikejse Josefa z Chocně s 284 body. Další vítěznou byl samec rexe modrého Novotného Vojtěcha ze Slatiny s 95,5 body a samice Nb Ing. Houdka Františka s 95 body. Hodnotné čestné ceny věnované místní organizaci potom kolekce Vm Kadramase Ladislava ze Slatiny, Nb Krejčího Luboše ze Zámrsk, Sž Knytla Michala ze Slatiny, A Kopřivy Miroslava z Chocně, Bu Pauknera Kamila ze Slatiny, MaB div Turyny Pavla ze Svítkova a Siv Valenty Miroslava z Orlice. Na jednotlivce ČV Šafáře Josefa z Helvikovic.

U holubů bylo uděleno 9 cen. Vítězné ceny získali: Novák Bohumil, Horní Čermná na českého staváka červeného oceněného 95 body, Jirků Karel Lanškroun za českou čejku rousnou s 95 body a Hájek Jiří Dlouhá Třebová na giganta též 95 bodů. Čestné ceny: Gabriel Josef Lounky, Chleboun Ladislav Sloupnice si odnesl 2, Majdiaková Petra Bošín, Novák Ivo Vraclav a Vávra Jiří z Horní Čermné.

U drůbeže udělil posuzoval jen 2 ceny. Vítěznou si odnesl Tejkl Václav z Bystřece na perličku modrou. Čestnou získal Killar Jan ze Sázavy na krůtu bronzovou bíle lemovanou.

V sobotu 25.11. bylo připraveno občerstvení pro návštěvníky přímo v hale. A o tom, že chutnalo a bylo bez fronty, svědčí spokojenost návštěvníků. V neděli 26.11. jsme mohli využít prostorů v hale k prodeji i nákupu výrobků, výpěstků, přebytků, odchovů apod. Žel této možnosti využilo jen málo prodejců. A lze jen litovat, protože poptávka byla značná.

Někteří návštěvníci se dotazovali, zda můžeme uspořádat i další výstavy, expozice, trhy, schůze, přednášky apod. Zdálo se jim totiž, že hala je málo využitá a přitom pro pořádání podobných akcí naprosto vyhovující. Pochopitelně chovatelský areál je vybudován k těmto účelům, ale dá se využít i k mnohému dalšímu. A záleží to především na zájmu veřejnosti. Výhodou je i dobré vlakové spojení do Chocně. Rovněž není daleko do středu města a je zde možnost ubytování a parkování.

Víme také, kde nás „bota“ tlačí. Při výstavě to byl nedostatek katalogů a prodejných králíků masných plemen. Též se nám nepodařilo zajistit dostatečné množství prodejných kuřic, abychom uspokojili nebývalý zájem. To vše se budeme pro příště snažit odstranit.

Předpokladem každého úspěchu je dobrá organizace, svědomitá dlouhodobá příprava, mnoho vynaložené dobrovolné práce a úsilí, dokonalá spolupráce a též další. A bez tohoto by nebylo možné uskutečnit ani tuto výstavu. Proto obětavým členům místního českého svazu chovatelů tímto za vše děkujeme. Víme, že bez sponzorů by nebylo možné výstavu takového rozsahu uskutečnit a proto jim a v neposlední řadě i všem návštěvníkům, kteří se přišli podívat, patří naše poděkování.

Na závěr přejeme vám všem do dalších let mnoho zdraví, spokojenosti a pohody. Současně si dovolujeme pozvat k vystavování a návštěvě výstav v Chocni i v r. 2001.

Autor textu: Miroslav Kopřiva
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru