Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kruhochvost štítnatý
Sdílet:

Kruhochvost štítnatý

(Cordylus cataphractus - Cordylidae)

Výskyt: Pochází z hraničních oblastí Namibie, Botswany a Jihoafrické republiky, kde všude obsazuje suché biotopy skalnatých a kamenitých svahů.

Popis: Jde o 18 - 21 cm dlouhého ještěra černohnědé barvy. Jeho silně opancéřované a velkými kýlnatými až ostnitými šupinami opatřené tělo je místy zdobeno světlými až žlutými skvrnami.

Terárium a chov: Vhodný je chov ve skupinách 1,2 v ubikacích 80 x 40 x 40 cm s podkladem písku a kamennou skalkou. Dobře se osvědčuje vyzdění zadní stěny s vystupujícími kusy opuky nebo břidlice. Terárium vytápíme během dne na průměrných 30 °C s možností vyhřátí pod reflektorovou žárovkou na 45 °C. Důležitá je i vysoká intenzita osvětlení zajišťovaná zářivkami, ale i UV záření. Je výhodné použít zářivek s podílem UV složky spektra a možností celodenního nasvícení. V nouzi však postačí i doplňkové zdroje pro krátkodobý osvit UV nebo jednou týdně použití horského slunce po dobu 5 - 10 minut ze vzdálenosti 1 - 1,5 m. Noční pokles teploty na 20 °C spojíme s lehkým večerním porosením. Během 2 - 3 zimních měsíců se pak doporučuje pokles teploty na zhruba 18 °C spojený se zkrácením světelného dne a omezením až zastavením nabídky potravy.

Ke krmení předkládáme zvířatům hmyz vhodné velikosti, především pak cvrčky, drobné druhy švábů a larvy i brouky potemníků.

Páří se obvykle po skončeném zimování a po pěti měsících pak rodí samičky zpravidla jedno až dvě mláďata. Své potomky neohrožují.

Pro chov tohoto druhu se vyžaduje registrace CITES.


Literatura:
Cerha V., Kocián M.: Scinkové, varani a ještěrky, Polaris 1999,
Rogner M.:Echsen 2, Stuttgart 1992,
Akvárium terárium 3/2000
Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru