Zdravím, chtěl bych zde radu zkušených chovatelů jak docílit v teráriu rozdílných teplot tak jak se to píše na stránkách o chovu Agam..
Koupil jsem hotové terárium (pán si našel přítelkyni která se bojí) má rozměry 120x70x70
Byli v něm dvě obyč. žárovky 70w..
Koupil jsem dva teploměry,1x uvb žárovku - ty by neměla hřát,1x zářivku s dením světlem 6500K - ta by taky neměla hřát. Zatím jsem nechal jako třetí světlo tu obyč. žárovku, ale chystám se dát bodovku 75w abych docílil teploty v jednom místě kolem přes 30°C
Nevím co se stane až dám bodovku ale v současné podobě mám rozdíl teplot 1°C.. A to se doporučuje mít teplotu na jednom místě 25°C a na druhé 30°C... jak docílit toho rozdílu na délce 1,2m..?
Jinak jsem naprostý začátečník s teraristikou, tak že uvítám každou radu.. díky
Např. o krmení.. jak často živá potrava, má smysl kupovat sušený či nakládaný hmyz..?
Co vím tak naše agamy byli krmené jen nějakými granulemi.. ale my jim chceme krmení zpetřit
Ještě jednou díky za rady
Hodně záleží na tom, z čeho je terárko u dělané a jak má dělané větrání a taky na okolní teplotě. Ve špatně větraném OSB terárku bude všude moc teplo, naopak v celoskleněném bude problém udržet dostatečně vysokou teplotu. Přes den v nejchladnějším místě by mělo být tak 27, v teplejší části 35 (30 je fakt málo) a přímo pod výhřevem 40-45. V mém osb terárku mám výhřev udělaný na jedné straně a teplotu jsme měli vždy ok. Jinak lepší než žárovka a uvb kompakt je výbojka, nejlepší je asi od firmy Arcadia. Akorát by mohl být problém s výběrem správné wattáže. Pokojovou teplotu máme kolem 25, takže do 150*70*60 terárka nám stačila 80W výbojka jako jediný zdroj tepla i uvb světla, přičemž na výhřevu udělá krásných 45 a nejchladnější místo se drží kolem 27-28. Délka 1,2m je naprosto dostačující pro vytvoření požadovaného rozpětí teplot, foto terárka by možná pomohlo.
Co se týče krmení, tak dospělé agamě vousaté stačí hmyz 2x do týdne, jinak zelené krmení (ne zelenina). Znám pár lidí, co jim agama nechce žrát zelené a tak je krmí jenom hmyzem každý den a místo agam maj doma tlustý prasata. Člověk se prostě musí trochu snažit a přijít na to, co té jeho agamě chutná, v zeleném jsou totiž dost vybíravé. U nás je oblíbená mrkvová nať, naopak pampelišky, které žere většina agam, nechce ani jedna naše agama. Doporučuju mrknout na tyto stránky:
http://www.reptile.cz/agama-vousata/co-zerou/.
Doporučuji si přečíst můj článek: http://www.davidmuzicek.cz/chov-agam/
Lokálně je potřeba docílit teploty 44-46°C, v nejchladnějším koutě pak zhruba 27°C. Když těchto dvou teplot dosáhnete, zbytek terárka bude sedět, tzn. nějakých 30-33°C v prostoru. Zářivka na dosvícení super, ale aby se jednalo skutečně o denní světlo v očích ještěra, tak se musí jednat o plnospektrální trubici, nestačí pouze koukat na teplotu chromatičnosti (K). To je totiž údaj označující denní odstín pro lidský zrak, to je ale něco jiného. Krmte živým hmyzem, kvalitní rostlinnou potravu, dále je důležité dbát na dostatečné dávkování vápníku a občasné preventivní podávání vitamínů, ale to vše a něco navíc v článku, na který odkazuju zkraje. ;-).
Tak.. co se krmení týká mám celkem jasno :)
Co se osvětlení týče, tak:
Ta zářivka co mám je tedy na... k ničemu, protože není plnospektrální.. ?
Když už jsem zainvestoval do UVB žárovky, tak tedy bude stačit už jen normální výhřevná žárovka(bodovka) momentálně mám 60w a ta mi rozhodně nevytápí tak jak je potřeba..
Moc se v žárovkách nevyznám, ale asi ji vyměním za výbojku bez UVB záření.. ?
Jinak terárium je z OSB desek 120x70x70, větrání z boku o rozměru 45x7 a pak ve stropu
dvě větrání každé 30x12 (to asi nebude dostatečné podle toho co jsem se dočetl v článku)
Jinak než jsem jim zhasl tak měli 26°C což je dost málo no, přímo pod bodovkou jsem teplotu neměřil. Zítra ještě třeba přidám foto..
Co se bodovek týče, mohou být klasické s vláknem i halogenové. Důležité je, aby byly opravdu reflektorové, ideálně s čirým sklem. Cena pak ovlivňuje zejména životnost: http://www.terasvet.cz/vyhrevna-svetla/
Zářivka 6500K denní odstín terárko prosvětlí z našeho pohledu stejně dobře jako plnospektrálka. Pro ještěra už to tak kvalitní není, ale že by to byl nějaký průšvih, to ne. Ono to světlo z plnospektrálek ovlivňuje hlavně psychickou pohodu, tzn. chut k žrádlu, k páření, zbarvení, aktivitu... Pokud by se Vám tudíž nějaký z těchto aspektů u Vaší agamy nezdál, tak vyměnit za plnospektrálku. Nevím, jak dlouhou tam máte zářivku, ale například tato by do takového terárka byla ideální: http://www.terasvet.cz/narva-biovital-30w-t8/.
Mám kratší,21w - 60cm. Tu zářivku vyměním, koukal jsem že se ta Narva 21w dá koupit za 200, - což není tolik jako třeba 600, - za UVB...
Ale ta teplota, ta mi dělá starosti.. pořád tam mají "zimu" v jednom rohu 23°C a ve druhém 22°C..
Ale.. paní ve zverimexu mi poradila na terárko ty nalepovací proužky, že prý bohatě stačí.. ale ty proužky šli nalepit jedině z venku, tzn. měří teplotu přes sklo což je totální blbost ne? Kdybych je nalepil zevnitř, tak na tu stupnici neuvidim.. ale přes sklo to nemůže měřit správně.. nechal jsem se zblbnout a nepřemýšlel nad tím...
Jinak bodovka.. mám tam tuto - http://www.osram.cz/osram_cz/produkty/svetelne-zdroje/halogenove-zarovky/halogen-spot/halogen-classic-r63/index.jsp
Mám dost práce teď ale jak se tu objevím tak přidám foto terária.
Nalepovací teploměry jsou obecně k ničemu, potřebujete proměřit teploty na několika místech, na jednom je to nicneříkající. Navíc tyhle zverimexové měří hodně orientačně.
http://www.terasvet.cz/teplomer-digitalni/
Na to Vaše terárko to vidím tak na 75W bodovku nebo třeba dvě 40W (popřípadě 40W + 60W). Méně jak 75W v tepelných zdrojích Vám to ale nevytopí. Při těch teplotách, co tam máte, je agama podchlazená a pouze čeká až se bude moci nahřát a tudíž i začít fungovat.
Ok. Zítra jedu do Brna, koupím bodovku 80W (měl jsem ji v ruce a místo ní jsem vzal nakonec tu druhou) a seženu tu trubici. Pak napíšu co se změnilo a co ne..
Ještě se chci zeptat, kámen na vyhřívání můžu vzít třeba nějaký plocháč z řeky nebo to musí být vyloženě nějaký druh kamene?
A jinak tu posílám pár fotek terárka..
Poměrně zásadní věc, když už máte výhřev a UVB zvlášť, tak je mějte vedle sebe. Ty UVB kompakty maj dosah tak 20 - 25cm a když se bude agama vyhřívat pod bodovkou, tak na ní to UVB ani omylem nedosáhné. Chápu, že se vám nechce kupovat výbojku, když jste zrovna koupil ten UVB kompakt, ale do budoucna bych to doporučila. Výhřev udělejte na druhé straně, než máte větrání. Jinak na fotkách je v terárku dost tma, ale to předpokládám, že tam ještě není ta zářivka.
LORAENA:
Ano, méně světla tam je že ještě nesvítila zářivka. A s tim výhřevem mě to taky napadlo, to už jsem prohodil.
Jaká ta výbojka by to měla být? Přemýšlím, jestli bych se zkusil domluvit s prodejcem, jestli by to nevyměnil za tu výbojku, asi je lepší mít 2v1..
Tím pádem by stačila asi ta výbojka + zářivka že..
VITTICEPS:
Viditelné světlo tam již mám, jen po neděli objednám tu správnou zářivku.
Bodovku mám v současné chvíli cca 20cm nad Agamou na druhé straně proti větrání,
zkusil jsem do teráría umístit prozatim domácí meteostanici a teplota tam je podstatně vyšší než ukazují nalepovací teploměry nicméně stále to není ono, ale to přičítám slabé bodovce..
Když tam bude 80W tak by to snad mělo být ok
Posílám aktuální foto kde je zářivka 18W 4500K
ta co má 8000K tu nebudu ani vydělávat z obalu a zkusim ji vyměnit za správnou.
Naoko se zářivkou dobré, ale je to stále v našich očích, což prostě nejde srovnávat s plnospektrálkou, kterou takhle uvidí i agamy. Co se výbojek týče, tak jsou buď výbojky s předřadníky (kvalitnější vzhledem k UVA hodnotám): http://www.terasvet.cz/set-sunlux-70w/
a výbojky bez předřadníku (svítí trochu do modrozelena): http://www.terasvet.cz/arcadia-d3-basking-lamp-80w/
Oba typy výbojek se mění po roce provozu. Od agam se dávají zmíněné wattáže na 30-35 cm.
Však plnospektrálka bude a to ostatní se uvidí podle ochoty obchodu.. že bych chtěl strčit do kouta žárovku za 550, - to se mi teda nechce..
Ještě se zeptám na čištění.. jak často a jak? V terárku mají tak 1,5cm písku (to je málo ale tak jsem koupil) samozřejmě písek přidám na cca 6-8cm což jsem četl je optimální.
Zatím čistím tak že před krmením vezmu dětské hrabítka do pískoviště a pohrabu vše co tam nemá co dělat, to vyhodím, dám čerstvé krmení a to je vše..
Tak meteostanice mi ne pod ale u výhřevného světla ukazovala 32,1°C a na druhé straně u větrání bylo 27,2°C.. to už je docela dobré ne? A světe div se, nalepovací teploměry ukazují o 1°C méně..
Z toho mi vychází, že byl velký problém v tom, že výhřevné světlo bylo u větrání a proto mi nešlo vyhřát terárium..
Jinak mám domluvenu tu výměnu UVB kompaktu za tu výbojku, neni v tom problém.
Zdravim chci se zeptat zda by byla vhodná na doosvětlení i tato zářivka:
Tropic Pro 6.0, UVB Fluorescent T8 Tube 18 W/60 cm - http://petdiscont.cz/index.php?p=eshop_productinfo&id=183500
Jde mi jen o to že to je jediná kterou si mohu vyzvednout osobně na prodejně a neplatit tak
poštovné a ještě se strachovat aby došla v pořádku..
Koukal jsem ještě na Osram Biolux (Ra=95,6500 K) a Narva LT-T8 Bio Vital 18W
ale ty bych si musel nechat poslat poštou. Pokud nebude vhodná, objednám na dobírku tu Narvu.
Jinak všechno osvětlení co jsem ukvapeně koupil než jste mi tu poradili se mi povedlo vrátit :)
tak že ve finále budu mít správnou zářivku a jednu UVB výhřevnou výbojku.