Dobrý den, mám problém a nevím, jestli s tím k veterináři.
Mám doma 4 letou samičku želvy čtyřprsté. Má velké terarium, na jedné straně stín a na druhé světlo. Žije v teráriu s cca 7 letým samcem těhož druhu. Je tu ale problém který je jasný hned z několika jasných důvodů.
- Samička příliš nechce jíst. Pravidelně ji vážíme a neváží moc a pomalu ale jistě hubne.
- Samička si tře oči, často je má zavřené. S tím jsme byli i u veterináře který nám dal kapky. Zlepšilo se to ale teď to zase začíná, kapky nezabírají.
- Často vídáme samce jak na samičce leží. Předtím ji i myslím že kousal ale to už nevidím.
- Neměla moc pestrou stravu, převážně salát. Snažíme se to teď zlepšit ale nic nechce.
- Často spí
Co by to mohlo být? Jak to řešit? Veterinǎř nám doporučoval jen ty kapky a časté koupele, obojí splňujeme ale nevǐm no:/
V případě zájmu dodám fotografie samce, samočky, terária apod.
Saska28
napsal(a):
Dobrý den, mám problém a nevím, jestli s tím k veterináři.
Mám doma 4 letou samičku želvy čtyřprsté. Má velké terarium, na jedné straně stín a na druhé světlo. Žije v teráriu s cca 7 letým samcem těhož druhu. Je tu ale problém který je jasný hned z několika jasných důvodů.
- Samička příliš nechce jíst. Pravidelně ji vážíme a neváží moc a pomalu ale jistě hubne.
- Samička si tře oči, často je má zavřené. S tím jsme byli i u veterináře který nám dal kapky. Zlepšilo se to ale teď to zase začíná, kapky nezabírají.
- Často vídáme samce jak na samičce leží. Předtím ji i myslím že kousal ale to už nevidím.
- Neměla moc pestrou stravu, převážně salát. Snažíme se to teď zlepšit ale nic nechce.
- Často spí
Co by to mohlo být? Jak to řešit? Veterinǎř nám doporučoval jen ty kapky a časté koupele, obojí splňujeme ale nevǐm no:/
V případě zájmu dodám fotografie samce, samočky, terária apod.
Tak zatím dle info, které jste dala je "úspěšně" týráte
opravdu dejte foto všeho a všech
vzhledem k vašim "znalostem" a lenosti, že si za x let nejste schopna sehnat info o správném chovu
stepky jsou obecně dost agresivní a chov více jedinců pohromade v TERÁRIU je (až na pár vyjímek u samic) prakticky nemožný
1) nemusí jít vůbec o 0,1 (u 4 letého mládětě určení pohlaví nebývá zdaleka 100%)
2) jde zcela jistě o kombinaci stresu způsobeného subadultním samcem (?) a nevhodnými podmínkami chovu + zabíjejíci stravou
3) pro začátek je nutnost je oddělit a začít je chovat tak, jak se má
zkuste si nastudovat a hlavně vnímat
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potreby-zelv-.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Chov-domaci-teraria-.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html
když se budete řídit uvedenými info, snad ji (ho) zachráníte.
Ehm, vracíme se od veterináře specializované na plazy a neřekla bych že jí tak úplně týráme ;)
Samec a samice sice nejspu nejlepší, ano, veterinář doporučil oddělit ale prý jśe to zachytili ve správné chvíli.
Nevím co myslíte nevhodnými podmínkami. Salát, hlávkový salát prý neuškodí když ho prokládáme jinou potravou a když ho želva nejí moc.
Takže tímto debatu nejspíš uzavǐrám, každopádně i tak děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Saska28
napsal(a):
Ehm, vracíme se od veterináře specializované na plazy a neřekla bych že jí tak úplně týráme ;)
Samec a samice sice nejspu nejlepší, ano, veterinář doporučil oddělit ale prý jśe to zachytili ve správné chvíli.
Nevím co myslíte nevhodnými podmínkami. Salát, hlávkový salát prý neuškodí když ho prokládáme jinou potravou a když ho želva nejí moc.
Takže tímto debatu nejspíš uzavǐrám, každopádně i tak děkuji.
Ále najednou, Lupus to přitom napsal výstižně. Dost si protiřečíte, bohatě mi stačí ta stať s tím salátem, kdy nejprve píšete, že "Neměla moc pestrou stravu, převážně salát. Snažíme se to teď zlepšit ale nic nechce" a po reálné kritice najednou salát neškodí, když ho prokládáte jinou potravou a želva ho nejí moc. No nejí, když nežere vůbec, jak jste shora uvedla a když už tak především ten salát. EHM, TAK NEVÍM, KDO TU ŽELVU NETÝRÁ. O dalších podmínkách je skutečně zbytečné diskutovat. Začít musíte u sebe, želvy žijí jen v těch podmínkách, jaké jim nastolíte.
Ps:najděte si, proč je ten salát, kterým vlastně vůbec nekrmíte nevhodný, dejte si tu práci a zkuste si taky něco nastudovat. Ono prsknout něco na net je to nejlehčí a když Vám někdo napíše jak se to má ve skutečnosti, tak se Vám to nelíbí. Tak šup, máte svou hlavu, tak jí používejte. Želva není hračka.
napsal(a):
Ále najednou, Lupus to přitom napsal výstižně. Dost si protiřečíte, bohatě mi stačí ta stať s tím salátem, kdy nejprve píšete, že "Neměla moc pestrou stravu, převážně salát. Snažíme se to teď zlepšit ale nic nechce" a po reálné kritice najednou salát neškodí, když ho prokládáte jinou potravou a želva ho nejí moc. No nejí, když nežere vůbec, jak jste shora uvedla a když už tak především ten salát. EHM, TAK NEVÍM, KDO TU ŽELVU NETÝRÁ. O dalších podmínkách je skutečně zbytečné diskutovat. Začít musíte u sebe, želvy žijí jen v těch podmínkách, jaké jim nastolíte.
Ps:najděte si, proč je ten salát, kterým vlastně vůbec nekrmíte nevhodný, dejte si tu práci a zkuste si taky něco nastudovat. Ono prsknout něco na net je to nejlehčí a když Vám někdo napíše jak se to má ve skutečnosti, tak se Vám to nelíbí. Tak šup, máte svou hlavu, tak jí používejte. Želva není hračka.
Naprostý souhlas, nezbývá než doufat, že se slečna rozhoupe k činnosti dřív, než bude
pro želvy pozdě. A přitom stačí tak málo, přečíst si odkazy uvedené lupusem a zařídit se podle nich.

stepka
napsal(a):
Naprostý souhlas, nezbývá než doufat, že se slečna rozhoupe k činnosti dřív, než bude
pro želvy pozdě. A přitom stačí tak málo, přečíst si odkazy uvedené lupusem a zařídit se podle nich.
Tak a nejen to, ještě má tu drzost radit v jiném vlákně jiným chovatelům ohledně výdrže T. hermanni.
Eh´, tak už jsem řekla, tohle je pro mel uzavřené. Náhodou, podle odkazů lupuse se tqké celkem řídím ale je snad pochopitelné, že specializovanému veterinářovi budu věřit více než lidem, které totálně neznám.
UV v teráriu náhodou je, tak nekritizujte člověka kterýho neznáte, uznávám, udělala jsem chyby ale taky mohla ta želvička umřít.
Saska28
napsal(a):
Eh´, tak už jsem řekla, tohle je pro mel uzavřené. Náhodou, podle odkazů lupuse se tqké celkem řídím ale je snad pochopitelné, že specializovanému veterinářovi budu věřit více než lidem, které totálně neznám.
UV v teráriu náhodou je, tak nekritizujte člověka kterýho neznáte, uznávám, udělala jsem chyby ale taky mohla ta želvička umřít.
Tak specializovaný veterinář sice zná plazí telo dobře, ale rozhodně se vsadím, že nemá více zkušeností s chovem, jako chovatlé, kteří se chovu věnují x let...

Saska28
napsal(a):
To, že tam je UV jako tvrzení pro mě po letech zkušeností s petkaři neznamená zhola nic. Desítky špatných instalací nad teráriem, v něm a rádoby nebo údajně UV zářivky, výbojky a já nevím co ještě dokazují víc než jasně, že petkaři mají jen nízké povědomí o tom, že UV není jen o světýlku, aby želvička viděla.
PS:my nemáme kritizovat člověka, kterého neznáme (a který tu na sebe špínu nametl sám) a přitom lupusovi, který Vám naházel nejvíc potřebných linků za důvěryhodného nepovažujete jakmile potkáte toho veterináře, co Vás k němu posílal . S Vámi je fakt sranda (ale želva bych u Vás být nechtěl )
a skutečně malý, ale jasný dovětek...jste si jistá, že to želva nezabalí? Jak můžete tvrdit, že želvička mohla umřít? Želvy svedou umírat opravdu dlouho dobu, takže ani to, že do toho nyní praštíte a vše se obrátí k lepšímu nemusí znamenat ještě to, že se vrátí do kondice a že nemá v háji ledviny atp..
A pak se má člověk chovat slušně k "petkařům" ? Copak to jde, když jsou to většinou přesně takováto individua? V prvnim dotazu žádá o pomoc nad umírající želvou, vše co napíše je v podstatě špatně, Lupus jí přesně odpoví a ona hned ve druhém příspěvku arogantně reaguje ( ke všemu opět debilně) a vlastně je z ní už přeborník v chovu želv. U takových lidí je mi těch zvířat skutečně líto.
Saska28
napsal(a):
Tak vas uz asi neosvieti nic! Na uvod trepete o krmeni salatom, potom tvrdite ze salat je doplnkove krmenie. Dufam ze ide aspon o rimsky, nie ladovym, no u vas asi ide o ten ladovy! Raz prosite akutne o radu, potom ste mudra ako.. Ano monodietou a salatom ju akurat postupne odpravite na druhy svet. Preco v sezone im neprekladate lucne rastliny, pupava, skorocel,...? Ake UV pouzivate, vyrobca, model,..? Ako vysoko je od zvierat? Co vapnik? Podavate? Nechapem na co vam boli tieto zvierata, ked zakladne podmienky im nevytvorite.
draken
napsal(a):
A pak se má člověk chovat slušně k "petkařům" ? Copak to jde, když jsou to většinou přesně takováto individua? V prvnim dotazu žádá o pomoc nad umírající želvou, vše co napíše je v podstatě špatně, Lupus jí přesně odpoví a ona hned ve druhém příspěvku arogantně reaguje ( ke všemu opět debilně) a vlastně je z ní už přeborník v chovu želv. U takových lidí je mi těch zvířat skutečně líto.
Tu je to asi zbytocne...strata casu.