Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Cyclemys dentata
Sdílet:

Cyclemys dentata

Příbuznými želvami k rodu Cyclemys jsou např. Notochelys platinota, Pyxidea mounhoti, která byla původně také řazena k Cyclemys, Rhinoclemys pulcherima, Melanochelys trijuga a zástupci rodů Heosemys a Geoemyda. Dalším druhem ze samotného rodu Cyclemys je pak Cyclemys tcheponensis (Bourret; 1939/, která se liší především tím, že nejvyšší bod karapaxu je až v poslední třetině délky. Často se však objevují spekulace, nebylo-li by přesnější určovat C. tcheponensis jako poddruh C. dentata - většina odborné literatury se ale drží rozdělení do dvou druhů i když rozlišovací znaky jsou skutečně nepatrné. Cyclemys dentata obývá rozsáhlou oblast od vých. Indie přes Vietnam a jižní Činu až po Malajský poloostrov, Sumatru, Jávu a východ Filipín.

Charakteristika

Je velice přizpůsobivá a lze ji najít až ve výškách kolem 1000 m n.m. Žije v mělkých tůních, zatopených polích a loukách.

Popis

Zbarvení není příliš variabilní. Karapax dospělců je hnědý a zcela bez kresby. Dorůstá do 25 cm. Plastron je béžový až okrový s tmavými paprsky na každém štítku,které připomínají pavučinový vzor. U starších a dospělých jedinců nahrazuje pevné spojení plátů plastronu a karapaxu měkká tkáň, která dovoluje zaklapnutí v nebezpečí. Kloub však není dobře vyvinut jako např. u kuor, ale spíše by se dal připodobnit k E. orbicularis. Hlava i končetiny jsou hnědé s popelavými tečkami. Na hlavě jsou málo výrazné okrové a bordovo-růžové pásky. Na prstech jsou silné a ostré drápy. Oko je rovněž okrové barvy.

Pohlavní rozdíly nejsou na první pohled příliš zřetelné. Samec se od samičky liší pouze tučnějším kořenem ocasu a ostrým vykrojením análních štítků plastronu, připomínající tvar písmene V. Obě pohlaví dorůstají zhruba stejné velikosti.

Chov a terárium

Terárium pro C. dentatu by nemělo být příliš hluboké, teplota kolem 24st.C / vzduch i voda/. Souš by měla být raději větší, přechod by měl být pozvolný. Terárium je lepší uzavřené nebo alespoň kryté, protože mají velice rády nedovolené "procházky".

C. dentata přijímá jak živočišnou potravu /mleté maso, vnitřnosti, ryby, hmyz, granule, ale třeba i vařené vajíčko/, tak rostlinnou stravu - sladké ovoce, listy salátu a pampelišky. Mláďata si oblíbila především gamaruse a patentky, file a různý drobný hmyz a bezobratlé.

O odchovu mi není mnoho známo, ale podle literatury je rozmnožení časté až pravidelné a inkubace trvá při 27 st.C 79 dní.

Autor textu: Lucie Lukášková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru