Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kompletní stavba terária - 4.díl
Sdílet:

Kompletní stavba terária - 4.díl

V závěrečném díle naší série Kompletní stavba terária budeme vybavovat naši nádrž potřebnou technikou, substrátem a rostlinami.

Osvětlení a teplo

Zdroje tepla jsou samozřejmou součástí terárií, ovšem pro různá zvířata se hodí různé způsoby vyhřívání. Nejvhodnější je často použít lampu s vhodným krytem a doplnit ji o příslušnou bodovou žárovku. Pokud chceme přirozenější cestu, použijeme tolik oblíbený květináč. Na jeho dně vyvrtáme otvor tak velký, abychom mohli prostrčit objímku. Při zavěšení dbáme hlavně na to, aby byl kabel zajištěný proti poškození zvířetem. Další možnost je použít výhřevný kámen či jiná podobná topná tělesa. Ten se dá snadno opatřit na burzách či v obchodech. Je vhodný pro zemní nešplhavé živočichy či želvy, rozhodně jej nekupujeme pro leguány, chameleony a jiné stromové ještěry. Pro tato zvířata je kámen naprosto nevhodný, už jen proto, že nutnost vyhřívat se na zemi je pro ně značně stresující. Topné kameny doporučuji používat spíše jen jako doplněk, ne jako plnohodnotný zdroj tepla. Pro stromové hady je nejlepší alternativou použití topného kabelu, který zabudujeme do zadní stěny, kůry nebo větví. Nejdůležitější je u všech druhů tepelných zdrojů zajistit, aby se zvíře nemohlo spálit. Plazi totiž neregistrují, že si pálí kůži o povrch žárovky. K zabezpečení můžeme použít „klec“ či mříž z pletiva, kterou žárovku překryjeme.
Tepelné zdroje rozmísťujeme tak, abychom vytvořili jedno hlavní vyhřívací místo s nejvyšší teplotou. Terárium by mělo poskytovat rozmezí teplot, aby mělo zvíře možnost výběru.
Přídavné osvětlení není u většiny plazů nutné – UV zářivka v kombinaci s jednou lampou zajišťují dostatečné osvětlení. Pokud chceme našim ještěrům dopřát světlo, můžeme použít klasické zářivky. Hadi však vaši snahu o prosvětlení svého terária neocení. Užitečnou koupí budou jistě spínací hodiny, u více terárií jsou prakticky nutností.

Stabilita větví

Nezbytností každé nádrže pro velké plazy je stabilita vnitřních prvků. Ta se u složitých konstrukcí z větví někdy zajišťuje poměrně těžko. U lepených skleněných nádrží je zapření velkých větví mezi stěny samozřejmě nevhodné – jedna strana větve by měla mít podpěru jinde. K tomu můžeme použít napevno přimontovaný pařez či kus větve. Toho docílíme tak, že na dně leží OSB deska překrytá fólií, ke které je kořen zespodu přišroubován. Tím můžeme vytvořit opěrné body pro větší konstrukce. Jestliže nám nevyhovuje použití OSB desky, můžeme použít kovovou konstrukci. Její tvar je takový, aby na dně terária byla co nejblíže okrajům, takže většinou půjde o obdélník. Uvnitř obdélníku libovolně přiděláme podélné či svislé příčky. Pod fólií nebude konstrukce vidět a větve můžeme o příčky přes fólii bezpečně zapřít. Podobně můžeme použít trojrozměrný kovový rám, který umístíme do nádrže a veškeré větve k němu připevníme. U malých skleněných terárií se nemusíte bát zdánlivě těžké větve zapřít – silikon je pružný a pevný dost, což poznáte, až budete chtít terárium někdy rozebrat.

Substrát

Pokud váš plaz nemusí mít v teráriu konkrétní substrát, máte na výběr z několika možností. Špatně zvolený substrát může, hlavně u hadů, vést k ohrožení zdraví. Pokud vám jde spíš než o vzhled o praktičnost, pak bez váhaní volte novinový papír. Je v podstatě zdarma, sterilní, snadno se kontroluje a hlavně mění. Naopak, jestli chcete mít vaše terárium co nejvíce přírodní, pak je vhodný chovateli oblíbený lignocel -drcená kokosová vlákna. Vypadá velmi pěkně, je účelný a není drahý. Do skalnatého terária sice můžete použít jako podklad kamínky či štěrk, ale jejich údržba je velmi komplikovaná. Jemný písek je jako substrát vhodný a dekorativní, nicméně je také dražší. Pro hady není jemný písek nebo piliny příliš vhodný, protože ulovená kořist je většinou pozřena spolu s malým množstvím substrátu, což může vyvolat závažné zdravotní problémy. Písek může být hrubší či smíšený se štěrkem či lignocelem. Ať už chcete použít jakýkoli substrát, vřele doporučuji užití bazénové fólie, kterou jsem zmiňoval už minule.

Rostliny v teráriu

Ačkoli umístění rostlin do terária není nezbytné a někdy ani žádoucí, je takové terárium na pohled o mnoho atraktivnější než nádrž jen s pískem a větví. O rostliny jsou v podstatě ochuzeni všichni majitelé větších ještěrů a hadů, kteří je buď okoušou nebo rozdrápají, v případě hadů zničí váhou těla. V takovém případě užíváme alespoň rostliny umělé a dostatečně silné (resp. velké), aby odolaly drápům. Pokud chceme terárium osázet živými rostlinami, musíme vybírat z nejedovatých a z těch nejméně náročných, protože terárium postrádá denní světlo a ostatní podmínky také nejsou nijak ideální. Jako vhodné se jeví např. bromelie či potos. Rostliny nezasazujte přímo do substrátu, ale raději do květináče, který stejně můžete překrýt.

Tím jsme dokončili úpravy našeho terária. Doufám, že jste v článcích této série našli alespoň něco, co vás inspirovalo nebo zaujalo a někdy moje zkušenosti využijete.

Autor textu: Petr Roudenský
Autor fotografií zdroj: Petr Roudenský
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru