Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Sceloporus variabilis (Wiegmann, 1834)
Sdílet:

Sceloporus variabilis (Wiegmann, 1834)

Popis: S. variabilis je malý zavalitý ještěr s maximální délkou okolo 14- 18 cm. Jako jeden ze 77 zástupců patří do rodu bodlinatých leguánků Sce...

Popis:
S. variabilis je malý zavalitý ještěr s maximální délkou okolo 14- 18 cm. Jako jeden ze 77 zástupců patří do rodu bodlinatých leguánků Sceloporus, čeledi Phrynosomatidae. Všichni tito ještěři se stavbou těla od sebe téměř neliší, jen zbarvení je odlišné. Tělo je z vrchu kryto kýlnatými, na hřbetě a ocase silně kýlnatými šupinami. Zornice je kruhová, krk bez límce. Končetiny jsou silné, s pěti prsty a drápy. Zbarvení je na hřbetě šedivé nebo hnědé, s jasnějšími pruhy a skvrnami. Pohlavní dimorfismus je u dospělých zvířat na první pohled patrný ve zbarvení. U samců jsou zadní nohy pokryty tmavými skvrnami, které se na spodní straně sbíhají. Břicho mají nejčastěji narůžovělé nebo červené. Samičky mají břišní partie zbarveny světle a mají oranžové krky, což samci nemají nebo je mají jen slabě naznačeny. Částečná autotomie ocasu je vyvinutá, regenerát je však nedokonalý.


• pár Sceloporus variabilis


• samice Sceloporus variabilis

Prostředí a biologie:
Leguánci S. variabilis obývají suché, řídce porostlé biotopy s trnitou kosodřevinou nebo porosty kaktusů (nejčastěji Opuncií). Zdržují se nejčastěji v blízkosti svých úkrytů, které tvoří dutiny nebo štěrbiny a skalní pukliny. Jsou pozorní a ihned reagují na vyrušení útěkem. Žijí často v koloniích a dorozumívají se kýváním hlavou. V obývaných lokalitách jsou nejčastěji spatřovanými ještěry. Způsob života je denní, živí se přes den hmyzem, nejčastěji kobylkami, cvrčky a jiným létajícím hmyzem, ne však mravenci nebo bodavým hmyzem. S. variabilis je oviparním druhem. Mezi květnem a červnem samice snáší až 5 vajec.


• samec Sceloporus variabilis

Rozšíření:
Od USA (jižní Texas), Mexiko (severovýchodní Coahuila, Nuevo Leon, Tamaulipas, Yucatan, Veracruz), přes Belize, Guatemalu, Honduras, El Salvador, až po Nikaraguu a Kostariku.
Poddruhy:
Sceloporus variabilis marmoratus HALLOWELL 1852 Rosebelly Lizard
Sceloporus variabilis variabilis WIEGMANN 1834
Sceloporus variabilis olloporus SMITH 1937


• samice Sceloporus variabilis spodní partie

Chov:
K chovu potřebují středně velkou nádrž, nejlépe tvaru krychle, minimálně však rozměrů 80×60×60 (D׊×V) pro skupinu 1,2, vybavenou UV zářivkou a mělkou miskou s vodou. Terárium musí být vybaveno dostatečnou vrstvou substrátu, nejlépe drobného křemičitého písku a lignocelu v poměru 1:1. Neměly by chybět ani vlepené kameny, mezi nimiž by se mohli leguánci schovávat a několik vodorovných ploch pro možnost slunění. Přestože se jedná převážně o pozemní ještěry, je vhodné umístit do terária i větev pro šplhání. Teplota by měla dosahovat přes den 30 °C, lokálně 35 °C až 40 °C a v noci pokles na 20 °C. Rosíme 1× denně. Pro rozmnožování je vhodné dodržovat zimní období klidu, kdy na 4 měsíce postupně snižujeme dobu osvitu a teplotu až na 20 °C a ke konci zase naopak zvyšujeme až do normálu. Jako potravu předkládáme: cvrčky, nasmýkaný hmyz, larvy much, voskové moly, moučné červy, atd. Potravu doplňujeme vhodným vitamínovým preparátem, např. Roboranem pro exoty. Ihned po ukončení zimování se leguánci páří a samice klade poprvé mezi květnem a červnem až 5 vajec. Snůšek může být i několik během roku. Inkubaci vajec provádíme ve vermikulitu nebo sterilním písku, při teplotě 29 - 33 °C. Doba inkubace trvá okolo 70 dní. Mláďata jsou po vylíhnutí 3-4cm velká a ihned loví a chovají se jako dospělí jedinci. Poskytujeme jim i stejné podmínky jako dospělým.
Autor textu: Pavel Šmek
Autor fotografií zdroj: Pavel Šmek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru