Kajča

XXX.XXX.204.242
Ahoj, mam takovy dotaz :) chtěla bych si pořídit tera stěnu s asi 3 teráriemi, nejspíš z osb desek (nejlevnejsi varianta) a napada me ze bud bych si to u nekoho objednala, nebo vyrobila sama. Mohl by mi někdo poradit ? nerikam ze nejsem sikovna, ale nejakou pomoc bych urcite potrebovala, mate někdo třeba fotky? kolik bych tech desek potrebovala ? 2x krajta kralovska +koralovka + nejaky dalsi had v budoucnu :) a tak abych mohla potom dalsi teraria stavět na tyhle a dotvořila tera stěnu. Na netu jsem sice neco nasla, ale neni to nic moc...
děkuji všem za rady
Konkrétně se stavbou neporadím, ale pokud chcete stavět z OSB desek, doporučuju Hornbach. Tam totiž platíte jen za to, co si koupíte. Tzn přijedete do hornbachu, dáte jim seznam co jak chcete nařezat (např 2x deska 150x100cm atd), oni vám to během chvilku udělají a cenu spočítají podle plochy vámy požadovaných desek. Jinde je to tak, že si musíte nakoupit celé OSB desky (myslím 250x125cm) a pak vám je nařežou, tzn platíte i za odpad, který nepotřebujete. Nicméně je potřeba myslet na to, že OSB desky jsou vzhledově fakt hnus (já mám osb terárka, nevadí mi to, ale pěkný doplněk interiréru to prostě není). Terárko se samozřejmě dá pak zkrášlit nějakým obkladovým materiálem, určitě všechno tohle promyslete dopředu. Nejdůležitější je si všechno naplánovat, udělat přesné nákresy a třeba je pak i s někým konzultovat (hlavně odvětrávání, jak udělat přivod elektriky atd).
Obecně návod na stavbu OSB terária najdete určitě na internetu. Třeba tady je pěkný postup stavby ter. stěny se spoustou fotodokumentace http://krajtazesemic.rz.cz/stavba-terarijni-steny.
Tak těžké to určitě není. Stačí trocha manuální zručnosti a základní vybavení ( metr, akučka apod. ). Třeba než OSB bych zkusil zapřemýšlet o laminu. To už vypadá o poznání lépe. Ale to je jen o vkusu. Hlavní je dopředu všechno pořádně promyslet. Ať už rozměry jednotlivých tera až po celkovou velikost, hlavně třeba celková výška. Ono je to pak k vzteku když člověk zjistí, že do horního terárka moc nevidí a čištění je horor, protože tam člověk nedošáhne :-D.
Dobrý den také jsem si dělal terárium z osb a potřebujete lťky na kostru pak polistyren a montážní
pěnu nejdřýv uděláte konstrukci pak jí ovrtáte deskama visprejujete bezbarvym lakem nebo něčim
co nepropustí vlhkost ale ten lak ratši ne nevim co bi to hadum mohlo udělat.
Pak opatláte pzadí epoxidem a zasipete pískem nebo něčim podobnym ale ze zverimexu.
Nebo prolité vroucí vodou.A vetrání kupte tenké kovové plošky a do nich navrtejte díry.
Foto z víroby svého tera bohužel nemám.
Kdyby ste měla otázky budu se snažit na ně rád odpovím.
Tak hodně úspěchů.