Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov obojživelníků: Létavkovití - 2.díl
Sdílet:

Chov obojživelníků: Létavkovití - 2.díl

Paracophyla palmata

Popis:
Je to 2–2,5 cm velká šedohnědá žabka, s tu a tam se objevující černou skvrnkou na hřbetě. Nohy má černě příčně pruhované.
Areál:
Vyskytuje se na severu Madagaskaru v pahorkatině asi kolem 800 m. n. v.
Biotop:
Žije terestricky v původních biotopech deštného lesa. Těch však kvapem ubývá, proto je tato žabka spíše lokálně se vyskytujícím druhem. Aktivní je v noci.
Způsob života:
Rozmnožování probíhá ve stojaté vodě, kam samičky snáší 300–500 drobných vajíček. Délka vývoje se neuvádí, metamorfované žabky jsou velké jen 8 mm.
Potrava:
Loví malé bezobratlé živočichy.
Chov:
Hodí se pro ně ubikace rozměrů 60×40×30 cm s polovinou plochy pokrytou rašelinou, listím a kousky kůry. Zbytek dna zabírá vodní nádrž zhruba 10 cm hluboká. Do prostoru nad dnem se dobře uplatní bizarně pokroucené kořeny a živá pnoucí rostlina. Denní teploty 24–27 °C. Pro podporu rozmnožovacího chování je nutné naordinovat sezónní změny vlhkosti.

Platypelis barbouri

Popis:
Je to zhruba 2 cm dlouhá žabka, která je svrchu tmavomodrá s většími, béžově až žloutkově zabarvenými skvrnami. Bříško má bílé s drobnými skvrnkami šedé až černé barvy.
Areál:
Vyskytuje se na východě Madagaskaru.
Biotop:
Obsazuje lesnaté biotopy, kde žije na stromech, v jejich listoví a v dutinách zalitých vodou.
Způsob života:
Informace o rozmnožování jsou jen kusé. Podle sporadických údajů z přírody naklade samička tohoto druhu vejce do vodou zaplavené dutiny stromu nebo do malého jezírka v paždí listů. Samec pak snůšku i vylíhlé pulce hlídá.
Potrava:
Vzhledem ke své velikosti se živí výhradně malým hmyzem a jeho larvami.
Chov:
Pro chov lze uvažovat terária stojatého tvaru 30×30×40 cm, s podkladem vlhkého lignocelu, bohatě členěnou výsadbou rostlin a dutinami s vodou, připravenými pro případnou snášku, ale i pro odpočinek neaktivních jedinců. Teploty udržujeme mezi 24–28 °C a vlhkost zvyšujeme častým rosením.

Plethodontohyla notostica

Popis:
Je to tmavě hnědá až rezavohnědá žába se světlým síťováním na hřbetě. Po stranách hřbetu se táhne béžový podélný proužek, který začíná za okem, někdy i na čenichu. Tento druh dorůstá celkové délky 3,5–4 cm.
Areál:
Je obyvatelem východní části Madagaskaru, vyskytuje se zde víceméně při celém pobřeží.
Biotop:
Žije spíše terestricky, ve spadaném listí původního lesa. Ukrývá se pod padlými kmeny, kůrou apod., jen zcela sporadicky vylézá na nižší vegetaci.
Způsob života:
V období páření samci vyhledávají přirozené dutiny naplněné vodou, kam lákají samice. Samičky kladou 30–60 vajec, která lepí na stěnu dutiny blízko vodní hladiny. Samec vejce i pulce po celou dobu vývoje hlídá.
Potrava:
Přijímají hmyz a ostatní bezobratlé živočichy.
Chov:
Co se terária týká, budujeme pro ně pralesní ubikace rozměrů 40×40×40 cm, s podkladem rašeliny nebo lignocelu. Povrch substrátu překryjeme mechem a listím a prostor ubikace rozčleníme větvemi a nějakou rostlinou. Pro případné rozmnožování nesmí chybět tmavé dutiny o velikosti limonádového a pivního kelímku, naplněné do poloviny vodou, svrchu zakryté a opatřené bočním vstupním otvorem. Denní teploty 26 °C.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru