Podmínky pro Agamu vousatou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Renne

6.3.2012 00:13
Renne

XXX.XXX.60.44

Zdravím,
zanedlouho si přivezu mladého samečka Pogony a mám pár dotazů které se týkají zejména vybavení terária .

Budu mít terárko s výškou 56cm , délkou 68cm a šířkou 32cm .
Takže chci se zeptat zda to stačí pro jednu Agamu,alespon na nějakou dobu ?
Agama bude mít možnost se pohybovat sem tam i po pokoji .
Ted co se týče vybavení terárka, nevím přesně co zvolit za osvětlení zrovna k takovému rozměru terária.

Vidím to na žárovku s podílem UV-B plus klasickou žárovku na výhřev.
Ale nevím přesně kolikátku UV-B zvolit, jakou značku, jak velkou - tak doufám že mi zde poradíte , to samé nevím u žárovky na výhřev, kolik W by měla mít ?
Ještě se chci zeptat na UV-A - je také důležítá ? Vesměs vidím hlavně UV-B a není možnost koupit nějaké spojení ?
Např. žárovku UV-B a klasickou žárovku s podílem UV-A apod. ? Víte jak to myslím .

Jinak jakou zvolit "podestýlku" čtu že ideální je pro agamy písek, samozřejmě z prodejny :) ,ale taky se dočítám hodně , že mladé agamy se toho přecpou a pak jsou ucpané, z toho mám trochu strach , takže bych raděj volila nějaké směsy, můžete mi dát někdo typ ?

Dál co do terárka ? Samozřejmě kameny,budu tam mít asi jede na výhřev, dál teda nějaký kmen, jaký je vhodný ?
Nádoba s vodou bude samozřejmostí .

Ještě se chci zeptat na krmení , chci krmit samozřejmě zeleninou - zejména salát. Potom živočišnou stravou (jako hlavní) - cvrčci a červy. Jaké množství podávat mladé agamě ? Pokud by tedy denně měla mít salát, cvrčky a červy , kolik dávat počet červů a cvrčků ? Ještě jsem četla že je možné dávat například konzervy pro psy/kočky ? Je tomu tak ? A je možné to podávat často nebo spíš jen výjmečně ?

Poslední dotaz je, zda agama nebude samotná smutná ?
Třeba časem pořídím další,ale ted tak na rok nic neplánuji, tudíž by byla sama .

Všem budu moc vděčná za odpovědi !

P.S. : u těch žárovek prosím konkrétně .

6.3.2012 01:17
lacerta7

XXX.XXX.209.210

Terárium bude pro mládě stačit, ale pro dospělou ne - hlavně těch 32 by bylo málo...jinak výška dobrá a délka +- taky, ale pro dospělou samozřejmě čím větší tím lepší.

UVA obsahuje i ta nejobyčejnější žárovka z elektry, to není nutné řešit. Vzhledem k velikosti buď kombinaci žárovky a kompaktní zářivky (nejčastější je ReptiGlo 10 26W, ale lepší bude třeba Sylvania Repti Star) - kompakt je nutné měnit cca po půl roce používání a měl by být tak do 20cm od agamy, aby to mělo efekt. Do té výšky by se možná dala dát i nějaká slabší výbojka, ta by zajistila jak ohřev tak UV, ale s tím by bylo lepší obrátit se na www.terashop.cz. Žárovku musíte vyzkoušet - zkusila bych nejdřív 40W a pak eventuelně 60W - tak, aby na výhřevném místě bylo přes 40°C - to stejně závisí na víc faktorech, na větrání, na teplotě v místnosti a tak to musíte zkusit. Pak bych ještě celkově terárium dosvětlila lineární zářivkou, agamka bude aktivnější.
Vždycky je lepší zařídit vhodně terárium - protože pouštění po bytě není dobré - průvan, chladno, možnost úrazu.

Vyhněte se hlavně speciálním pouštním pískům a "speciálním" barveným pískům - tam jsou ty problémy s ucpáním. Pokud koupíte obyčejný písek na dětská hřiště, uděláte líp. Je levnější a méně nebezpečný, než rádoby vychytávky ze zverimexu.

Kameny dát můžete - třeba pod zdroj světla nějaký plochý kámen na vyhřívání je určitě fajn, ale čím členitější bude terárium, tím hůř bude mládě lovit zalézající cvrčky. Kmen můžete dát jakýkoliv - třeba korkový, pod který si bude moct i zalézt, netřeba v tom hledat vědu:-). Misku s vodou raději menší a mělkou, aby se mládě neutopilo.

Raději čínské zelí, než salát. Hlavní složku u mláděte by měli tvořit cvrčci, švábi, nymfy sarančat. Červy dávejte jen okrajově. Mládě krmte kolik sežere - po měnších dávkách třeba 2x denně. (Když bude kolem hodně cvrčků, bude se bát). Kočičí konzervy podle mě moc vhodné nejsou - ono složením to není žádný zázrak ani pro kočku. Rozhodně bych je nedávala často. Hlavně krmení sypte vápníkem a vitaminovou směsí.
Agamě smutno nebude, toho se bát nemusíte:-)

8.3.2012 01:35
renne

XXX.XXX.60.44

Mockrát děkuju za rady, pak sem přihodím foto terária, nakonec bude větší a myslím,že pro agamu vhodnější .
V sobotu si prcka dovezu .

Ještě se chci zeptat co říkáte na Kukuřičnou podestýlku - jemnou ? Mě se při jakémkoliv chovu zvířat (kočky, potkani apod. ) osvědčila úplně nejlíp a četla jsem že je právě vhodná i pro plazy, tak se chci zeptat jaký na to máte názor ?

Dál se chcu zeptat, zda nemůžu agamíka nějak převitamínovat ...

Budu mít zdroj UVB , dále klasickou žárovku, zatím 60W s podílem UVA .
No a koupila jsem sepiovou kost , granule pro mladé agamy s podílem kalcia, dál doplnkové krmivo s podílem kalcia . Nevím jestli to náhodou není moc , je nějaká možnost že by nastal problém kdyby toho kalcia bylo moc ?

8.3.2012 02:00
lacerta7

XXX.XXX.209.210

áá, koukám, že je někdo zmasírovanej zverimexem:-)
Kukuřičná podestýlka není vhodná. Buď dejte klasickej písek (ten nejobyčejnější, ne pouštní) a nebo pokud se stále bojíte nechte mláděti papírové ubrousky...
Vykašlete se na preparáty tohohle typu - granule bych vůbec nedávala - sice jsou pro agamy, ale bůhví, co v tom vlastně je. Když budete dávat cvrčky, sarančata, šváby, které předtím vhodně nakrmíte, tak to bude lepší, než nějaké granule. K vitamínům - calciem předávkovat nemůžete, takže to dávejte klidně neomezeně. Předávkovat můžete vitamíny rozpustnými v tucích - ADEK, ty jsou většinou dodávány v kapkách, na to pozor. Ale vy nemusíte dodávat nijak - pokud budete mít kvalitní UVB zdroj. Většinou je vit A a D i v těch sypkých přípravcích, ale pokud je nebudete kombinovat s kapkami, tak předávkování nehrozí. Ale chce to hlídat složení. Takže je důležité tak 3x týdně sypat vitamíny a vápník můžete dávat klidně denně. Raději než sépiovku bych zvolila calcium chloratum z lékárny a přimíchávát. Sépiovku můžete nadrtit a dát do mističky v teráriu, třeba si mládě bude zobat. Pozor na jakékoliv kapalné vitamíny, občas je ve zverimexu radí, ale tam je trochu problém s dávkováním.
U těch granulí je ještě problém v tom, že už nějaké D3 obsahují a pak může nastat problém, když budete dávat klasické vitamíny a celkově bych se na ně vykašlala. Můžete jí je třeba dát k zelenému, pár granulek týdně, ale na stálé krmení to opravdu není. Raději než to kupte třeba Reptivite, Roboran, NutriMix a k tomu míchejte vápník (tablety, biomin). Bohužel ve zverimexu radí často tak, aby prodali, co mají. A to, že je na obrázku agama nemusí znamena, že je to vhodné:-|
(Krom toho mláďata jsou spíš lovci, takže se vám na nějaké granule nejspíš i vyprdne a raději si uloví něco živého):-)

8.3.2012 10:18
renne

XXX.XXX.60.44

Mockrát děkuji, já prostě z toho písku mám strach.

Mám doma právě tu kukuřičnou podestýlku a kokosový substrát, co dáváme hadovi, tak bych to chtěla nějak využít . Viděla jsem u hodně chovatelů, že dávají ty substráty, je to taky velmi nevhodné ?
No asi mě nezbyde nic jinýho než ten písek,ale já z toho mám fakt strach no, tak uvidíme ... a to může být uplně obyčejnej písek ? a jak ho "očistit" aby v něm nebyly nějaký škodliviny pro agamu ?

Ještě k tomu krmení cvrčky budu mít samozřejmě, dál budu mít čínské zelí ( plus občas nějaký ovoce) , sépiová kost, občas mouční červy. Budu mít cvrčky živé,ale je možné občas podat cvrčky sušené, nebo třeba když mi zdechnou, zda to i tak můžu dát agamě ?

Rozměry toho terárka jsou : délka 80cm, výška 50cm a šířka 40cm
A chci se zeptat jestli stačí odvětrávání v tomto teráriu pouze vyvrtanými díry, nebo je potřeba tam udělat kus (např. 30x5) na odvětrání ? Mě je to jedno, jen mě zajímá co by bylo vhodnější pro agamu .

8.3.2012 12:53
lacerta7

XXX.XXX.209.210

Když budete mít ten nejobyčejnější písek a agamka bude mít dost minerálů, tak se to nestane. U lignocelu a kokosových chips by se to stalo na 90% (a ani nejsou pro agamu přirozené). Lignocel vůbec není pro ještěry vhodný - lepí se na sliznice a při pozření ho neumí vyloučit. Pokud chcete být opravdu klidná, tak dejte písek na plech a na 20 minut do trouby, ale opravdu to není nutné.

Ne, sušené cvrčky ne...čerstvě mrtvého dát můžete (když ho třeba nechtěně zmáčknete), ale z neznámých důvodů uhynulé cvrčky bych agamě nedávala... Koukám, že se snažíte najít nějakou instantní alternativu - ale u agam je podstatné to živé krmení...

U toho větrání - musí být v přední straně a pak ve stropě - záleží jak vyvrtané díry - pokud velké, do kterých vložíte takové to plastové síto, tak stačí, ale z mého pohledu je jednodušší vsadit tam pruh pletiva/perforovaného plechu.

Jak bude agamka velká? Jestli je to ta na fotce, tak pro ni bude terárium dost velké a mohla by mít problémy s dohnáním kořisti, takže kdyžtak počítejte s tím, že by se tam na chvíli vlepila příčka a nebo nějak řešilo krmítko.

8.3.2012 13:31
renne

XXX.XXX.60.44

Nesnažím se najít žádnou instantní metodu, pouze jsem viděla sušené cvrčky, sušené kobylky, tak mě zajímalo jestli se to občas taky může dát. Já s havětí jako cvrčci nemám problém, budu mít jejich neomezený přísun,ale zjišťuju prostě i jiné možnosti, nevidím na tom nic špatného zeptat se, avšak vaše domýšlivá reakce, že hledám instantní metodu mě znepokojila. Ale tenhle přístup je na fórech velice populární.

Jinak díky za rady.

8.3.2012 14:47
lacerta7

XXX.XXX.209.210

Nevím, co vidíte domýšlivého na dotazu, zda hledáte instantní variantu - nejdřív se ptáte na kočičí konzervu, pak se ptáte na granule pro agamy a pak na sušené cvrčky. Musíte sama uznat, že to tak trochu vyznívá, že hledáte něco, co budete mít připravené doma ihned k použití. Ona vztahovačnost je na forech taky běžná:-)

9.3.2012 17:14
zdoter

XXX.XXX.124.35

lacerta7 palec nahoru za tvoje odpovedi. :-) vystizne,pravdive,podstatne.

YeSmaN999

19.4.2021 12:25
YeSmaN999

XXX.XXX.0.154

Tak co agama? Stále žije nebo už je ???

Přidejte reakci

Přidat smajlík