Propadlá se mi zdají některá už na hranici únosnosti. Snad by se to mohlo ještě spravit... Nalil bych pod nádobu s vejci asi 1 cm vody, malou nádobu zavřel s jen malou škvírou nebo otvora ve víčku, taktéž velkou zavřít na malou škvíru. Vlhkost vyhnat ke 100% (teplota 28stupňů), každý den pár minut důkladně vše vyvětrat. Pozor na zalévání vermikulitu, vejce nesmí být v mokru.
Každopádně nechat v klidu a počkat, až samostatně-dobrovolně zcela opustí své vejce! Pokud v ikubátoru ještě den zůstanou, nic se nestane. Před přemístěním by měly mít zcela vstřebaný žloutkový váček = zatažený "něco jako pupík" na bříšku. V nové ubykaci by měla být vyšší vlhkost a teplota kolem 28 stupňů. Zpravidla začnou žrát až po prvním svleku, kolem cca 10 dnů stáří. Přeju hodně radosti
Líhnutí může být postupné i během 2-3 dní. Výrazně později se vylíhnou obvykle už jen slabší a méně životaschopná mláďata.
Pohlaví se od pohledu nepozná, zkušený terarista ale dokáže během prvních dní citlivě vytlačit hemipenisy u samců. Jakmile mlaďata zesílí, už toto nelze provést. Sondovat lze až větší dorost.
Doporučuje se nedělat nic! (Snad s výjimkou extrémně vzácného odchovu + zkušeného odborníka.) Co se má vylíhnout, vylíhne se samo. Pokud se mládě nedokáže vyklubat, stejně by později na 99% uhynulo. Je to první přírodní síto životaschopnosti mláďat. Vydržte a nechte přírodě volnou ruku.
O nastřihování vajec lze najít širší diskuse, ale u guttat to považuju opravdu za nesmysl.
Nepropadejte skepsi. Např. u některých ještěrů mi přežily a odrostly mláďata vylíhlé s několikadenním zpožděním a dokonce s utrženým žloutovým váčkem! (Nedržel jsem je při životě umělým krmením, jen jsem dbal, aby se taky dostaly k potravě, časem handycap dohonily.) Naopak někdy i po pár týdnech uhyne původně (zdánlivě) zdravé a silné mládě. Skryté vývojové vady se mohou objevit později.
Dnes uz je na ceste 5 :) nenasel by se nekdo z Prahy kdo by mi urcil pohlaví? Klidne i zaplatím.Přidávám foto a děkuji všem, kteří mi pomáhali.