Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Anolis equestris/Iguanidae/ - Anolis rytířský
Sdílet:

Anolis equestris/Iguanidae/ - Anolis rytířský

Výskyt

Uvádí se 6 - 7 poddruhů. Obývá stromové patro původních i druhotných lesů Kuby.Je k zastižení i v parcích a zahradách. Byl vysazen na Floridě.

Popis

Dorůstá délky 33 - 50 cm. Jasně zelené zbarvení s prosvítajícím síťováním bílé barvy mezi šupinami. Schopnost barvoměny. Bílý proužek pod okem a na rameni, klínovitý tvar hlavy s vrásčitými ozdobami na jejím vrchu. Nízký hřbetní hřebínek, růžově zbarvené hrdlo. Denní aktivita, prsty opatřeny přísavnými lamelami.

Chov

Vlhčí, rozměrů min. 50 x 80 x 50 cm s podkladem rašeliny nebo lignocelu s pískem /3:1/. Ubikace vybavíme dostatkem větví a kořenů a zaplníme živými i umělými rostlinami. Denní teploty udržujeme kolem 28 st. C s možností vyhřátí až na 40 st. C. Noční pokles na 20 st. C provázíme bohatým večerním porosením.

1,1 - 2. Samičky snáší od dubna do října zhruba každé 2 - 3 týdny po jednom vajíčku, které zahrabou. Je šokující, jakým způsobem s vejcem zachází - doslova je hlavou zatloukají do škvíry mezi kořeny ve vyhrabané jamce. Mladí se v prostředí inkubátoru za teplot 26 - 28 st. C (v noci 20 st. C) líhnou po 69 - 72 dnech (57 - 89 dnů) ve velikosti 10 - 12 cm. Inkubace je možná i v prostředí terária, ale je nutné hlídat líhnutí, aby se mláďata nestala potravou. U novorozenců lze v prvních dnech odhadnout pohlaví podle klidového zbarvení - 0,1 mají bílé příčné pruhy na hřbetě, 1,0 jsou celí zelení.

Tyto anolisy krmíme hmyzem i myšími holaty, doporučuje se převaha ovoce. Příjem, resp. obliba určitého druhu potravy je velmi individuální. Moje zvířata např. upřednostňují myšata a zophobasy, cvrčky přijímají jen neochotně po delší hladovce a ovoce si vezmou jen v omezené míře, pokud je jim podáváno pinzetou až „pod nos". Rádi olizují medový nektar a sladké šťávy z injekční stříkačky.

Dopor. literatura:
Čihař - Teraristika /1998/
Kocián - Leguáni a agamy /1998/
Rogner - Echsen 1 /1992/
Živa 1/1992

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru