Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.10.2010 13:55
lavacca

XXX.XXX.174.77

Dobré odpoledne,
mám dotaz na chovatele miniprasátek. Jaký pro ně máte plot???

Adámek si totiž řekl, že žádný plot není nepřekonatelný a bourá a bourá.smajlík Už jsme k plotu přidělali dřevo, karisíť a podobně a on pořád chodí a zkouší to. Když mu to nejde, tak chodí a fňuká. smajlík Už na ty jeho útěky do sadu k drůbeži nemáme nervy.smajlík Punťa je aspoň taková, že taky uteče, ale pase se a sbírá ovoce,apod. Adam chodí a snaží se ničit další ploty (v pondělí se nám dobejval k britským koťatům:-(). Už fakt nevíme co s ním. Je to už k pláči.smajlík Proto bychom ho rádi prodali někomu do chovu s pořádným plotem. Akorát bych si pořád ráda nechala Punťu.Jenže být úplně navolno, tak se za chvíli u drůbeže přežere obilí a bude po ní.:-| Anebo porodáme oba jako pár....už jsem z nich fakt nešťastná. Už jsme si to doma krásně vyčetli, že jsme je vůbec pořizovali...no jo, ale co teď s nima?smajlík

6.10.2010 14:12
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Jo jo, demolišn zvířáci jsou katastrofa smajlík Co tak zkusit natáhnout před pevný plot elektrický ohradník? My ho museli pořídit kozám, když byly ještě malé, procpaly se mi přes oka ovčího pletiva (oko roztáhly do maximálních rozměrů), aby mohly pryč. Tak jsme natáhli tenkou pásku cca do výšky 25-30 cm a bylo. Bylo to teda zpočátku hrozné, stáli jsme u vypínače a poté co koza dostala pecku, proskočila dopředu do pletiva a hrozilo že dostane další, ale po pár kopancích (a ublíženém řevu) to pochopily a dávají si bacha a neprolízají ven, i když tam proud zrovna není... Co to tak zkusit i na prasáčka Adámka? smajlík

6.10.2010 17:40
lavacca

XXX.XXX.174.232

No, to není špatný nápad....ale že by se mi jen kvůli němu chtěl ten plot kupovat....už tahle jsme dali přes 3 tisíce za pletivo oka 5x5. Ze 2 stran má ještě za tímto pletivem ovčí pletivo a nyní i karisíť cca 40 cm (a dál dřevo) a z 1 strany jen tohle pletivo 5x5. ale to je na kurt k beranovi, takže to ho neláká. A 4.strana je pletivo 5x5 + dřevo zase cca 40 cm vysoké. A branka ze železa, kterou pořád zkouší nadzvedávat.smajlík Už fakt nevím, kéž by si ho někdo vzal.....ale díky za tip, juknu na to. :-)

7.10.2010 07:44
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

No, investice to kapku je, ohradníková páska tolik nestojí, kolem 600kč stojí špulka cca 200 metrů, dražší je ten zdroj. Dá se i vyrobit "na koleně" ale ne každému elektrikáři se do toho chce. Originál stojí kolem 3000,- - ale máš to pak už na všechna zvířata a na dlouho :-)
Anebo Adámka zavírat a pouštět jen pod dozorem. My to tak děláme s Césarem, včera večer byl u nás veterinář (kobyla si škaredě rozkopla koleno) a po "operaci" jsme se domlouvali na zítřejší kastraci Césara. Tak jsem doktorovi nenápadně naznačila, že momentálně nevím jistě, kde se prase nachází a jestli přijde domů, protože jsem se ho už asi hodinu nemohla dovolat. Doktor na mně vykulil oči, nechápal že nám prase běhá někde venku... ale než jsme sbalili fidlátka, milý César se vynořil ze tmy a spokojeně pochrochtávaje se hrnul do stáje, se smečkou psů za sebou :-). Takže jsem se zaradovala, že máme co kastrovat a doktor jen kroutil hlavou. Tím chci říct, že je César vlastně taky celý den zavřený v chlívku a proběhne se jen hoďku ráno a dvě (až tři) hoďky kvečeru, kdy si zaběhne do koňského výběhu na žaludy, do kozího chlívku posbírat rozházené zbytky obilí, atd. Tak kdyby byl Adámek venku jen takto, třeba by si vážil volnosti a nedemoloval (z nudy???) ploty...
Tak držím palečky Adámkovi ať může zůstat doma smajlík

7.10.2010 08:57
lavacca

XXX.XXX.174.222

No, včera jsem přijela ze školy domů a první co mi máma sdělovala bylo, že Adámek od rána zase demoloval plot, takže když jela na úřad(dělá místostarostku), tak ho musela zavřít do domku. A měl smůlu. Tak ty jeho škody dneska napravuje.

Tátu už napadlo koupit karisíť, ale ta taky vyjde cca 2500,-. No, prostě sranda s těma prasatama.

Nejvíc mě ale štve, že má asi 120m2 výběh, kde má jezírko, tisy, míč a pet flašky na hraní, má tam i společnost Punti (chodí ho navštěvovat i kočky). žrádla má kýbl (klidně ho i nechává) a chodí a ničí plot. Mně už to prostě přijde, že mu ruplo v kouli. smajlík ach jo.....

7.10.2010 09:00
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

A co tak si ten ohradníkový zdroj od nějakého koňaře z okolí aspoň půjčit? Šlupka do rypáčku a přejdou ho roupy :-) I když - jestli je prase inteligentní (a to teda asi je), tak vždycky pozná, když v pásce zrovna proud není :-(

7.10.2010 12:19
akela

XXX.XXX.250.15

Miniprasátka bohužel ničí ploty proto, že to mají jako báječnou zábavu a hru a nedá se je to odnaučitsmajlík Miniprasátkům nejde tolik o krmení, kamarády ani plochu, ale o činnost, kdy mohou uplatnit svou inteligenci. Jediná možnost je udělat jim ohrádku ze dřevěných fošen cca 1,5m vysokou s mezerami mezi jednotlivámi prkny max.5cm (aby se jim tam nedostalo "kopýtko" a nezlomili si nožku) a do výšky cca 2m nad ohradu dát oborové pletivo, protože jinak štíhlejší a mrštěnjší miniprasátka plot přelezou. Na bourání plotů a další darebničiny jsou odborníci především kanečkové. Jaký koliv měkký drátěný plot nemá cenu, stejně jako elektrické ohradníky, protože miniprasátka prostě vymyslí, jak se ráně vyhnout a nebo se po pár týdnech stanou vůči ranám imunní, aby dosáhli toho, co chtějí. Přece jen jsou to prasátka, která původně byla využívaná jako laborotorní pokusná zvířata, kdy byla uměle (neustálými vnějšími podněty, křížením a pod.) zvyšována jejich inteligence. Stejný problém mají lidé s miniprasátky v bytech, kdy oni řádí a ničí vybavení - prostě se jen nudísmajlíkTakže buďto je prodejte někam, kde ploty již mají nebo udělejte dřevěnou ohradu, ale musíte ji zakopat alespoň 20cm do země (nebo dole obložit těžkými kameny), jinak ji podhrabají. Držím palce, aby se to povedlo vyřešit k radosti obou.:-)

7.10.2010 13:04
katjuschka

XXX.XXX.236.166

My sme to v menšom výbehu (asi 150m2) riešili s gulatinkou nastojato. No ale teraz keď sa pasú na cca hektári by to bolo asi horšie =) Nám pomohol elektrický ohradník. Samozrejme - nedá sa tam len tak natiahnuť jedna páska pol metra nad zemou, treba tých radov viacej. My máme tri lanká - 25cm, 50 cm, 90 cm. Poníkov a dospelé prasiatka to zadrží, kozy a Moto Motíka ani náhodou =) Ale to je taký dvorový aj tak. Ak by som chcela udržať vnútri aj jeho, musela by som natiahnuť ešte jedno - 10cm nad zemou

7.10.2010 14:03
lavacca

XXX.XXX.174.221

akela napsal(a):
Miniprasátka bohužel ničí ploty proto, že to mají jako báječnou zábavu a hru a nedá se je to odnaučitsmajlík Miniprasátkům nejde tolik o krmení, kamarády ani plochu, ale o činnost, kdy mohou uplatnit svou inteligenci. Jediná možnost je udělat jim ohrádku ze dřevěných fošen cca 1,5m vysokou s mezerami mezi jednotlivámi prkny max.5cm (aby se jim tam nedostalo "kopýtko" a nezlomili si nožku) a do výšky cca 2m nad ohradu dát oborové pletivo, protože jinak štíhlejší a mrštěnjší miniprasátka plot přelezou. Na bourání plotů a další darebničiny jsou odborníci především kanečkové. Jaký koliv měkký drátěný plot nemá cenu, stejně jako elektrické ohradníky, protože miniprasátka prostě vymyslí, jak se ráně vyhnout a nebo se po pár týdnech stanou vůči ranám imunní, aby dosáhli toho, co chtějí. Přece jen jsou to prasátka, která původně byla využívaná jako laborotorní pokusná zvířata, kdy byla uměle (neustálými vnějšími podněty, křížením a pod.) zvyšována jejich inteligence. Stejný problém mají lidé s miniprasátky v bytech, kdy oni řádí a ničí vybavení - prostě se jen nudísmajlíkTakže buďto je prodejte někam, kde ploty již mají nebo udělejte dřevěnou ohradu, ale musíte ji zakopat alespoň 20cm do země (nebo dole obložit těžkými kameny), jinak ji podhrabají. Držím palce, aby se to povedlo vyřešit k radosti obou.:-)

Mám pocit, že jim tam vytvoříme normální bunkr. smajlík Ne, ta prkna mě už napadla, lépe řečeno už je tam asi do poloviny celého obvodu ohrady má a to cca 50 cm, tak na ně ani moc nejde. I když se je občas snaží okusovat.:-|

Na bourání plotů a další darebničiny jsou odborníci především kanečkové. Pod toto bych se podepsala. Miláček Adámek má z ničení vysloveně radost a srandu- Když jsem na něj 2x vyletěla, že nesmí. on šel a udělal to potřetí a vychechtaně koukal, jestli už zase poběžím. smajlík Já jsem na něj byla fakt naštvaná, ale pak jsem se fakt musela smát, jak to se mnou koulí. Prase jedno chytrý.:-) No jo. tak já doma navhnu udělat celou ohradu znova, snad se to chytí. Mám ho darebáka jednoho i přes tohodle ráda. Holt u nás vyrostl. :-)

7.10.2010 14:11
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Zuzko, vydrž a bojuj :-), je hodně moc lidí - chovatelů, kteří při prvních problémech se zvířátkem přijdou na geniální řešení - dát zlobivého zvířáka pryč :-( (tady mám na mysli především nějaké zdravotní potíže zvířat, kdy se hodně chovatelů okamžitě snaží zvířete zbavit a pokud možno vadu skrýt... smajlík) Jenže ony se zvířátky nejsou jen radosti, ale i starosti, a když jsme si to zvíře vzali a radujeme se s ním, musíme si taky lámat hlavičku a přijít na to, jak nad těma různýma lumpárnama vyzrát smajlík Tak držím moc palec :-):-):-)

7.10.2010 17:54
lavacca

XXX.XXX.1.3

marketazalbre napsal(a):
Zuzko, vydrž a bojuj :-), je hodně moc lidí - chovatelů, kteří při prvních problémech se zvířátkem přijdou na geniální řešení - dát zlobivého zvířáka pryč :-( (tady mám na mysli především nějaké zdravotní potíže zvířat, kdy se hodně chovatelů okamžitě snaží zvířete zbavit a pokud možno vadu skrýt... smajlík) Jenže ony se zvířátky nejsou jen radosti, ale i starosti, a když jsme si to zvíře vzali a radujeme se s ním, musíme si taky lámat hlavičku a přijít na to, jak nad těma různýma lumpárnama vyzrát smajlík Tak držím moc palec :-):-):-)

Jo, to znám. Jednu dobu nám např. utíkal hafan, tak se upravoval plot a už je klid. :) No,ono je kolem zvířat pořád něco. A když je úplný klid, tak je to až podezřelý. :-|:-) Jen mě u Adámka mrzí to, že se plot předělával už asi 7x (díra v plotě, apod.) a on si nedá pokoj. No, nic. Zkusíme ten dřevěný plot a snad to s Adamem vydrží. :-)

Připomněla jsi mi tím našeho Damíska (britský modrý), kterého původní majitelka nechala na veterině s tím, že spadl ze 7.patra paneláku (měl zaražené železo v noze) a ona platit operaci 3500,- nebude, protože by měla dome stejně mrzáka. :-( Takže se k nám miláček dostal ještě přes jednu nadšenku pro britské kočičky, od které nakonec máme ještě 2 kočičky (kočku a kotě).:-) No a světe div se, asi po 2 měsících u nás, kdy prostě jen běhal a nožku cvičil, když jde na něm žádné zranění vidět není. Jen když si sedne, tak tu nožku více povolí (nemá jí úplně staženou u tělíčka). Ale nikterak ho to prostě neomezuje a do teď ten postoj původní majitelky nechápu. :-( Ale co, naštětsí se dostal k nám, kde má pohodlíčko a další kočičky a co je hlavní - je spokojený. :-)

8.10.2010 07:51
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Jo jo, tak to je, lidi se rádi se zvířátky těší ve smyslu - pes přítel člověka, ale člověk pro psa přítelem už pak není. Můj první pejsek z útulku byl 13 letý kříženec, kterého majitel v útulku nechal, protože nechtěl platit operaci (špatné vyměšování). Daneček už je dávno v psím nebíčku, a byl to úžasný pes. Teď máme mimo další psy i třínohého Baryčka, který se zaběhl, někde si zranil nožku, ta už nešla zachránit, v útulku ho operovali, nožku amputovali a našli (přes čip) majitele. Majitel přišel a sliboval horydolyčernyles že si psa vezme po doléčení zpět a pak se po něm slehla zem a svého psa, který se najednou ocitl v cizím prostředí a s novým a těžkým handicapem, prostě opustil. Já bych to kruci někdy tak přála těm lidem - oko za oko :-(

Ale zpátky k prasátku - včerejší pokus o kastraci nám nevyšel. Doktor dal Césarkovi jen částečnou narkozu a když mu prohmatal kulky, zjistil že má jen jednu. Druhá je v břiše. Takže jsme ho nechali vyspat a udělá se to později při jednom - jedna kulka z pytlíku a jedna z břicha. Kdyby nebyl César takový "oplodňovák", vykašlala bych se na tu kastraci, ale když on mi honí psy a je na ně zlý, když mu nechtějí postát smajlík. Přitom je oproti psům prďoch malinký, dosáhne tomu nejmenšímu na hřbet jen když si stoupne na zadní nožky, ale přesto je pořád při chuti a pořád je otravuje. Už i mi skočil dvakrát po noze, když se mu nedařilo zmermomocnit žádného psa smajlík. Tak snad ta operace a celková narkoza dopadne dobře smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.10.2010 12:13
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj, nám se Alfík cca ve 3 měsících taky pokoušel "oplodňovat", ale po kastraci s tím skončil....K.

8.10.2010 19:47
lavacca

XXX.XXX.1.3

Jo, tak to je teda taky dobrý.... myslím to naskakováním Césarka na nohu. To náš Adámek je v tomhle hodnej, je fakt že měl Emilku a teďka má Punťu. Ale taky když to na něj přijde, tak je otravuje celý den, že si chce ,,štrejchnout´´. A když mu Emilka nechtěla jednu dobu postát, tak šel a oskakoval velký špalek. :-))

Jinak nám došlo, že Adámek dospěl do stavu ,,puberťák´´, takže to může být i tím. Mamka přidělala vyšší prkna na plot a po ,,večeři´´ (kterou dostavají cca v 16,00-16,30 hod.) Adámka i s Punťou zavíráme do domečku. A zatím - ťuk ťuk - je to OK. :-)

11.10.2010 08:28
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

No tak to je supr, že jsi našla s tím plotem nějaké řešení :-) Přece na nás ti naši prasáčci nevyzrají a nedonutí nás se jich zbavovat :-). Náš Césarek byl celý víkend volně venku, v sobotu se dokonce tak zpozdil s návratem do stáje, že jsem musela zhasnou ve stáji a venku už byla tma... pak jsem asi za půl hoďky šla zkusit ho zavolat, ve stáji jsem rozsvítila a ejhle - César našel domů cestu u potmě, šmejdil u vrátek do boxu s koňským krmením :-). Tak jsem ráda, že to prasátko prasátkovské je tak chytré stvoření, že se o něj nemusím bát že se někde zaběhne a ztratí smajlík. V neděli jsem ho zase dlouho nikde kolem statku nepotkala, tak jsem zavolala jen tak zkusmo za stodolu směrem do polí - chvíli se nedělo nic, ale pak jsem měla pocit, že se na mně někdo dívá - otočím se a césar stál kousek ode mně jako socha, s nastraženýma ouškama. Když viděl že ho vidím, rozverně chrochtnul a rozběl se ke mně, ale těsně přede mnou udělal takový ten "psí" úskok a lítal kolem mně v kruhu smajlík. Tak jsem mu řekla ať neblbne a honí se s psama že na něho nemám čas :-) Odklusal směr pole, tam se mu výýýborně ryje smajlík

12.10.2010 10:59
lavacca

XXX.XXX.1.3

Jo jo, zatím toho Adámek nechal. Uvidíme, jak to půjde dál. Je mi ho líto dávat pryč, když jsme s ní už tolik zažili. Stačí si vzpomenout, když byl asi 3 měsíční mimino, nastydnul a nechtěl papat. Jen ležel, kroutil očičkama. Od veta jsme dostli nějaké kapky, ale dostat je do něj bylo fakt těžký. Nakonec se to povedlo díky dudlíku. :) No, prostě představa, že se mu někde nebude líbit, nic moc.....

Takhle je v podstatě přežíráme, upravili jsme domeček, aby se jim tam drželo víc tepla a připopravili plot. Na jaře bude generální úprava, ale takhle to snad přes zimu vydrž. Navíc jak je zima, jsou rádi, že spí doma v teple a venku neboří. :-) A své má i to zavírání s večeří domů. Včera jsem tam šla na 17,30 (chtěla jsme je nechat venku déle, když bylo tak hezky) a už byli zalezlí doma. :-) Tak rozspale vstali, napapali se a šli zase spát. :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík