Že to tak někdo dělá, je jedna věc a vůbec to neznamená, že je to pro ty hady ok. Hady je nejlíp chovat po jednom a dohromady dávat jen na páření. Těch negativ je spoustu (problém s krmením, již zmiňovaný stres, když najdeš vyblitou natráveninu/nezdravou stolici, tak nepoznáš, čí to je a kterej had je nemocnej, taky uplně neovlivníš, kdy se páří atd) a jediné "pozitivum" je, že ušetříš kousek místa. Zrovna korálovky a užovky nepotřebujou nijak extra velká terária, tak snad není takový problém každému hadovi zařídit vlastní bydlení. Stačí si postavit pěknou terarijní stěnu a i na malém prostoru ubytuješ větší počet hadů.
Např http://krajtazesemic.rz.cz/userFiles/terarium/cimg4451.jpg.
loraena
napsal(a):
Že to tak někdo dělá, je jedna věc a vůbec to neznamená, že je to pro ty hady ok. Hady je nejlíp chovat po jednom a dohromady dávat jen na páření. Těch negativ je spoustu (problém s krmením, již zmiňovaný stres, když najdeš vyblitou natráveninu/nezdravou stolici, tak nepoznáš, čí to je a kterej had je nemocnej, taky uplně neovlivníš, kdy se páří atd) a jediné "pozitivum" je, že ušetříš kousek místa. Zrovna korálovky a užovky nepotřebujou nijak extra velká terária, tak snad není takový problém každému hadovi zařídit vlastní bydlení. Stačí si postavit pěknou terarijní stěnu a i na malém prostoru ubytuješ větší počet hadů.
Např http://krajtazesemic.rz.cz/userFiles/terarium/cimg4451.jpg.
Dobře, byla to spíš jen teoretická otázka. Právě že chovatelé na burzách říkali, že s tím není vůbec problém, takže mám už několik let spolu dvě užovky červené (oba samci). Ti se spolu teda naučili a jsou kámoši a vše o.k.
Ale na burzách to říkají nejspíš proto, aby jich co nejvíc prodali.
sphynxboa

XXX.XXX.61.1
Korálovka je hadožravá problém bych v tom viděl.
a je tu víc faktorů rozdílnosti chovu.
Já jsem také již mnohokrát viděla hady chované spolu a hadi vypadali v pohodě. Upřímě je to každého věc, jen říkám, že osobně bych to nedělala. Ono nebudete mít problém dokud jsou oba hadi zdraví a dokud je dokážete uhlídat u krmení. Až pak jednou ten problém vznikne, tak byste minimálně měl mít vždycky připravené terárium navíc, abyste hady mohl rozdělit. A jak píše sphynxboa, tak u korálovek pozor, tam nechovat spolu dva jedince nikdy, i u páření se může stát "nehoda". A neplatí vždycky pravidlo, že had sežere jen to, co se do něj vejde. Už jsem viděla fotky, kdy jeden had zabil a sežral druhého hada, načež sám chcípnul, takže místo dvou hadů chovatel neměl ani jednoho.
loraena
napsal(a):
Já jsem také již mnohokrát viděla hady chované spolu a hadi vypadali v pohodě. Upřímě je to každého věc, jen říkám, že osobně bych to nedělala. Ono nebudete mít problém dokud jsou oba hadi zdraví a dokud je dokážete uhlídat u krmení. Až pak jednou ten problém vznikne, tak byste minimálně měl mít vždycky připravené terárium navíc, abyste hady mohl rozdělit. A jak píše sphynxboa, tak u korálovek pozor, tam nechovat spolu dva jedince nikdy, i u páření se může stát "nehoda". A neplatí vždycky pravidlo, že had sežere jen to, co se do něj vejde. Už jsem viděla fotky, kdy jeden had zabil a sežral druhého hada, načež sám chcípnul, takže místo dvou hadů chovatel neměl ani jednoho.
Dobře, děkuji. Budu to mít na paměti.
Hybridi z pravidla nevznikají u zvířat trvale chovaných společně, ale u cíleně spojovaných zvířat po náležité stimulaci.
Nejsem zrovna zastáncem společného chovu více zvířat ve společném teráriu, ale dělal jsem to tak a vím, že to jde.
Kanibalismus se zdaleka netýká tak akutně všech korálovek a sežrat se vám může cokoliv.
Samostatný chov je dobrý již jen z důvodu, že při krmení můžete rozházet mrtvoly do terárek a v klidu si druhý den zkouknout kde něco zbylo.
Jak je výše.Samozřejmě je jednodušší kontrola zvířat, zvířata mají lepší soukromí a nedochází k nehodám.
Na druhou stranu. v lokalitách se zvířata drží na stejných místech a mnohdy i ve společných úkrytech, tudíž jim nějaké soužití problém nečiní.