Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Leguán kubánský
Sdílet:

Leguán kubánský

Cyclura nubila - Iguanidae Výskyt: Je rozšířen ve třech poddruzích na Kubě, Isla de la Juventud a Kajmanských ostrovech. Zde obývá především křovin...

Cyclura nubila - Iguanidae

Výskyt: Je rozšířen ve třech poddruzích na Kubě, Isla de la Juventud a Kajmanských ostrovech. Zde obývá především křovinami porostlé skály a kamenité svahy s vyšším porostem.

Popis: Dorůstá délky 150 - 180 cm a jeho zbarvení je olivové až tmavě hnědé s tmavšími příčnými pruhy na bocích. Hřeben a hlava jsou světlejší, na bocích tlamky a kolem červenavých očí přechází zbarvení u samců do modré až modrofialové. Zároveň mají i větší hřbetní hřeben a krční lalok. Samičky jsou pak až o polovinu menší než samec.

Terárium a chov: Ačkoliv se dají s úspěchem držet i v menších teráriích, pro rozmnožovací chov páru nebo chovné skupiny se jeví jako optimální ubikace s podlahovou plochou 2 - 4 m2 a vyšší vrstvou písčitého substrátu pro kladení vajec. Součástí zařízení je bytelná skalka nebo několik velkých kamenů a miska s vodou k napití. Vzhledem k jejich pohybové aktivitě je ovšem možné rozčlenit prostor terária také širší dřevěnou policí nebo šikmo zapřenou silnou větví. Denní teploty udržujeme na 26 - 28 °C s možností lokálního vyhřátí na 40 - 45 °C. Důležitá je vyšší intenzita osvětlení zajišťovaná nejčastěji výbojkami, zároveň s tím nesmíme opomíjet ani UV záření, jehož nedostatek vede ke zdravotním problémům. Během dvou až tří zimních měsíců dopřejeme zvířatům odpočinek při 18 - 22 °C

Pokud jde o krmení, jsou tito leguáni z větší části býložraví, jen tu a tam si v přírodě zpestřují jídelníček drobnými mršinami nebo lovem měkýšů, korýšů a bezobratlých. V zajetí jim předkládáme rozličné druhy travin a plevelných i kulturních rostlin, květů a plodů. Krmnou dávku doplňujeme vitamíny a mineráliemi a občas přidáme i nějakou tu usmrcenou myš nebo křečka.

Samičky snáší kolem 8 vajec, podle některých údajů až 30 vajec, která zahrabávají. Inkubace při průměrných 31 °C trvá asi 75 dní a mladí se líhnou ve velikosti kolem 22 cm. Předkládáme jim mimo rostliné složky stravy i dostatečné množství bezobratlých.

Chov tohoto druhu je podřízen registraci CITES a povolení k chovu nebezp. zvířat. Významných úspěchů v odchovu dosahuje ZOO Praha.


Literatura: Bosch H., Werning H.: Leguane, Munster 1991
Kocián M.: Leguáni a agamy, Polaris 1998,
Akvárium terárium 4/98
Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru