Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov obojživelníků: Rosničky - 2.díl
Sdílet:

Chov obojživelníků: Rosničky - 2.díl

Parosnička červená

Popis:
Červeně zbarvená žabka dorůstající délky 8–11 cm, přičemž samci jsou spíše při dolní hranici uváděných rozměrů. Její tělo je robustní, kůže hladká.

Areál:
Pochází ze střední části severovýchodního pobřeží Madagaskaru. Nejčastěji je uváděna z okolí města Maroantsetra.

Biotop:

Upřednostňuje lesnaté krajiny s dosahem stojaté nebo tekoucí vody. Nevyhýbá se ani blízkosti člověka a v období rozmnožování se stahuje ve velkém počtu ke kdejaké dočasné vodní ploše. Využívá pak nejen příkopy podél cest, ale i např. rýžová pole.

Způsob života:

Množí se ve vodě během období dešťů. Samičky snáší až 1000 vajec.

Potrava:

V přírodě i v zajetí přijímá rozličné bezobratlé živočichy, ale i mláďata obratlovců, která dokáže přemoci.

Chov:

Vyhovují jí terária rozměrů 60×50×50 cm s podkladem vlhkého lignocelu a polštáři mechu rašeliníku. Asi 1/3 plochy dna zabírá vodní nádrž o hloubce 5–10 cm, prostor nádrže pak vyplňují tuholisté rostliny. Teploty udržujeme kolem 26 °C ve dne a 22 °C v noci.

Chaperina fusca

Popis:
Je dlouhá 2–2,5 cm a ve zbarvení převládá tmavě čokoládová barva s drobnými skvrnkami bleděmodrého až zelenkavého odstínu. Na nohou jsou těžko rozeznatelné černé příčné pruhy. Břišní strana žlutavá s tmavým mramorováním.

Areál:
Vyskytuje se v jihovýchodní Asii od Malajského poloostrova přes Borneo až po Filipíny.

Biotop:

Je druhem nížinných deštných lesů, jen výjimečně se na některých lokalitách může vyskytovat i kolem 1000 m. n. m. Žije terestricky v blízkosti vody, občas vylézá na rostliny bylinného patra.

Způsob života:

V období rozmnožování se shromažďují ve stojaté i tekoucí vodě s hnijícími rostlinnými zbytky a bahnem na dně. Mají raději mělčiny a menší vodní plochy. O průběhu páření se nic neuvádí, zmínky jsou pouze o tom, že k metamorfóze dochází zhruba po 11 týdnech. Mladé žabky jsou velmi maličké, měří sotva několik milimetrů.

Potrava:

V přírodě loví mezi listím drobné bezobratlé živočichy.

Chov:

O chovu zmínky nejsou, dá se předpokládat, že by byla dobře chovatelná v ubikacích rozměrů 40×30×30 cm s podkladem rašeliny, listím a rostlinami. Nesmí chybět větší fotomiska s vodou. Vhodné se jeví teploty kolem 26–28 °C a vysoká vzdušná vlhkost zajišťovaná pravidelným rosením.

Kalophrynus palmatissimus

Popis:
Je červenohnědá žába, která má někdy hřbetní stranu zdobenou tmavšími skvrnami a maskováním. Po stranách hlavy a na rozhraní hřbetu a boků vede tenká bílá čára. Spodek těla je béžový. Dosahuje délky 3,5–4 cm.

Areál:
Známa je z Malajského poloostrova, především z jeho jihozápadní části.

Biotop:
Terestricky žijící druh, který se ukrývá ve spadaném listí původních tropických deštných pralesů.

Způsob života:
V období páření se shromažďují v deštěm zaplavovaných částech pralesa, kde zanechávají plavající vajíčka ve velkém množství. Pulci se líhnou zpravidla za 50–60 hodin a jsou žlutavě zbarvení s hnědou hlavou. Metamorfují asi za 14 dní.

Potrava:
Na zemi pralesa loví rozličné drobné bezobratlé, ponejvíce mravence a termity.

Chov:
Pro chov by se hodila terária s lesní půdou, rašelinou nebo lignocelem, vrstvou spadaného listí a několika rostlinami. Denní teploty 26–28 °C a pravidelným rosením zajišťovaná vlhkost prostředí jsou nezbytné. Období páření vyprovokujeme zvýšeným postřikem ubikace a nabídkou větší mělké misky s vodou.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru