Dobrý den,
i kdyby to možné bylo, nevidím žádný racionální důvod. V každém případě k podobnému křížení například v mém chovu nikdy nedošlo. Mám tím na mysli že nedošlo k vylíhnutí hybridů. Případné nevhodné akce samečků nevylučuji. Viděl jsem občas vlažné pokusy o páření zejména u čerstvě dospělých samečků nikdy však pořádnou akci. Žádnou vážnost tomu však nepřikládám, protože jak známo, želví
kluci jsou schopni tropit nepřístojnosti i na obyčejné botě. Pro úplnost je třeba říct že kříženci mezi T. marginata a T. graeca se občas vyskytnou. Zda jsou plodní či nikoliv nedokážu posoudit ať už ve spojení s jedním či druhým druhem nebo mezi sebou z toho prostého důvodu že jsem se ze zásady nikdy o něco podobného ani nepokoušel.
Vždy jsem to považoval spíš za selhání chovatele než jako zajímavost.
Jiří5
napsal(a):
Dobrý den,
i kdyby to možné bylo, nevidím žádný racionální důvod. V každém případě k podobnému křížení například v mém chovu nikdy nedošlo. Mám tím na mysli že nedošlo k vylíhnutí hybridů. Případné nevhodné akce samečků nevylučuji. Viděl jsem občas vlažné pokusy o páření zejména u čerstvě dospělých samečků nikdy však pořádnou akci. Žádnou vážnost tomu však nepřikládám, protože jak známo, želví
kluci jsou schopni tropit nepřístojnosti i na obyčejné botě. Pro úplnost je třeba říct že kříženci mezi T. marginata a T. graeca se občas vyskytnou. Zda jsou plodní či nikoliv nedokážu posoudit ať už ve spojení s jedním či druhým druhem nebo mezi sebou z toho prostého důvodu že jsem se ze zásady nikdy o něco podobného ani nepokoušel.
Vždy jsem to považoval spíš za selhání chovatele než jako zajímavost.
Pandinus,
díky za odkaz. O křížencích T.h. x T.g. jsem opravdu dosud neslyšel, zdá se tedy že mám mezery. Zajímavé to asi je, rozhodně jsem alespoň za sebe rád že k takovému křížení je nutný celkem složitý postup. Nemám to rád! Dost na tom jak se dnes mastí dohromady jednotlivé ssp. Nakonec to dopadne stejně jako s hroznýšem, gekončíkem, korálovkou, agamou, atd., budeme si kupovat jen želvu to stačí, hlavně že má o dva puntíky víc než sousedova. Za mě škoda. Tuším že jakákoliv agitace v tomto směru je mě prd platná.
Ital honosící se úzkou spoluprací s orgány Cites uvádí následující cituji:
Z dvojic Testudo hermanni x Testudo graeca, rozhodně ne nemožný vzhledem k nízké selektivitě samců posledně jmenovaného druhu, jsem osobně pozoroval narození, nicméně u mláďat se často vyskytují závažné malformace očí a lebky / čelistí, stejně tak končetin. Těch několik zpráv naznačuje vysokou úmrtnost při narození a pouze několik mláďat přežilo s obtížemi déle než jeden dva roky.
Čech úzce nespolupracující s orgány Cites (rozhodně ne v podobném případě) nadále tvrdí že k podobnému plodnému křížení za normálních podmínek nedojde.
Pravděpodobně tedy lze takového bastarda pouze v pravém slova smyslu vytvořit a za příznivých okolností se jeden dva roky těšit z potencionálně zdeformovaného zvířete.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jiri5, psal jsem sz 🤫😉
Radiata1

XXX.XXX.234.181
Archelon
napsal(a):
Děkuji za odpovědi, ve shrnutí je tedy možné vytvořit potomka z parentální generace T. hermanni a T. graeca?
A k čomu by sa taka "zbytocnost" diala? To krizenie medzidruhove je uplna zhovadilost..
Radiata1

XXX.XXX.81.246
Jiří5
napsal(a):
Řekl bych že Valhallas to zkoumá jako zajímavost a že s byznys plánem to nemá nic společného, alespoň doufám.
No snáď, pretože ľuďom dnes úplne už hrabe...Krizia vsetko,so všetkým a blbci to este kupia..