Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Potemník moučný
Sdílet:

Potemník moučný

Bezobratlí
Všeobecné

Jeho larvy patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji používané živé krmivo. Používají se dva způsoby chovu.

Chov společný

Pokud chováte jen několik drobných ještěrů, pavouků, štírů..., měli byste se rozhodnout právě pro tento způsob. Jde vůbec o nejjednodušší způsob získávání živé potravy. Pro chov se hodí jakákoliv nádoba, ať už plastová, dřevěná nebo skleněná. V případě, že nádoba má hladké stěny, nepotřebujeme ani víko (brouci nelétají). Do nádoby dáme 5-10 cm krmné směsi pro moučné červy, lze ji nahradit jakýmkoliv sypkým krmivem (otruby, mouka, strouhanka, různé šroty apod.). Podle velikosti chovné nádoby dáme počet brouků, měl by se pohybovat okolo 1 brouka na 20 cm čtverečních (raději i míň). Brouky a později i larvy přikrmujeme ovocem a zeleninou. Pro chov postačuje pokojová teplota. Vývojový cyklus při této teplotě, od vajíčka po dospělého brouka, trvá asi 6 měsíců, ale už po 1-2 měsících máme dost velké larvy na zkrmování.

Nevýhodou tohoto chovu je malá produkce, brouci totiž sežerou část vajíček a ožírají čerstvě svlečené kukly a brouky.

Chov profesionální

Na rozdíl od společného chovu, jedná se o velmi pracný způsob, který lze doporučit jen lidem s dostatkem volného času.

Brouci se chovají v nádržích, asi po 5-10 tisících kusech, vyplněných vlnitým papírem nebo proložkami od vajec, s dnem opatřeným sítem, přes které kladou vajíčka do krmné směsi. Tuto směs s vajíčky 1 až 2x týdně vyměníme. Vajíčka se inkubují 12 až 14 dní. Po této době začínáme larvy přikrmovat ovocem a zeleninou, zhruba za 2 až 3 měsíce mají dostatečnou velikost.

Základními podmínkami úspěšného chovu jsou vyšší teplota 25-28 st. C, nižší vlhkost (kvůli roztočům) a dostatek vlhkého krmiva pro larvy a brouky.

Nevýhodou je velká pracnost při neustálém třídění kukel od larev a brouků od kukel.

Podobné nároky na chov má i potemník drobný (Alphitophagus bifasciatus). Jeho ohromnou výhodou je však rychlý vývoj. Při teplotě 27 st. C trvá celý vývoj od vajíčka po dospělého brouka 6 až 7 týdnů. Přitom larvy dosahují velikosti 1,2 až 1,5 cm, kukly a brouci 0,5 až 0,6 cm.

Autor textu: Pavel Janešík
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru