Dobrý den, veterinář mi řekl, že mám dávat želvám Plastin. Tak ho míchám s nakrájeným zeleným, přidávám do strouhané mrkve, - ale prostě radši nežerou, než aby žraly směs s Plastinem. Je nějaký preparát o podobném složení - nezapáchající? Nebo máte dobrou zkušenost s jiným přípravkem pro želvy - který je vápníkový? Děkuji moc za rady užitečné. Přeji hezký den všem
sss

XXX.XXX.26.249
Roboran H, ten tak nesmrdí.
Díky za odkaz.
Skořápky mi veterinář zakázal, prý jsou ostré. Stejně tak, že prý není dobré, když žerou písek, že je mám mít na hoblinách Písek snad požírají občas plazi i kvůli trávení-i malé kamínky ?!
Ony mají bohužel velký problém s nedostatkem vápníku, mám je u sebe krátce, ale Plastin žrát prostě nebudou. Veterinář mi řekl, že jim mám dávat Plastin pořád, neomezeně.
Sepiovka jen na obrušování zobáku - já ji myslela nadrtit a posypávat mokré pampelišky?
Vyměňte veta
tak po x té napíšu 4 zásady uspěšného chovu (je třeba dodržovat všechny, jedna bez druhé nefungují)
1) dostatečná vlhkost prostředí
(noc by měla trávit ve zcela mokrém "záhrabu")
2) správné teploty
želví metabolismus nejlépe funguje v cca 30 -35°, proto potřebuje výhřevnou žárovku, aby pod ní bylo kol 35 až max 40°C, v ostatních částech stolu (či terka) stačí "pokojovka", aby se mohla i schladit.
Co největší noční pokles teploty je žádoucí !
3) správný poměr Ca a P v potravě ( min je 3/1 Ca/P)
saturace uměle je na nic, bez "rozpouštědla D3"
4) dostatek vitamínů A a D3
A je v přirozené potravě dostatek, D3 pokud nechováme venku, tak velmi kvalitní zdroj UVB
(nej je Ulravitalux 300W)
Pozor - jakéko-li předávkování je horší než nedostatek !
PS.
sepiovka má poměr Ca/P jen 1,3 /1, pampeliška 3/1