Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Návrat pasteveckých psů
Sdílet:

Návrat pasteveckých psů

Ovce, kozy
Všeobecné

S rostoucí modernizací zemědělství se k chovu dobytka postupně přestalo používat pasteveckých či honáckých psů. Některé skutečnosti však nasvědčují tomu, že by se tato situace mohla brzy změnit.


• rottweiler s ukázněným a klidným stádem krav

Aby mohla kráva dávat kvalitní mléko, musí mít nejen dostatek vhodného krmení, ale rovněž potřebné množství pohybu a prostoru, což vylučují kravíny, kde jsou krávy zavřeny čtyřiadvacet hodin denně. Mají-li krávy možnost volně se pást na pastvině s kvalitní pastvou, kde se mohou trochu proběhnout či projít, kde nejsou ve stresu, ale v klidu a na čerstvém vzduchu, pak také dávají kvalitnější mléko než ty krávy, které jsou po celý život drženy ve stresu zavřené v kravínu bez možnosti volně se popást. A kvalita mléka je přece důležitější než jeho kvantita.

Tuto skutečnost si uvědomuje celá řada chovatelů, a z toho důvodu také tito chovatelé nechávají své krávy na volných pastvinách či loukách, které zpravidla ohrazují ochranným elektrickým vedením, aby krávy nemohly utéci. Přesto však je držení dobytka na pastvě bez stálého dozoru spojeno s určitým rizikem.


• konflikt se vzpurnými kravami

Z důvodu, že může být dobytek ukraden cizími lidmi, začali již někteří chovatelé uvažovat o tom, že budou k pasení a hlídání dobytka znovu používat vybraných pasteveckých plemen psů, jak tomu bylo ve dřívějších dobách.

Dobře vycvičený pastevecký pes dokáže být totiž velmi užitečným pomocníkem.Pomůže nejen při vedení dobytka na pastvu i z pastvy, ale též usměrní vzpurné či drzé kusy, a navíc dokáže dobytek ohlídat před cizími lidmi, kteří by se k němu chtěli vkrást se zlými úmysly.

Těmi plemeny psů, která se dají v našich zeměpisných podmínkách s úspěchem používat pro pastevecké účely, jsou zpravidla ovčácká plemena psů, kterých je celá řada. V případě pasení krav i jejich střežení před cizími lidmi vynikalo vždy plemeno rottweiler (též Rotvajler).


• jejich následné ukáznění

Je samozřejmé, že se chovatel může o bezpečnost svého dobytka postarat vícero způsoby. Nejen tím, že dobytek stále kontroluje, ale také případným pojištěním dobytka proti možným vzniklým škodám. Ale přece jen není nad spolehlivého pasteveckého psa.

Je tedy na jednotlivých chovatelích, aby zvážili případnou koupi vhodného pasteveckého psa, chtějí-li zvýšit bezpečí svého dobytka a chtějí-li si zároveň opatřit spolehlivého pomocníka a hlídače. Ač nám moderní doba přináší mnoho technických vymožeností, přece jen si myslím, že pro dobytek není nad čerstvou pastvu, trochu volnosti a pohybu, a pro chovatele není nic pohodlnějšího ani efektivnějšího, než práce se stádem za pomoci dobře vycvičeného pasteveckého psa.

Autor textu: Pavel Kastl
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru