Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.8.2013 08:22
gajule

XXX.XXX.35.230

Krásný den přeji všem chovatelum tohoto plemena. Potřebuji poradit co s bečící jehnicí. Máme párek ročních ovcí asi pul roku, mají alespon si myslím vše co by mít měli, ale zřejmé je že jehnici něco chybí protože neustále bečí. Je s tím dost otravná, vstávají dost brzy po ránu a už hned začne. Co s tím? Jaká muže být příčina jejího neustálého bečení? Děkuji všem za radu.

12.8.2013 08:15
wrutovo

XXX.XXX.254.81

Doporučuju dát dotaz spíš na diskuzi s ovcema a kozama, tam Vám nejspíš odpoví víc lidí :) chováme sice teprve druhým rokem, nedovedu odpovědět, pokud ovce jinak vypadá zdravě a nejsou žádné příznaky, že by jí něco mohlo být. Jinak mají dost pastvy?
Občas se holt někdy vyskytují i uřvané ovce / kozy. Nevšimli jste si nějakých podnětů, které ji vybuzují k bečení? Třeba nám "hlídá" naše nová koza, kdokoliv/cokoliv se mihne poblíž, hned to hlásí, nehledě když se vyskytujem my poblíž a ona chce něco na mls (zatím je ve fázi ochočování, takže ji trošku rozmazlujem)..Její sestra za to ani necekne.
Ještě mne napadá - jestli je máte teprve chvíli - jestli třeba nehledá zbytek stáda (maminu), nebo neslyší v okolí jiné ovce a nepořvává na ně
Marie

21.8.2013 22:57
koňadra

XXX.XXX.128.24

Pokud ovce bečí, může to mít 3 příčiny - zdravotní problém, hlad, rozmazlenost. Většinou to je ten třetí důvod. Lidi si pořídí jehňátka - jsou roztomilá. Tak je často přikrmují, mnohdy i z ruky, a zcela nenápadně se vytvoří podmíněný reflex - člověk = žrádlo. Když jsem kdysi měla ovce, měla jsem téměř celé prázdniny doma děti příbuzných. Pořád ovečkám něco dávaly, měly radost, že se nechají hladit... Dopadlo to tak, že ovce bečely kdykoliv jen někdo vzal za kliku domu. Po prázdninách děti odjely a ovce šly na jatka. Neměla jsem ty zkušenosti, dnes vím, že paměť ovce je zhruba týden. Stačilo týden vydržet (a uklidňovat sousedy) a ovce by zapomněly. Když jsem po letech znovu pořídila ovce, nikdo je nerozmazloval, byli jsme rádi, že jsou spíše divočejší. Suffolk nepotřebuje mnoho zrna, takže dostávaly jen občas (nepravidelně!) trošku, aby byly zvyklé přijít na kýbl, když bylo potřeba s nimi manipulovat. A byl klid. Samozřejmě kromě období, kdy měly jehňata - to bečí ovce, které hledají jehňata, potom zase naopak, to je trochu na nervy, ale není to naštěstí pořád.

Přidejte reakci

Přidat smajlík