Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Štíhlovka podkovní (Coluber hippocrepis)
Sdílet:

Štíhlovka podkovní (Coluber hippocrepis)

Štíhlovka podkovní je denní had, který se vyskytuje v Sardinii, v Pantelerii, na Pyrenejském poloostrově a v severozápadní Africe. Obývá suché, kamenité svahy kopců, ale i zemědělsky využívanou krajinu. Tento velice rychlý a hbitý had dorůstá délky 120-150 cm, výjimečně až 200 cm.

Můj pár

Svůj 1,5roční pár těchto štíhlovek chovám v teráriu o rozměrech 80 x 45 x 45 cm (dxšxv). Vybavení terária tvoří miska s vodou, úkryty z kokosových skořápek a větve ke šplhání. Jako substrát se mi nejlépe osvědčil kočkolit. Stěny terária jsou obloženy břidlicí. Zařízení doplňuje 40W žárovka, pod kterou se tito doopravdy teplomilní hadi s chutí vyhřívají. Během dne žárovka vytápí terárium na teplotu 26-30 st. C. Noční teplota se pohybuje v rozmezí 20-22 st. C.

Jako potravu štíhlovkám předkládám živé i mrtvé myši, křečky a menší potkany. Potravu obohacuji vitamínovým přípravkem Vitamix-rep. Při krmení jsou tito hadi velice draví, často mezi nimi dochází k potyčkám o potravu, a proto je nutno na ně dohlížet.

Patří mezi nejedovaté užovky

Štíhlovka podkovní patří mezi nejedovaté užovky, avšak její sliny obsahují sekret Duvernoyovy žlázy, který může způsobit drobné potíže na zasaženém místě. Moji chovanci však při čištění terária ani při braní do ruky nekoušou.

Zimování provádím od prosince do února při teplota 4-6 st. C. Na tuto dobu hady umisťuji v plastové přepravce do spodní části lednice.

Pro pokročilejší teraristy

Závěrem se dá řici, že štíhlovky podkovní jsou nádherní a zajímaví hadi a pokročilejším teraristům je mohu upřímně doporučit.

Autor textu: Martin Košař
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru