Opheodrys aestivus

Vážená redakce časopisu FAUNA, předem mého dopisu Vás srdečně zdravím. Mám na Vás jednu prosbu. Bylo by možné v některém z dalších čísel otisknou...


Vážená redakce časopisu FAUNA,
předem mého dopisu Vás srdečně zdravím. Mám na Vás jednu prosbu. Bylo by možné v některém z dalších čísel otisknout informace o chovu užovek Opheodrys aestivus?
Jsem pravidelným odběratelem Vašeho časopisu ...

čtenář R.S. Zábřeh

Je zeleně zbarvený had štíhlého vzezření, jehož celková délka se v dospělosti pohybuje mezi 60 - 115 cm. Břicho bývá bílé nebo žluté vždy s nádechem do zelena. Od příbuzného druhu O. vernalis se odlišuje především počtem dorsálních šupin, kterých lze napříč hřbetu napočítat 17.

Jde o druh, který se pohybuje ve vyšší přízemní a střední keřové až stromové vegetaci. Dává přednost porostům v blízkosti vody. Vyskytuje se ve východní části USA-mezi Kansasem, Pensylvánií, Floridou a Texasem, a v severovýchodní části Mexika, na vhodných lokalitách od nížin do 1500 m.n.m.

Pro jejich chov se doporučují terária rozměrů 50 x 50 x 50 - 70 (v) cm s podkladem směsi písku a rašeliny nebo písku a lignocelu. Součástí zařízení by měla být větší, ale plochá miska s vodou, která je důležitá především kvůli odparu a přirozenému zvyšování vlhkosti. Samozřejmostí musí být dostatečně členitá větev ke šplhání, kterou mohou doplňovat živé i umělé rostliny. Ty poskytují zvířatům pocit bezpečí, proto pak již není potřeba vytvářet pro ně jiný úkryt. Denní teploty kolem 28oC s nočním poklesem na teplotu pokojovou a bohatým večerním porosením.K udržení atraktivního vybarvení je vhodné použít zářivkové osvětlení, např. některou z běžně prodávaných kompaktních zářivek. Zimování, obzvláště u populací ze severu areálu (což bývá většina u nás nabízených užovek tohoto druhu) by mělo probíhat po dobu asi 3 měsíce při teplotách kolem 8 st.C.

Co se týká potravy, jde o druh hmyzožravý, který v přírodě i v zajetí přijímá všechny možné druhy bezobratlých, ponejvíce pak cvrčky, šváby a sarančata.

V přírodě dochází k páření po skončeném zimování, podle některých údajů se však páří i na podzim. Samičky kladou vejce od června, snůška jich obsahuje kolem 10 ks. V přirozených podmínkách se z nich asi 20 cm dlouhá mláďata líhnou za 70 - 80 dní.

V chovu kladou samičky vejce asi za 6 týdnů po páření, mladí se v prostředí inkubátoru s teplotou 28 - 30oC líhnou za 50 - 60 dní. Potravu přijímají po prvním svlékání, tedy asi za 5 dní po líhnutí.

Podobným způsobem lze chovat i příbuzný druh Opheodrys vernalis dorůstající 40 - 66 cm.Je zbarven krásně zeleně, jeho břicho bývá porcelánové. Dorsálií lze napočítat 15 řad.

Žije na nižších rostlinách v blízkosti vody a v bažinách, ale také při okrajích lesních společenstev, a to od nížin do 2500 m.n.m. Oblast výskytu přirozeným způsobem navazuje a místy se i překrývá s areálem předchozího druhu, obývá tedy střední a severní části USA a jih Kanady. Bývá častěji než předchozí druh zastižen i na zemi.

Pro chov se hodí obdobná terária jako u O. aestivus, jen denní teploty by se měly pohybovat kolem 26oC, noční na 20 st.C, zimování obdobné, ale může trvat i delší dobu (také až půl roku). Bohužel se u této užovky traduje odmítavý postoj k normálnímu příjmu potravy, kterou v přírodě tvoří také hmyz.

Páří se po zimování a během letních měsíců kladou samičky kolem 10 vajec. Z nich se mladí ve velikosti přibližně 15 cm líhnou za poměrně krátkou dobu 20 - 25 dní, což je dáno severnější hranicí rozšíření.

z různých pramenů - redakce Fauny (vc)
Ohodnotťe tento článek:
1
2
3
4
5

Celkové hodnocení (0x):

1
2
3
4
5

Diskuse k článku

Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé

K tomuto článku zatím nebyly přidány žádné komentáře