Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kompletní stavba terária - 1.díl
Sdílet:

Kompletní stavba terária - 1.díl

Velikost a tvar

Toto kritérium jsem uvedl záměrně jako první, protože až na něm závisí, z čeho se rozhodnete terárium stavět. Velikost samozřejmě určíme podle potřeb a způsobu života daného zvířete, ovšem s jednou výjimkou a tou jsou větší hadi. Zde nedoporučuji držet se informací v literatuře, obzvlášť co se týče závislosti délky terária na délce hada. Mějte také na paměti, že některá zvířata jsou ve větších prostorech agresivnější či stresovaná. Pokud chcete chovat více zvířat stejného druhu, pak na každého jedince byste měli zvětšit prostor zhruba o 25 %, což je však spíše orientační údaj. Tvar by měl být hlavně účelný - dbejte na to, aby se z pěkného doplňku místnosti nestalo místo živoření frustrovaného zvířete. Proto atypická terária na míru používejte pouze v případě chovu malých zvířat, rozhodně se zde neřiďte obsahem plochy dna. Nikdy nestavějte terárium pro mladá zvířata s tím, že „až vyroste, postavíte nové“ – pokud se ke stavbě pak vůbec dostanete, bude zbytečně drahá.

Materiál pro výrobu

Nejčastěji používané materiály u nás jsou sklo, různé dřevotřískové (OSB) desky a jejich vzájemné kombinace. Samozřejmě lze také postavit ubikaci zděnou, což je obzvlášť vhodné pro chov krokodýlů (pokud se nerozhodneme rovnou pro skleník). První variantou je vyrobit terárium slepením skel pomocí silikonu, ovšem to je vhodné jen pro menší a středně velké nádrže. Z vlastní zkušenosti nedoporučuji stavět celoskleněná (lepená) terária, kde stěny mají větší rozměry než 150×100 u 5 mm silného skla. Pokud trváte na velké skleněné nádrži, pak je vhodné použít železnou konstrukci, kde už nejste limitováni velikostí. Další možností je pak voděvzdorná dřevotříska, která sice není tak pěkná na pohled, rozhodně je však z praktického hlediska vhodnější – umožňuje snadné úpravy. Můj známý si ji nemůže vynachválit pro chov leguánů zelených. Právě díky jednoduché montáži prostorových prvků na stěny či strop, jsou terária z těchto desek vhodná hlavně pro druhy vyžadující hodně prostoru pro šplh. Poslední druh ubikace, který bych rád zmínil, jsou zděné nádrže. Tento typ je zvláště vhodný pro terária s větší vodní plochou. Samotná stavba není nic složitého, většinou sestává celá nádrž z nižší zídky a železné konstrukce na umístění skla. Při samotném výběru berte v úvahu nejen hmotnost zvířete, ale také jeho způsob života, abyste předešli možnému ničení terária, což platí hlavně pro dřevotřísku.

Větrání a otvírání

Po výběru vhodného materiálu je třeba vyřešit tyto důležité prvky každého terária. U větrání je třeba zajistit cirkulaci vzduchu, ovšem pouze do té míry, aby nevznikal průvan. Nejčastěji používáme dvě větrací mřížky. Dolní z nich pak vstupuje chladnější vzduch a z horní naopak vystupuje vzduch teplejší, ovšem je třeba si ohlídat, aby neunikalo příliš mnoho teplého vzduchu, což by zbytečně zvyšovalo potřebu vytápění. Spodní mřížka (pletivo) je také vhodná k vedení kabelů, např. od topných kamenů. Co se týče otvírání, asi nejvhodnější u většiny nádrží je použití posuvného skla. Lišty můžeme umístit nad větrací mřížku, nikdy však přímo na dno, protože substrát by nám kolejničky velice rychle zanesl. Do nižších nádrží můžete jednoduše přistupovat shora – pokud do nich takto máte snadný přistup, je to asi nejvhodnější vzhledem k čištění a údržbě terária. Tento typ je užívaný hlavně u nádrží pro pozemní ještěry či menší druhy krokodýlů. Více se o větrání a otvírání zmíním v popisu samotné stavby.

Podklad pro terárium

Jestli jste zvolili jako materiál sklo a vaše terárium má mít větší rozměry, je třeba zajistit mu vhodný podklad. Větší terária jsou většinou umístěna na kovových stojanech vyrobených na míru, ale pokud chcete mít nádrž například přístupnou shora nebo vám nevadí, že je nízko, je vhodné vyrobit si jednoduchý podklad. Ten tvoří dřevotřísková deska s mírně většími rozměry než samotné dno, na které je minimálně po obvodu a uprostřed umístěn polystyrén se stejnou výškou, aby nehrozilo zlomení skla. Dřevotřískovou desku pak umístíme na vhodné nosné prvky, např. masivní trámky. Kvůli možnosti přesunu nedoporučuji umísťovat desku rovnou na zem. Dřevotřísková terária můžeme v případě potřeby stavět rovnou na zem.

O samotné stavbě, výbavě a dekoraci se dočtete příště.

Autor textu: Petr Roudenský
Autor fotografií zdroj: Petr Roudenský
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru