Miniprasátka - informace

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.7.2010 07:27
akela

XXX.XXX.42.243

Zdravím všechny chovatele miniprasátek. Po mnohém pátrání na internetu a neustálém přílivu miniprasátek do našeho útulku jsem usoudila, že by nebylo špatné vytvořit stránky s pravdivými informacemi o miniprasátkách a jejich chovu. Moc bych uvítala jakoukoliv pomoc, vaši osobní zkušenost a podobně. Vzhledem k tomu, že nejsem příliš velký odborník přes výpočetní techniku, tak stránky budou umístěny na této adrese www.miniprasatko.estranky.cz
Pokud by jste chtěli jakkoliv přispět do jejich obsahu, budu moc ráda. Chtěla bych také vytvořit jednoduchý seznam chovatelů s jejich chovnými zvířaty, aby bylo možno tato prasátka dále šlechtit na požadované vlastnosti. A zároveň potencionálním novým chovatelům umožnit zkontaktovat chovatele, který jim nebude vtloukat do hlavy bludy. Prosím pomozte, naše miniprasátka si to zaslouží.

Děkuji
Alena Křesťanová
akelinaposta@seznam.cz:-)

1.7.2010 23:14
lavacca

XXX.XXX.1.3

Chcete něco říct? Už jsem takové stránky asi před týdnem chtěla založit. :-) jenže se mi nějak nedostááv času, tak jsem to zatím odložila. Mám svoje vlastní webovky + se snažím vylepšovat webovky o Quessantských ovečkach (miniovečkách), kde právě mám jak se starat, apod. + seznam chovatelů s kontakty na ně. :-)

Jak najdu volno, ráda přispěji se svými zkušenostmi. :-)

3.7.2010 11:19
katjuschka

XXX.XXX.73.127

Akela, napíšem ti na mail =) Skvelý nápad.

Inak my máme stránku www.miniprasiatka.eu, kde sa snažím dávať skúsenosti zahraničných chovateľov. Len tiež je času pomenej, dúfam že ich dám skoro dokopy =)

27.8.2010 17:06
akela

XXX.XXX.42.243

Tak, stránky www.miniprasatko.estranky.cz pomalu nabývají na hotovosti. Uvítám jakékoliv další rady a zlepšení.

6.9.2010 07:49
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Ahoj všem :-) Tak jsme se stali taky obětí módy miniprasátek smajlík - můj muž dostal jako dárek na rozloučenou z firmy - prase. Údajně gotingenské zakrslé, ale jak nás znám, vyroste nám z něj nějaký vietnamský pašík. Vůbec netuším,odkud je, ale budem po chovateli pátrat, abychom se dozvěděli alespoń něco o jeho původu (toho prasete, ne chovatele smajlík). Je to teda kaneček, černý, jen na čumáčku má bílou skvrnku. Není vůbec ochočený, ale pracujem na tom. Z ruky už po kratším váhání žere, po nezbytně nutnou dobu se nechá i drbat (dokud neuchramstne sousto a neprchne s ním do bezpečné vzdálenosti). Párkrát jsem ho i "ulovila", v náruči nechce být, dělá neskutečný kravál, ale po pár minutách drbání na zátylku přestane pištět a jen naštvaně hlasitě brblá :-). Ubytovala jsem ho v chlívečku po husách, hned vedle našich tří quessantek :-), je to taková nudle asi 1,2m na 3,5m, vzadu to má strop a pod tím je nacpaná sláma a seno, aby se mohl zavrtat. Na zemi má vysokou vrstvu pilin. K jídlu mu dáváme trávu a jablíčka, taky se nechal nalákat na koňské odměny (malé granulky), o jídle pro zakrslouše vím snad jen to, že se musí opatrně, aby se nepřekrmil, ale zas mám trošku strach, je to přece jen mimi ve vývinu, co tak nějaké vitamíny, (sůl???), trochu nějakého šrotu? Za nějakou vzorovou dávku krmení bych byla moc ráda. Bohužel teda neznám věk prasátka (jmenuje se César), váha cca 3kg, ale vše zjistím a dám tu i fotku až se mi podaří ho vyfotit. Zdá se mi, že má na svůj věk dost tučný podhrdek smajlík Takže - na jednu stranu nechci, aby nám z něj vyrostl tučný mulisák co tahá břicho po zemi ale zas ho nechci trápit hlady smajlík
Tak pokud tady Zuzko nebo p. Křesťanová dáte nějaké informace, budu vám oběma moc vděčná...
Díky moc
Markéta z Albre
ps: tak už nám na statku chybí jenom kráva smajlík

6.9.2010 09:38
akela

XXX.XXX.250.15

Dobrý den,
první věc je zda je kaneček vykastrovaný. Přece jen proporce kastrovaného a nekastrovaného kanečka budou tročku jiné. Miniprasátko smí dostávat vše, co je určeno pro býložravce - tedy nyní jablka, kukuřici před dosažením zralosti, seno, trávu, vařené brambory atd. Jako vitamíny navíc je ideální vitamix pro prasata, který seženete v každé prodejně hospodářských potřeb nebo lepším Zverimexu. Přípravek se podává dle váhy a věku prasátek, takže se klidně trefíte i do vašeho pašíka. Kidně je možné krmit i kompletní směsí pro prasata, ale musíte si vybrat např. pro březí a kojící prasnice a ne tradiční výkrmovou, takovéto směsi se dává cca 1hrst 2x denně zalitá vodou plus seno nebo tráva - kvůli dostatku vlákniny. Miniprasátka nesmí dostávat nešrotované tvrdé obilí, protože ho nedokážou trávit, takže jedině šrot a nebo mačkané. Ideální hmotnost kanečka poznáte nejlépe podle vystouplosti žeber. Při ideální hmotnosti by jste měli žebra jasně nahmatat, ale neměla by být vidět pouhým pohledem. Pokud je nenahmatáte, je prasátko příliš kulaté:-). Jinak pokud se jedná opravdu o čistokrevné miniprasátko, tak kaneček by měl mít páteř téměř rovnou a rozhodně ne prohnutou a tahat bříško po zemi. To mají jedině hodně výkonné prasničky po několika vrzích nebo tlustá prasátka a hlavně kříženci. Jen rozum do hrsti a pomalu ochočovat. Bohužel se asi nikdy úplně neochočí, aby se dal snadno brát do náručí, ale určitě se nechá po pár týdnech pohladit a podrbat. Dejte průchod jeho zvědavosti a vše Vám půjde ještě lépe.smajlík

6.9.2010 09:46
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Děkuji - už pročítám stránky zmiňované v diskuzi výše. Náš kaneček určitě kastrovaný není, asi by to bylo rozumné udělat, že? Při našem počtu zvířat asi neplánujem založit chov, nehledě na to, že toto zcela jistě nebude vhodný plemeník :-( Co se týká těch zádíček, docela je prohnutá má, hlavně jak se "plíží" pro jídlo nabízené z ruky, natahuje se jak žížala a prohýbá se tak, že tahá bříško úplně po zemi. A taky jak různě chodí a čenichá, tak se občas tak prohýbá. Nejlepší bude když tu hodím fotky a zkusím ho zvážit. A vypátrám chovatele (i kvůli čísla hospodářství!!!) a zjistím stáří... ach jo, více starostí jsme zrovna teď opravdu potřebovali...smajlík

6.9.2010 10:07
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

K tomu krmení - Zuzka v některém z příspěvků psala, že když prasátko roste, je třeba 1x týdně dávat mléčné výrobky, taky vajíčko... můžu zkusit syrovátku z kravského mléka? Vajíčko asi natvrdo vařené, že...? A z mléčných výrobků mu koupím nejspíš hollandia jogurt...? A nepřehánět, já vím...:-|
Markéta

6.9.2010 17:36
lavacca

XXX.XXX.1.3

marketazalbre napsal(a):
K tomu krmení - Zuzka v některém z příspěvků psala, že když prasátko roste, je třeba 1x týdně dávat mléčné výrobky, taky vajíčko... můžu zkusit syrovátku z kravského mléka? Vajíčko asi natvrdo vařené, že...? A z mléčných výrobků mu koupím nejspíš hollandia jogurt...? A nepřehánět, já vím...:-|
Markéta

Ahoj! Vajíčko prasátkům chutnalo nejvíce jako vařené, ale pokud máš domácí, tak i to syrové neuškodí. Ale jak píšeš - nepřehánět to. :-) Syrovátku můžeš zkusit, myslím, že nic špatného z ní být nemůže. Z mléčných výrobků jsme dávali mléko (ovesné vločky vařené v mléce s kouskem cukety, to malý Adámek miloval :-)). Občas dostal polotučný tvaroh. např. s tím vajíčkem.

Jinak my malého Adámka krmili - ovesné vločky + mléko + občas do toho vajíčko. Druhý chod měl namočený kouske rohlíku a zeleninu (mrkev, salát, jablíčko, brambora, červená řepa). Tďka když je velký dostávají namočené pečivo + naklíčený oves + brambory, řepa či jiná zelenina a občas přihodíme i chrupavky(Emilka kojí, tak aby měla bílkoviny - uvidíš, jak prasátko hodně vrtá do země, tak hledá bílkoviny). K tomu přidáváme Plastin(vitamíny). Samozřejmě mají k dispozici zelené (při horším počasí seno) a jezírko na koupání, když je teplo. :-)

7.9.2010 06:08
akela

XXX.XXX.42.243

marketazalbre napsal(a):
Děkuji - už pročítám stránky zmiňované v diskuzi výše. Náš kaneček určitě kastrovaný není, asi by to bylo rozumné udělat, že? Při našem počtu zvířat asi neplánujem založit chov, nehledě na to, že toto zcela jistě nebude vhodný plemeník :-( Co se týká těch zádíček, docela je prohnutá má, hlavně jak se "plíží" pro jídlo nabízené z ruky, natahuje se jak žížala a prohýbá se tak, že tahá bříško úplně po zemi. A taky jak různě chodí a čenichá, tak se občas tak prohýbá. Nejlepší bude když tu hodím fotky a zkusím ho zvážit. A vypátrám chovatele (i kvůli čísla hospodářství!!!) a zjistím stáří... ach jo, více starostí jsme zrovna teď opravdu potřebovali...smajlík

Co se týká kastrace, tak bych ji určitě doporučila. Bohužel jen nevím, kdo Vám ji udělá, protože kastrovat bez uspání kanečka se u nás smí jen do konce druhého měsíce věku a pak se již najde jen málokterý veterinář, který si troufne na narkózu miniprasátka. No, snad budete mít štěstí a "dlouhý" peníz.
Miniprasátka nesmí mléko!!!!! A už vůbec ne kravské!!!!!! Podobně jako např. psi ztrácí po odstavu ve střevech mikroflóru, která jim umožňuje trávit mléčnou bílkovinu ve stavu, v jakém je v mléce. Proto mohou papat jen upravené mléčné výrobky, ale ne mléko. Podáváním mléka mu rozházíte celé trávení a více mu ublížíte, než pomůžete. Ano, miniprasátka mlíčko zbožňují (stejně jako jaké koliv jiné jídlo), ale jakmile po něm dostanou průjem, tak urychleně k veterinářovi, protože dehydratace u nich postupuje neuvěřitelně rychle a 80% úmrtí miniprasátek je právě na průjem. Proto vše raději namáčejte ve vodě a ne v mléce. Držíme palce při pátrání po chovateli, to je občas celkem oříšek, protože většina chovatelů nemá miniprasátka vůbec registrovaná.:-) Přikládám foto našeho dvouletého kanečka Bivoje - původ dle rodokmenu Dánsko.

7.9.2010 07:45
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Díky moc za rady - jsme trošku nešťastní z ochočování kanečka - pořád v náruči strašně řve, ale spíš vzteky než ze strachu. Když ho uklidňujeme papáním, milostivě přestane ječet a z dlaně si bere jídlo, při kousání ale ještě stíhá vztekle brblat. Zatím dostává trávu, sena (kvalitního, ručně sušeného) má kopu i na zahrabávání, včera večer mi někdo sežral poslední jablíčko (děcka asi daly poňouchovi), tak dostal hrst pamlsků pro koně (tvrdé granulky s nízkým obsahem obilovin a vysokým obsahem vlákniny). Pak jsme ho zkusili připnout na kšírky, dělal strašný binec, kšírky jsem mu nechala přes noc a zbavil se jich, musím je najít někde v tom jeho pelechu :-(. Fotky ještě samozřejmě nemám, zas jsou vybité baterky ve foťáku, ale vyfotím brzy a dám sem. Tak já nevím, jak to bude s tím ochočováním, bojím se, že na něj budem mít málo času a že se to nepovede smajlík. K té kastraci - prase se nesmí uspat? To jsem nevěděla... ale snad si náš doktor nějak poradí, když tak mu dá nějaké místní umrtvení. Když nám kastroval beránka Lucíka ve 3,5 měsících, uspal ho celého a ještě mu píchnul lokální. Tož uvidíme...jo a taky mě už kousnul do prstu - má teda stisk jak hrom smajlík

7.9.2010 12:07
akela

XXX.XXX.42.243

marketazalbre napsal(a):
Díky moc za rady - jsme trošku nešťastní z ochočování kanečka - pořád v náruči strašně řve, ale spíš vzteky než ze strachu. Když ho uklidňujeme papáním, milostivě přestane ječet a z dlaně si bere jídlo, při kousání ale ještě stíhá vztekle brblat. Zatím dostává trávu, sena (kvalitního, ručně sušeného) má kopu i na zahrabávání, včera večer mi někdo sežral poslední jablíčko (děcka asi daly poňouchovi), tak dostal hrst pamlsků pro koně (tvrdé granulky s nízkým obsahem obilovin a vysokým obsahem vlákniny). Pak jsme ho zkusili připnout na kšírky, dělal strašný binec, kšírky jsem mu nechala přes noc a zbavil se jich, musím je najít někde v tom jeho pelechu :-(. Fotky ještě samozřejmě nemám, zas jsou vybité baterky ve foťáku, ale vyfotím brzy a dám sem. Tak já nevím, jak to bude s tím ochočováním, bojím se, že na něj budem mít málo času a že se to nepovede smajlík. K té kastraci - prase se nesmí uspat? To jsem nevěděla... ale snad si náš doktor nějak poradí, když tak mu dá nějaké místní umrtvení. Když nám kastroval beránka Lucíka ve 3,5 měsících, uspal ho celého a ještě mu píchnul lokální. Tož uvidíme...jo a taky mě už kousnul do prstu - má teda stisk jak hrom smajlík

Nebojte, bude se to lepšit. Miniprasátka milují dobroty, takže je používejte i při lákání do náruče a při navlékání kšír. Bohužel je vidět, že chovatel zanedbal jakoukoliv socializaci, protože na nošení a oblékání kšír mělo být miniprasátko zvyklé již od chovatele. Hlavně mu kšíry nenechávejte, protože jak pochopí, že si je může sám sundat, tak bude vyvádět ještě mnohem víc. Zkuste si připravit hrst dobrot, pak jeden miniprasátko krmí a druhy mu rychle navlékne kšíry, a zase velká odměna. Vžádném případě, pak Vám, ale nesmí miniprasátko utéce, aby jste ho honili, takže to zkuste v nějaké malé místnosti. Jakmile se zklidní, tak zase hrst granulí a kšíry dolů. Několikrát za den to zopakujte. Pozor dokud si na kšíry nezvykne, tak ho nesmíte tahat za vodítko a vláčet jako psa, to by si nikdy nezvykl a agrese by se stupňovala. Jen je berte jako báječnou hračku. Hlavně zkontrolujte jestli ho někde nedřou nebo netlačí - často jsou psí kšíry s přeskami, které citlivou pokožku miniprasátka dřou, tak pozor na to. Musí být pohodlné, ale ne zase volné, aby se mu v nich nechytla při amoku nožička a pod. Jinak prase se smí uspat, ale kastrovat bez uspání jen do dvou měsíců, pak právě již jen s uspáním. :-)Bohužel nemůžete počítat s tím, že by to byla mazel:-)), ale určité kázni a manipulaci se naučit musí, jinak až vyroste, tak to půjde hůř. Kéž by si z Vás vzali všichni budoucí chovatelé příklad a vybírali jen miniprasátka již ochočená a vymyzlená, ušetřili by si tím spoustu dalších starostí. Ale navzdávejte to, přes pamlsky se miniprasátko naučí třeba kotrmelec.

7.9.2010 15:51
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Aha - myslela jsem, že může mít prasátko kšírky stejně jako má pes obojek. Tak to vidíte - plná stáj zvířat, zemědělská škola, a přece si připadám jako totální b.l.b. smajlík
Kdybych před 20 lety ve škole zmínila, že prase se musí krmit tak, aby moc neztučnělo a netahalo bříško po zemi a že se má zvykat na kšírky, aby mohlo chodit na procházky a rýt si dle libosti, asi bych dostala kuli jak hrom a možná i poznámku za drzost :-) No jo, časy se mění, ale tak to má být :-) Budu se řídit Vašimi radami a snad brzy někam pokročíme :-) Je pravda, že k nám César přijel v pátek večer, takže je to dnes teprve 4 dny, tak je asi spíš trpělivost a víra v úspěch na místě :-)
S tou vakcínou - ve čtvrtek se pokusím o nový - osobní - dotaz na veterináře - hlavně nenápadně - jako - co bys tak praseti píchnul, kdyby chovatel chtěl naočkovat tetanus...smajlík Třeba mě bude brát chvilku vážně a zkusí něco vymyslet...smajlíksmajlíksmajlík

7.9.2010 15:57
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

jo, mimochodem, já bych ho bez uspání nedala kastrovat ani náhodou, možná už proto, že jsem na školní praxi strávila jeden celý den kastrováním selátek, držela jsem jim nožky a až to vet udělal, chytil nožky on a já cvikla ocásek. Nejsem žádná poseroutka, ale ke konci vepřína už mi bylo trochu slabo... v podstatě jsem celé své studium spěla k názoru, že do zemědělství v žádném případě nepůjdu. Ještě že se toho hodně změnilo :-)

7.9.2010 18:57
lavacca

XXX.XXX.1.3

akela napsal(a):
Co se týká kastrace, tak bych ji určitě doporučila. Bohužel jen nevím, kdo Vám ji udělá, protože kastrovat bez uspání kanečka se u nás smí jen do konce druhého měsíce věku a pak se již najde jen málokterý veterinář, který si troufne na narkózu miniprasátka. No, snad budete mít štěstí a "dlouhý" peníz.
Miniprasátka nesmí mléko!!!!! A už vůbec ne kravské!!!!!! Podobně jako např. psi ztrácí po odstavu ve střevech mikroflóru, která jim umožňuje trávit mléčnou bílkovinu ve stavu, v jakém je v mléce. Proto mohou papat jen upravené mléčné výrobky, ale ne mléko. Podáváním mléka mu rozházíte celé trávení a více mu ublížíte, než pomůžete. Ano, miniprasátka mlíčko zbožňují (stejně jako jaké koliv jiné jídlo), ale jakmile po něm dostanou průjem, tak urychleně k veterinářovi, protože dehydratace u nich postupuje neuvěřitelně rychle a 80% úmrtí miniprasátek je právě na průjem. Proto vše raději namáčejte ve vodě a ne v mléce. Držíme palce při pátrání po chovateli, to je občas celkem oříšek, protože většina chovatelů nemá miniprasátka vůbec registrovaná.:-) Přikládám foto našeho dvouletého kanečka Bivoje - původ dle rodokmenu Dánsko.

No, my Adámkovi dávali mléko asi 1,5 měsíce(do 11 týdnů). První týden syrové, poté převařené a nic mu nebylo. :-| Průjem po něm nikdy neměl, tak předpokládám, že to bylo OK.

Bylo by možno poslat nascenovaný rodokmen Bivoje?

7.9.2010 19:56
akela

XXX.XXX.42.243

lavacca napsal(a):
No, my Adámkovi dávali mléko asi 1,5 měsíce(do 11 týdnů). První týden syrové, poté převařené a nic mu nebylo. :-| Průjem po něm nikdy neměl, tak předpokládám, že to bylo OK.

Bylo by možno poslat nascenovaný rodokmen Bivoje?

No, naši dospělí psi také mlíčko milují a neměli by ho.:-) Když mu nic nebyl, tak je to bez problémů, bohužel nám už volalo několik chovatelů, že po mlíčku jim u prasátek přišel silný průjem a miniprasátka měla namále. No, co nás nezabije, to nás posílí, já mám také ráda hranolky a hamburgera i když vím, že je to nezdravé jídlo a zatěžuje to žaludek a pod.:-)
Bohužel nemám skenr na Bivojův rodokmen, ale je tam uveden kontakt na zkušební ústav odkud z Británie pocházela jeho prababička a praděda, jejich jakási pořadová čísla v chovu a potom čísla čipů, zbarvení a majitelé potomků v Dánsku až po tetování a registrační čísla tady v Čechách. Byl vytvořen, protože babička našeho Bivoje byla dárkem pro Dánskou královskou rodinu a další potomky chovala paní doktorka později v Německu kvůli tomu, že se jedná prý o jakousi chovnou linii původních pokusných miniprasátek bez příměsi jiné krve. Tento výpis o původu doplněný informacemi o našich miniselátkách předávám majitelům, kteří si od nás berou očipovaná miniselátka. Bez čipování by miniprasátko ani s registračním číslem nebylo jednoznačně dohledatelné a tetovat tyto špunty opravdu nelze. smajlík

8.9.2010 07:50
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Dobré ránko :-) Tak jsem se asi dopátrala, odkud náš César je - náhodou je od kamarádky Aničky nedaleko od nás (ještě jsme tam sice nebyli, viděly jsme se jednou a jinak přes maily). Jsem ráda, že není z nějakého hnusného množícího chlívku, ale od normálních lidí :-) I když není vymazlený (škoda), ale třeba se to ještě podaří. Zatím od včera žádná výrazná změna, z ruky dostal na večeři jablíčko a každé sousto jen když se nechal pohladit. Je to potvůrka s dobrým čichem, když cítil, že mám v dlani kousků víc, neutekl, ale když tam byl jen jeden, schramstnul ho a vzdálil se od drbací ruky - pro jistotu. Včera jsem se vrátila pozdě z práce a moc jsem neměla náladu nechat si rvát ušní bubínky, tak jsem ho do náruče nebrala, ale mělo by se to zase zkusit...smajlík
Přikládám fotky od Aničky, jak se narodil.
Ahoj, Markéta

8.9.2010 07:51
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

A ještě jedna fotka s rodiči. puntíkatá je máma, César je to menší selátko.

8.9.2010 08:16
agentka

XXX.XXX.24.188

Ahoj když se mrkneš na moderce kousek níž uvidíš téma - pepina týden před porodem a pak taky moje malé prcky - vidíš jak je ten svět malý že se k tobě dostane prasátko které pochází nakonec jak se ukázalo ode mě .Anička

8.9.2010 08:25
akela

XXX.XXX.42.243

Je to krásný klučina. Držíme moc palce, aby se vymazlení podařilo. Naši uličníci pochopili, že mazlení je super a včera jsem je našla všechny tři vyskládané u manžela na posteli, a jak byli spokojení. No, nejvyšší čas, aby šli k novým páníčkům. Už papají dobře, tak příští týden je možná pustíme do světa.:-))

8.9.2010 09:52
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Nééé do postele nééé smajlík Postel (a stůl na kterém jíme) je jediné místo v našem bytě, kam zvířata nesmí:-( Já si klidně sednu k Césarovi do chlívečku do slámy, nezlobila jsem se na kozy když mi vlítly do kuchyně a proběhly se po kuchyňské lince (shodily a rozbily co se dalo), kočičí a psí obklad máme máme věčně za krkem a na klíně, sotva dojdem domů a svalíme se na sedačku, ale postel prosím ne, ta je jen člověčí smajlíksmajlíksmajlík
Navíc César teda moc nevoní, i když je v čistém, potřeboval by asi vykoupat, snad mě vzteky nesežere. Zkusím mu koupání dát jako víkendový bonus v neděli večer, když ho budu celý víkend "trápit" a brát do náruče. Snad neohluchnu... smajlík

8.9.2010 09:58
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

....jo, tak Pepinu a její hnízdo mladých přece znám, dívala jsem se na fotky už dříve! Fakt je ten svět malý - ale měla jsem čuch, že jsem Ti Aničko psala, jestli náááhodou není ten čuník od Tebe, hned jak jsme ho dostali, že jo :-). A jak jsi mi dnes poslala tu fotku - napadlo mně, že jsem to mimi vedle mobilu na klíně už někde viděla :-) Ono to bude tím, že u nás na severu Moravy za moc chovatelů malých čuníků není, stejně tak je to s kozařema. Takže je normální, že se všichni známe smajlík A je to dobře :-)

8.9.2010 10:44
akela

XXX.XXX.42.243

marketazalbre napsal(a):
Nééé do postele nééé smajlík Postel (a stůl na kterém jíme) je jediné místo v našem bytě, kam zvířata nesmí:-( Já si klidně sednu k Césarovi do chlívečku do slámy, nezlobila jsem se na kozy když mi vlítly do kuchyně a proběhly se po kuchyňské lince (shodily a rozbily co se dalo), kočičí a psí obklad máme máme věčně za krkem a na klíně, sotva dojdem domů a svalíme se na sedačku, ale postel prosím ne, ta je jen člověčí smajlíksmajlíksmajlík
Navíc César teda moc nevoní, i když je v čistém, potřeboval by asi vykoupat, snad mě vzteky nesežere. Zkusím mu koupání dát jako víkendový bonus v neděli večer, když ho budu celý víkend "trápit" a brát do náruče. Snad neohluchnu... smajlík

No tak to my kluky koupeme tedy pravidelně jednou týdně. Jen co jim pustím vodu, tak už stojí napáskovaní u sprchovacího koutu a pak jen čekají, až na ně pustíme vodičku, Jen mýdlo trošku nelibě prochrochtají, ale pak zase přijde ta jejich milovaná voda a tak je zase plno radosti. Pak vytřít do sucha měkounkým ručníčkem a natřít kůžičku dětským olejíčkem. Během natírání se stulí na klíně a blaženě usínají. Vzhledem k tomu, že na záchod chodí do kočičích granulek, tak s jakým koliv zápachem nemáme sebemenší problém, voní jak mimča. Jen po procházce je nutné umýt kopýtka a rypáček, aby nenanosili bordel a je čisťoučko. Na spaní mají svůj teplý pelíšek pro pejsky, ale včera bylo u nás doma jen 18°C a tak kluci hledali něco teplejšího a namanula se jim postel v obýváku. Jinak do ložnice mi také nesmí a dobře to vědí, takže každé ráno je bouřlivé vítání na prahu do ložnice a podávání snídaně. Přes práh do ložnice nestrčí ani kopýtko, ale jinak courají kamkoliv. Tedy ještě mimo koupelny, tam chodí jen s námi, protože jinak by byli ve sprše naložené pořád a koupat se s prasátkem není tedy zrovna to pravé.
Jinak Cézara do koupele nesmíte nutit. Jinak Vaše veškerá snaha o ochočování bude k ničemu a můžete se rozloučit s tím, že by se nechal ještě někdy dobrovolně chytit. Miniprasátka mají dobrou paměť a takovéto "týrání" :-)by Vám nikdy neodpustil. Radši položte na zem vaničku nebo velké umyvadlo, kam se vejde a za pamlsek ho nechte do ní vlézt. Pak za neustálého krmení mu ukažte, že s vodou je velká legrace. Dejte mu tam trošku pěny a nijak na něj netlačte. Koupání se mu musí líbit, protože až bude mít 20kilo, tak ho už nepřeperete. Nejlepší je na vodu učit, když je hodně teplo a miniprasátka se ráda zchladí, ale to už letos asi nehrozí. :-(
Věřte, že pokud nyní proti němu použijete jakékoiv násilí - odchyt do náruče, očkování a pod, tak budete s ochočováním zase na začátku a bude to těžší. V případě nouze obětujte nějakého jiného člena rodiny, ať tyhle nepříjemné postupy s miniprasátkem dělá on. Miniprasátko se naučí ho nenávidět a bát se ho, ale vy budete moci v ochočování pokračovat. Jen nesmíte být v době nepříjemné události ani v dohledu, to by miniprasátko považovalo za zradu od Vás.
Nebude to jednoduché, ale určitě to zvládnete.:-)

8.9.2010 11:04
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Aha - takže můj plán - ulovit a pak nosit v náruči a až přestane pištět tak dávat pamlsky a "unosit do bezvědomí" (až mu to bude už jedno) - je špatný??? smajlík No tak to abych si vzala dovolenou (sbohem, svatební cesto plánovaná na říjen), ostatní zvířata pustila do přírody at se o sebe postarají sama a nastěhovala se do prasečího chlívku smajlík No, snad to nějak dopadne...smajlík

8.9.2010 11:23
agentka

XXX.XXX.24.188

Naše pepina má svůj chlívek taky venku má velký výběh s kozičkama nebo popřípadě sem tam i s ovečkama když je tam zrovna šoupnu - celý den si chodí po zahradě a zaleze si do svého chlívku do slámy kdy chce - ve výběhu si ryje kde chce má tam svou velkou kaluž s bahnem - a to je pro ni nejlepší co může být tam se tak ráda válí - podle toho pak je pěkně špinavá, ale myslím si že je šťastná a pohladit a pomazlit se nechá jen ode mne to se i vyvalí na bok a drbej si mě jak chceš a kde chceš - tet když je březí tak je bych řekla i mazlivější - koupání a jiné aktivity u nás nepřipadají v úvahu to je spíš pro ty kdo je mají jako mazlíčky např. místo psa či kočky.

8.9.2010 11:53
akela

XXX.XXX.42.243

agentka napsal(a):
Naše pepina má svůj chlívek taky venku má velký výběh s kozičkama nebo popřípadě sem tam i s ovečkama když je tam zrovna šoupnu - celý den si chodí po zahradě a zaleze si do svého chlívku do slámy kdy chce - ve výběhu si ryje kde chce má tam svou velkou kaluž s bahnem - a to je pro ni nejlepší co může být tam se tak ráda válí - podle toho pak je pěkně špinavá, ale myslím si že je šťastná a pohladit a pomazlit se nechá jen ode mne to se i vyvalí na bok a drbej si mě jak chceš a kde chceš - tet když je březí tak je bych řekla i mazlivější - koupání a jiné aktivity u nás nepřipadají v úvahu to je spíš pro ty kdo je mají jako mazlíčky např. místo psa či kočky.

Pokud máte Pepinu jen venku jako hospodářské zvířátko, tak je to něco jiného než když my vychováváme miniprasátka jako domácí mazlíčky, kteří chodí se svýmy páníčky i do domu. Naše mimina ještě nezažila pořádné teplo, aby se mohla bahnit. Chovná miniprasátka sprchujeme v létě běžně hadicí, když je potřebujeme naložit do auta a někam převést nebo zchladit a bahno není k dispozici.
Volný pohyb do chlívku a z chlívku je pro miniprasátko ideální. Bohužel spousta lidí je zavře do chlívku a pouští je jen na hodinku když přijdou z práce. Takové miniprasátko pak nasákne zápachem z vlastních výkalů, ať chce nebo ne a za 2-3roky zahyne na zápal plic, protože mu amoniak z výkalů rozežere plíce. Bohužel chovatelé si neuvědomí, že miniprasátko má např. narozdíl od ovcí nebo koz rypáček nízko nad zemí a tak právě tento plyn nejvíce vdechuje. U obvyklých domácích prasat je to jedno, protože téměř žádné se nedožije 1 roku života, ale miniprasátka v tomto prostředí mají žít několik let. Proto se snažíme lidem vysvětlit, že miniprasátko potřebuje otevřený chlívek, ze kterého může volně vycházet ven. Nejen, že si ho neznečistí výkaly, ale chovatel má jistotu, že miniprasátko nebude zapáchat a bude v čistotě a v suchu.
No, Pepina se má jako v ráji.:-)

8.9.2010 12:05
akela

XXX.XXX.42.243

marketazalbre napsal(a):
Aha - takže můj plán - ulovit a pak nosit v náruči a až přestane pištět tak dávat pamlsky a "unosit do bezvědomí" (až mu to bude už jedno) - je špatný??? smajlík No tak to abych si vzala dovolenou (sbohem, svatební cesto plánovaná na říjen), ostatní zvířata pustila do přírody at se o sebe postarají sama a nastěhovala se do prasečího chlívku smajlík No, snad to nějak dopadne...smajlík

No, myslím, že tento postup Vám vyjde jen jednou. Pak už si kaneček dá pozor, aby jste ho neulovila a nemusel trpět v náručí. V žádném případě není nutné se k němu nastěhovat, ale využít správnou chvilku. Stanovte si jasná pravidla - např. krmení dostane pouze z ruky, když se nechá drbat - jinak ne. Pamlsek dostane jen když přijde těsně k Vám a pod. Nikdo z rodiny nesmí tato pravidla porušit. Bohužel Vás asi zklamu, ale je to běh na dlouhou trať - ne na jediný víkend, ale spíš na několik měsíců. A jediný stresující zážitek Vás vrátí zase na začátek. Ale věřte, že to stojí za to. Radostné loupnutí rypáčkem do kotníku a slastné pochrochtávání, když se miniprasátka mazlí, stojí za všechen investovaný čas. Bude to tvrdý souboj dvou osobností, tak musíte být vynalézavá. Ideální je využití tzv. clikr-tréningu, kdy se využije inteligence a žravost miniprasátek a pozitivní motivace. Ale to by chtělo ještě mít čas na studium této metody, což u Vás asi nebude jednoduché. :-)

8.9.2010 17:00
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Chodí nám ke koním jedna slečna s pasteveckou kolií a ta jak viděla Césara, hned mi řekla, že ho bude "cvičit na klikr" - netušila jsem, co to je, jen jsem jí schválila, že může smajlík, ale teď bych se ráda něco o tom taky dozvěděla. Zkusím dát na net do vyhledávače a snad najdu. S tím ochočováním - Cézar bude spíš chlívkové prasátko, netrvám na tom, aby se nechal nosit, ale máme kozenky naučené chodit s člověkem navolno, takže když jdeme na vzdálenější pastvinu, jde smečka (stádo?) 6 koz, 3-6 psů a několika lidiček s kyblíky s krmením. Tak jsem si tak představovala, že se k nám zařadí i chrochtáček a bude mít procházku. Nahoře se koníci nakrmí, podrbou, (holky taky podrbou, ale jinak smajlík), kozenky se napasou, psi se proběhnou a poryjou si v myších dírách, rypáček si poryje s nima a zase jdeme všichni domů.... myslíte, že pro takové "akce" je nutno pašíka nějak cvičit? Myslím přivolání, atd. Kozy se cvičit nemusely, ví že jdou se stádem a hotovka. smajlík

8.9.2010 17:02
lavacca

XXX.XXX.1.3

marketazalbre napsal(a):

Jak píše akela - tímto by jste malého Cézara naučila, že se Vás má bát. :-| My si domů přivezli 7 týdenní mimčo, které bylo zvyklé na pohlazení, ale na braní do ruky ne. První pokus mamky ho vzít do náruče skončil strašným řevem, chviličkou nechání v náručí a puštění. Byla zima, takže Adámek trávil asi 1,5 měsíce doma v garáži v ohrádce, kde bylo teplo a pouštěli jsme mu rádio. :-) Zvykl si tak krásně na hluk a já ho chodila mazlit a ochočovat. Ochočování trvalo necelý týden, po týdnu se svalil na bok a mazli paničko. Do teď je to miláček.

Pka řpišel vrh od Emilky - 2 sviňky. Odmala jsem se je snažila hladit, ale nejvíce se nechají - nečekaně:-)) - u jídla. To drží jak přikované. Ale i jinak, když na ně - tedy nyní už jen na Punťu, co zůstala doma - člověk mluví, tak přijde a nechá se podrbat za ouškem. To naše prasátka milují.

Co se týče koupele, tak opravdu nenutit. I štěně se nemá nutit do vody, protože by si zafixovalo strach z vody. :-| Hezky postupně navykat. U nás to začalo rytím v místě, kam stéká voda ze střechy domečku, takže je tam hezky vlhko. Nakonec jsme jim z toho udělali jezírko s fólií na dně, aby jim voda neutíkala. Jak je hezké počasí, už se tam vyvalují. :-) Viz foto.

Jinak naši čuníci mají celodenně otevřený domeček, takže si můžou chodit sem tam a tudíž opravdu nesmrdí. :-)

8.9.2010 17:56
akela

XXX.XXX.42.243

marketazalbre napsal(a):
Chodí nám ke koním jedna slečna s pasteveckou kolií a ta jak viděla Césara, hned mi řekla, že ho bude "cvičit na klikr" - netušila jsem, co to je, jen jsem jí schválila, že může smajlík, ale teď bych se ráda něco o tom taky dozvěděla. Zkusím dát na net do vyhledávače a snad najdu. S tím ochočováním - Cézar bude spíš chlívkové prasátko, netrvám na tom, aby se nechal nosit, ale máme kozenky naučené chodit s člověkem navolno, takže když jdeme na vzdálenější pastvinu, jde smečka (stádo?) 6 koz, 3-6 psů a několika lidiček s kyblíky s krmením. Tak jsem si tak představovala, že se k nám zařadí i chrochtáček a bude mít procházku. Nahoře se koníci nakrmí, podrbou, (holky taky podrbou, ale jinak smajlík), kozenky se napasou, psi se proběhnou a poryjou si v myších dírách, rypáček si poryje s nima a zase jdeme všichni domů.... myslíte, že pro takové "akce" je nutno pašíka nějak cvičit? Myslím přivolání, atd. Kozy se cvičit nemusely, ví že jdou se stádem a hotovka. smajlík

Klikr je super věc, ale chce to mít zkušenosti, vypadá to podle popisu jednoduše, ale v praxi to dá celkem fušku. Měla bych strach chodit někam s miniprasátkem a nemít ho na kšírách. Přece jen se snadno může stát, že se něčeho lekne a vezme do zaječích. Naše miniprasátka se nás také drží, ale může to 100x vyjít a pak najednou uteče. Rozhodně to chce mít 100% přivolání, ale to u miniprasátka docílíte jen tím, že budete mít vždy po kapsách pár dobrot. No, pokud máte pevné nervy, tak klidně do toho. Pak smekám před Vámi, já bych si to netroufla. Přece jen spoléhat na to, že miniprasátko půjde s ostatními je nesmysl, protože pokud se někde zapomene, ucítí něco k snědku a podobně, tak to bude opravdová zkouška Vašeho vzájemného vztahu, aby šlo kam chcete Vy. No, je to na Vás.:-)

8.9.2010 19:00
agentka

XXX.XXX.24.188

lavacca napsal(a):
Jak píše akela - tímto by jste malého Cézara naučila, že se Vás má bát. :-| My si domů přivezli 7 týdenní mimčo, které bylo zvyklé na pohlazení, ale na braní do ruky ne. První pokus mamky ho vzít do náruče skončil strašným řevem, chviličkou nechání v náručí a puštění. Byla zima, takže Adámek trávil asi 1,5 měsíce doma v garáži v ohrádce, kde bylo teplo a pouštěli jsme mu rádio. :-) Zvykl si tak krásně na hluk a já ho chodila mazlit a ochočovat. Ochočování trvalo necelý týden, po týdnu se svalil na bok a mazli paničko. Do teď je to miláček.

Pka řpišel vrh od Emilky - 2 sviňky. Odmala jsem se je snažila hladit, ale nejvíce se nechají - nečekaně:-)) - u jídla. To drží jak přikované. Ale i jinak, když na ně - tedy nyní už jen na Punťu, co zůstala doma - člověk mluví, tak přijde a nechá se podrbat za ouškem. To naše prasátka milují.

Co se týče koupele, tak opravdu nenutit. I štěně se nemá nutit do vody, protože by si zafixovalo strach z vody. :-| Hezky postupně navykat. U nás to začalo rytím v místě, kam stéká voda ze střechy domečku, takže je tam hezky vlhko. Nakonec jsme jim z toho udělali jezírko s fólií na dně, aby jim voda neutíkala. Jak je hezké počasí, už se tam vyvalují. :-) Viz foto.

Jinak naši čuníci mají celodenně otevřený domeček, takže si můžou chodit sem tam a tudíž opravdu nesmrdí. :-)

ahoj přesně takovou kaluž tam kde stéká okap ze střechy na zem si udělala pepina - je to přesně jak to tvoje jen zatím to má opravdu blátiště a když bylo moc horko tak jsem tam přilila vodu at se tam vyvaluje - a je zajímavé že se tam válela i tak dva dny zpátky :-)

9.9.2010 07:53
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Dobré ránko :-) Tak s tím chlívkem to budem muset nějak vymyslet - aby od jara mohl sám ven. Máme nepoužívanou psí boudu, tak mu ji zkusím nabídnout. Místo, kam teče voda ze střechy a tvoří kaluž náááhodou taky máme :-) Je to ve slepičím výběhu, kam chodí na noc i ovečky (do své venkovní budky), ale měla bych strach, že se prasátko podryje pod plotem...:-(.
Co se ochočování týká, myslím, že děláme malé pokroky - krmíme ho v podstatě jen a pouze z ruky, mimo to má natrhanou trávu a hromadu sena. Z ruky dostává ráno a večer jablíčko a psí přílohové granulky (prasátkovské jsem nesehnala a tyto mají ve složení jen oblilniny a rostlinnou vlákninu). Sednem si k němu do slámy a César si vyleze na klín a papká z ruky. Už po každém soustu neprchá pryč, jen občas sleze a zase honem hledá tu ruku s papáním :-). Přitom je samozřejmě druhou rukou neustále hlazen a drbán, včera už se nechal bez protestů "podebrat" dlaní pod předníma nožičkama a trošku nadzvednout - sice si malinko zabrblal, ale pak přední kopýtko opřel o dlaň, ze které jedl a už byl spokojený. A začal už přibíhat na přivolání (bodejť by ne, když ho volá Jídlo smajlík). To to vypadá, že v chlívečku nikdo nebydlí, zavolám, a najednou nadskočí hromada sena a vyběhne zvědavý rypáček smajlík

9.9.2010 09:11
akela

XXX.XXX.42.243

marketazalbre napsal(a):
Dobré ránko :-) Tak s tím chlívkem to budem muset nějak vymyslet - aby od jara mohl sám ven. Máme nepoužívanou psí boudu, tak mu ji zkusím nabídnout. Místo, kam teče voda ze střechy a tvoří kaluž náááhodou taky máme :-) Je to ve slepičím výběhu, kam chodí na noc i ovečky (do své venkovní budky), ale měla bych strach, že se prasátko podryje pod plotem...:-(.
Co se ochočování týká, myslím, že děláme malé pokroky - krmíme ho v podstatě jen a pouze z ruky, mimo to má natrhanou trávu a hromadu sena. Z ruky dostává ráno a večer jablíčko a psí přílohové granulky (prasátkovské jsem nesehnala a tyto mají ve složení jen oblilniny a rostlinnou vlákninu). Sednem si k němu do slámy a César si vyleze na klín a papká z ruky. Už po každém soustu neprchá pryč, jen občas sleze a zase honem hledá tu ruku s papáním :-). Přitom je samozřejmě druhou rukou neustále hlazen a drbán, včera už se nechal bez protestů "podebrat" dlaní pod předníma nožičkama a trošku nadzvednout - sice si malinko zabrblal, ale pak přední kopýtko opřel o dlaň, ze které jedl a už byl spokojený. A začal už přibíhat na přivolání (bodejť by ne, když ho volá Jídlo smajlík). To to vypadá, že v chlívečku nikdo nebydlí, zavolám, a najednou nadskočí hromada sena a vyběhne zvědavý rypáček smajlík

Tak to je super, gratuluju, že děláte takové pokroky. Jen nespěchat. Hlavně pokud ho přivoláváte, tak vždy za něco na zub, jinak by pak začal moc přemýšlet jestli má vůbec jít a nebylo by to tak přesné. Jste vážně skvělá.:-)

9.9.2010 10:30
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Děkuji za pochvalu, ale nemyslím, že bych měla nějaké zásluhy :-) Jen se snažím aby z našeho nečekaného dárku nevyrostl nedůtklivý zuřivý Mulisák :-( Pochvalu a poděkování zasloužíte vy tady za všechny vaše dobré rady, byla jsem přece na nejlepší cestě to pokazit smajlík
Dííííky moc!! :-):-):-)

10.9.2010 11:44
agentka

XXX.XXX.24.188

Taky gratuluji - jídlo je nejlepší motivace přesně takhle jsme si ochočovali i pepinu byla taky plachá - tak držím palce a pokud takto budete pokračovat máte úspěch zaručen - nebo spíš bych řekla že už tet máte vyhráno:-)

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.9.2010 17:03

Ahoj všem, konečně jsem vyfotila naše "drobečky" - máme je od p. Aleny Křesťanové... A k té kastraci - náš veterinář na psy - byl ochoten kanečka vykastrovat, ale s prasátky neměl žádnou zkušenost (taky si za to řekl dost vysokou částku...), nakonec jsem zkusila ještě dalšího veta na velká zvířata - kastrace bez uspání jsem se děsila (kdysi ve škole jsme museli kastrovat selátka v prasečáku a bylo to šílený....), ale protože byla vedra a uspání prasátek je i tak dost riskantní - paní doktorka Alfíka (byly mu cca 3 měsíce) kastrovala jen s lokálním umrtvením - bylo to hned, vůbec neřval a po příjezdu domů se nechal v pohodě drbat na bříšku....
Katka

18.9.2010 17:04

18.9.2010 17:06

18.9.2010 17:12
21.9.2010 18:37
lavacca

XXX.XXX.1.3

Máte hezkou dvojku. A jak si zvykla prasátka na nový domov? :-)

24.9.2010 13:06

Ze začátku jsem u prasátek byla skoro pořád - trvalo asi týden než se nechala pohladit, ale časem si zvykla a nechají se hladit, když mají náladu tak i nosit a slyší na zavolání.

5.10.2010 09:26
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Tak jsem tady konečně s fotkama našeho malého Césara. Šlo o druhý pokus zvykat ho na kšírky, ale jak už jsem psala v jiném příspěvku, asi to vzdáme, chce to čas a nejsou na to lidi. César je skvělý v tom, že spolehlivě přiběhne na přivolání a jinak si chodí volně po dvoře (když jsem ve stáji). Na příští rok snad uděláme i nějaké letní ubytování s ohrádkou venku, teď před zimou už to nestíháme.:-(

6.10.2010 13:42
agentka

XXX.XXX.24.188

ahoj markét podle toho ocásku je to opravdu ten čuník původně ode mne - byl nejmenší z vrhu a sourozenci mu ho ukousli - proto tet hned druhý den po narození budeme cvakat zoubky - předtím jsme to nevěděli a dokonce i mamina byla od malých trochu pokousanásmajlík a veterinář nám doporučil ty dva špičáčky vycvaknout kleštičkama.
U nás to za 14 dní zase vypukne pepina je již na rozsypání a bojim bojim kolik jich bude má strašně velké břicho:-)

6.10.2010 13:44
agentka

XXX.XXX.24.188

jo ještě jsem se chtěla zeptat kdy to je foceno - je pěkně maličký a to je narozen 2.5. 2010 je to původně ten čuník na těch fotkách co jsem tu někde vkládala s tím mobilemsmajlík

6.10.2010 14:06
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

ahoj, datum focení bych řekla cca 27.-28.9., nebo víkend před tím, nevím to přesně. Jo, je docela malý, má jen rostlinnou stravu, ale i tak si dokáže nabouchat bříško že ho skoro táhne po zemi :-( Jak jsem tak viděla jeho brášku u Tebe, je náš César určitě o dost menší. No, snad ho moc netrápím hlady. Jenže ono se to těžko odhaduje, jestli má prasátko hlad - ono by totiž žralo bez přestání!!! smajlík

7.10.2010 06:47
agentka

XXX.XXX.24.188

no jenže ten můj se nažere u maminy těhule které přilepšuju a proto je větší, ale i tak je oproti těhuli dost malý, včera jsme museli už konečně vyřešit jejich společnou ubytovu porod se blíží a musí nastat rozdělení pořád spali spolu a tet mají připravenou každý svou ložnici - mamina bude poslední dny zavřená a východ bude mít k slepicím a mu zůstane malý chlíveček s východem do zahrady - až mimina zesílí tak snad budou moct zase být spolu no uvidíme

30.6.2011 17:26
hally01

XXX.XXX.64.254

http://www.prasatkovdomacnosti.cz/
naše čuňata jsou "v klubu", na stránkách info o miniprasatech

yvetttt

16.5.2020 23:12
yvetttt

XXX.XXX.96.87

Dobrý večer, je miniprasátko hlasité? děkuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík