Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Užovky děsí lidi
Sdílet:

Užovky děsí lidi

V letošním roce se rokycanští ochránci přírody velmi často věnují záchranným přenosům druhů, kteří se vyskytují v těšné blízkosti lidí. 

Užovky

Jedná se především o užovky, které lidem nahánějí někdy až panickou hrůzu. Přitom tito nejedovatí hadi nejsou člověku nikterak nebezpeční, nicméně je tradičně v některých lidech zakódováno, že každý had je velký, nebezpečný a jedovatý. Opak je pravdou. 
Vyskytují se tři druhy užovek – stromová, hladká a nejrozšířenější užovka obojková. Její zbarvení je šedivé v nejrůznějších odstínech. Na hlavě je více či méně zřetelná charakteristická skvrna žluté barvy – opět různých odstínů. Celková délka se pohybuje u samců kolem 75 centimetrů, u samic kolem 90 centimetrů a výjimkou nejsou ani dvoumetrové užovky. Živí se žábami, čolky a nepohrdne ani rybou. Člověku není nebezpečná, ale když ji člověk zažene do úzkých, stočí se, nadzdvihuje přední část těla a hlasitě syčí, čímž se snaží nahnat hrůzu. V případě, že se s hadem setkáte, zachovejte klid. 

Pokud si netroufáte na jeho vlastní odchyt, kontaktujte záchrannou stanici živočichů, kde mají s odchyty hadů zkušenosti. Jejich seznam a působnost najdete na http://csop.cz .

Zmije obecná

U nás ve volné přírodě žije jediný zástupce jedovatých hadů a to zmije obecná. Uštknutí zmijí obecnou je zřídka člověku smrtelně nebezpečné a dochází k němu především v důsledku nepozornosti a lehkomyslnosti. V oblastech, kde se zmije vyskytují, bychom neměli běhat bosí a při sběru lesních plodů dávat pozor. Zmije se člověku raději vyhne a nejinak je to i s ostatními druhy hadů. U nás jich příliš nemáme, a tak v úvahu v podstatě připadá pouze užovka. 

Autor textu: Pavel Moulis
Autor fotografií zdroj: Pavel Moulis
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru