Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Užovka japonská
Sdílet:

Užovka japonská

Elaphe taeniura friesei Tento poddruh bývá někdy uváděn podle místa původu také pod nomenklatoricky nesprávným českým názvem užovka “tajvanská”....

Elaphe taeniura friesei

Tento poddruh bývá někdy uváděn podle místa původu také pod nomenklatoricky nesprávným českým názvem užovka “tajvanská”. Svůj chovný pár mám již 5 let. “Taeniury” mě zaujaly svým velmi pestrým zbarvením. Hřbetní strana bývá zbarvena značně variabilně, většinou olivově zeleně, žlutohnědě až žlutě. Přes hřbet se táhnou dvě řady černých skvrn a asi v polovině těla přecházejí v tmavě hnědé až černé pruhy. Za každým okem mají černou, dozadu změřující slzu, břicho je žlutavé až šedé.
Moje samice je zbarvena sytě žlutě, zatímco samec je olivově zelený a to se dle mého názoru jedná o sourozence.

Užovky chovám v teráriu rozměrů 110 x 60 x 60 cm s podkladem písku a velkou vodní nádrží, která je využívána spíše výjimečně. Zařízení tvoří vrstva nepříliš vlhkého rašeliníku, kusy kůry, kameny a pařez, který obě “taeniury” využívají jako úkryt. Vytápění zajišťuje 40 W žárovka.

Tyto užovky jsou velmi vděčnými chovanci a nepohrdnou jakoukoliv potravou (myši, potkani, pískomilové, křečci, morčata, ptáci, malí králíci). Přestože si myslím, že jsou to sourozenci a oba jsou po celý život chováni společně (s výjimkou zimování) a ve stejných podmínkách, jejich povahy a chování jsou dosti odlišné. Zatímco samec je klidný, vyrovnaný a neútočný, samice je pravý opak. Vždy vyráží po potravě první, je schopná dusit i 4 myši najednou, je útočná a velmi rychlá. Přesto žije tento pár v harmonii již 5 let a dočkal jsem se dokonce dvou bezproblémových odchovů. Poprvé snesla samice do rašeliníku 9 a podruhé 12 vajec, ze kterých se při teplotě 27 °C vylíhla všechna mláďata dlouhá kolem 50 cm asi za 70 dnů. Všechna přijímala dobře holátka hned po prvním svlékání.


• Elaphe taeniura f. - samec (130cm) požírá vrabce

Ze svých zkušeností mohu říct, že jsou to nesmírně zajímavá zvířata, jejichž nenáročnost i poměrně nízká cena z nich činí ideální chovance pro začínající teraristy.
Autor textu: Bohumil Stejskal , DiS
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru