Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Užovka stromová (Elaphe longissima)
Sdílet:

Užovka stromová (Elaphe longissima)

Dvě století před naším letopočtem byl tento had chován v chrámech jako posvátný živočich. Římané věřili, že se bůh lékařství Aeskulap objevoval v podobě hada. Znak zdravotníků dodnes nese symbol hada omotaného kolem hole. Tento had byl později určen jako Elaphe longissima.

Užovka stromová

Užovka stromová je rozšířena od španělského Katalánska, přes jižní Evropu, blízký Východ, až po severozápadní Irák. V Evropě, na severním okraji svého výskytu, zasahuje až na jižní Moravu (Podyjí) a jižní Slovensko (Podunajská nížina).

Užovka obojková

Elaphe longissima dorůstá délky 1,80 až 2 metry. V ojedinělých případech až 2,30 m. Zbarvení přechází od odstínů hořčicové, zelené, hnědé, až po černou barvu. Stejně jako užovka obojková (Natrix natrix), má i užovka stromová za hlavou dva žluté pruhy ve tvaru půlměsíce.

Chov

Pro chov jednoho páru zařídíme terárium o rozměrech min. 100x60x100 cm. Jako podklad použijeme lesní hrabanku smíchanou s pískem, štěrkem nebo podobnými materiály. Lesní hrabanka může být nahrazena lignocelem, jenž výborně zadržuje vlhkost. Chovnou nádrž vybavíme dostatečným množstvím větví a nádrží na vodu. Teplotu udržujeme v rozmezí 25-28 st. C přes den a 19-21 st. C v noci. Terárium 1-2krát týdně rosíme. Pro zdraví a zajištění úspěšného odchovu je nutné zimování. Mladé hady necháváme zimovat až v druhém roce jejich života.

Krmení

Ke zkrmení předkládáme hlodavce přiměřené velikosti. Mláďata se v přírodě živí ještěrkami a proto je zpočátku nutné násilné krmení myšími holaty. Po určité době mladí jedinci holatům přivyknou a začnou žrát sami.

Páření 

Páření probíhá na jaře, začátkem dubna. Gravidní samice po uplynutí 85-95 dnů snáší až 10 podlouhlých vajec. Mladé užovky se líhnou při okolní teplotě 28 st. C za 60-65 dní. Mláďata měřící 35-40 cm vyhledávají úkryty, na což je potřeba přihlédnout při odchovu v zajetí a vybavit terárium kousky kůry, vytvořit skalku, apod.

Chráněny úmluvou CITES

V rámci České republiky žijící populace Elaphe longissima, je chráněna úmluvou o ochraně zvířat a rostlin CITES a je vedena v „kolonce“ kriticky ohrožený druh. Tímto je chov a obchodování s tímto druhem přísně zakázán. V zajetí se však chová registrovaná populace původem z Balkánu. Bohužel stavy hada „Hospodáříčka“, jak jej staří Slované nazývali, v přírodě neustále klesají a proto nezbývá než doufat, že tento a nejen tento druh zůstane zachován jak v přírodě, tak v našich teráriích pro budoucí generace.

Autor textu: Jakub Karásek
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru