Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Gekončík noční (Eublepharis macularius)
Sdílet:

Gekončík noční (Eublepharis macularius)

Rozšíření: polopouštní kamenité oblasti s řídkou vegetací v západní a severozápadní Indii, Afghánistánu, Iráku, Íránu a přilehlých oblastech SNS....

Rozšíření:
polopouštní kamenité oblasti s řídkou vegetací v západní a severozápadní Indii, Afghánistánu, Iráku, Íránu a přilehlých oblastech SNS.
Charakteristické znaky:
velikost 20–30 cm (statní gekoni), oči s vertikální zornicí, oční víčka jsou volná. Končetiny s pěti prsty mají drápky. Samci mají výrazné nadanální póry. Chováme je v páru nebo jednoho samce a více samic (3–4 kusy). Aktivní jsou za soumraku a v noci.


• Dospělá již uhynulá samička.

Terárium:
rozměry minimálně 40×30×30 cm. Optimálně 60×50×50 cm. Na dno terária písek, rašelina, lignocel, na doplnění použijeme kameny a kořen. Já používám v teráriu topný kabel a 25 W žárovku v hliněném květináči. Na kladení vajec slouží umělohmotná dóza s lignocelem a rašeliníkem, kam samice bez problému snáší vejce.

Potrava:
velký hmyz (cvrčci, švábi, kobylky), mláďata obratlovců, popřípadě kašička a kousky ovoce. Vitamíny – drcené vaječné skořápky (převařené), roboran pro exoty, jedenkrát měsíčně rosím vodou s vitamínem AD 3.


• Vajíčka gekončíků. Z vajíčka se šipkou se narodila dvojčata.

Rozmnožování:
samice snáší po páření po dvou vejcích v třítýdenních až měsíčních intervalech asi 4× až 5× za sebou. Mláďata se líhnou za 58 až 65 dní. Já je líhnu při teplotě 28–29 °C. Pohlavně dospívají ve dvou letech. V mém chovu jsem měl samice, které snášely již v jednom roce stáří. Nejvíce za sezónu snesla jedna samička dvanáct kusů vajec.
Tento gekon je ideální pro společný chov v teráriu. Choval jsem gekončíky noční společně s phelsumami mad. kochi, agamou stelio, chameleonem jemenským, scinky a menšími druhy gekonů (Hemidactylus). Nikdy nedošlo k žádným bojům nebo zabití. Nyní chovám dospělé gekončíky s ještěrkami Balkánskými o velikosti 40 cm a nejsou žádné problémy


• Mládě gekončíka se dvěma ocásky (následek kousnutí cvrčka).

Nakonec pár zážitků s gekončíky:
při krmení mladých gekončíků pokousal cvrček jedno mládě na ocase a vypadalo to, že ocásek upadne. Nechal jsem, ať si příroda poradí sama. Ocásek se zahojil a dokonce mu z rány vyrostl druhý menší ocásek. Mládě dospělo a dokonce snášelo vajíčka jako normální zdravé samičky. Také se mi stalo, že ve snůšce jsem měl dvě větší vajíčka. Z jednoho se narodil větší gekončík a ve druhém byla dvě mláďata (dvojčata). Jedno mrtvé a jedno živé. Gekončíky chovám už asi 12 let a je stále na co se dívat a něco nového objevovat. Mohu je vřele doporučit všem – jak začátečníkům, tak zkušeným teraristům.

Použitá literatura:
Chov terarijních zvířat (Vergner – Vergnerová)
Autor textu: Zdeněk Štěpánek
Autor fotografií zdroj: Zdeněk Štěpánek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru