Jaké UVB pro Felsumu Grandis???

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.3.2012 05:20
martinamstaf

XXX.XXX.237.146

Dobrý den,mám dotaz,jaké UVB mám dát do tera pro Grandisky.Nevím jestli Repti Glo UVB 5.0 nebo 10.0.Mám obavy že ta desítka je spálí.Jsou od chovatele,zatím tam mám jen Sun glo,mám je krátce,tak snad chvilku bez UVB vydrží.Chvilku myslím tím tak dva týdny max.

24.3.2012 14:01
lacerta7

XXX.XXX.183.44

Ono je asi jedno které... 10 by měla mít větší podíl UVB, ale asi to zas tak propastný rozdíl nebude. Osobně mi přijde, že ta 5 vvydává víc světla...(aspoň se mi teda po ní zvířata líp vybarvovala), jenom je dobré dát to nad terárko než přímo do terárka, právě kvůli popáleninám, ale to jen pokud máte na stropě velkou část s větráním...smajlík

24.3.2012 16:40
martinamstaf

XXX.XXX.237.146

Zdravím Lacerto,no tak to právě nemám to větrání,takže to musím šoupnout dovnitř.Asi koupím tu 5ku.Na vypatlaný zverimex rady už nedám.Prej tam UVB mít nemusí.Tak jsem paní řekl,ať si něco o tom přečte.No hrůza.Ty zvířata tam.Dal bych jim po hubě.

24.3.2012 16:58
lacerta7

XXX.XXX.183.44

Sice felzumy nechovám, ale podle mě spíš než o UV jde o intenzitu světla...ale je jednodušší mít UV než to dodávat uměle, to je jasný. Jen by to chtělo dát to UVčko nějak aby nemohly přímo k tomu nebo na to udělat kryt z pletiva...Protože ono to nepálí hned jako žárovka, ale pak je to o to větší průšvih.

Nicméně to terárko- je pro mladé? Protože pro dospělé mi nepřijde moc vhodné, je dost nízké... Taky nevidím větrání, jen ten úzkej pruh na stropě... a písek bych felzumám taky nedala, raději rašelinu s pískem... a čistě subjektivně bych přidala i nějký další rostliny... A jak budete vytápět, když tam dáte místo toho SunGlo Repti Glo?

24.3.2012 17:54
martinamstaf

XXX.XXX.237.146

Tohle je pro ně taková jako školka,stavím nové,samozřejmě větší a vyšší.Jsou to ještě prcci.Určitě bych je v tomhle nenechal,nejsem vrah:-)) Bude 40 na 40 a metr vysoké,snad to bude stačit.Rašelina s pískem bude samolitr

25.3.2012 15:48
tupinambis

XXX.XXX.226.1

martinamstaf napsal(a):
Tohle je pro ně taková jako školka,stavím nové,samozřejmě větší a vyšší.Jsou to ještě prcci.Určitě bych je v tomhle nenechal,nejsem vrah:-)) Bude 40 na 40 a metr vysoké,snad to bude stačit.Rašelina s pískem bude samolitr

Ahoj felsumky sic nechovám,ale 1m-výška to ten kompakt neveme předpokládám že tam příjdou živé květiny,topení atd.Osobně bych to řešil vysokotlakou výbojkou= světlo+teplo -2v1.Nyní jak mne dosluhujou normal vysokotlaké výbojky,nebo do nových tera budu po zkušenostech dávat již jen Solar Raptor :-).Je to sic pro začátek trochu řacha ale super.Pokud neznáš zkus kontaktovat.www.terashop.cz.Mají mnoho zkušeností.:-).Dám jeden příklad trndíci čerstvý inport cca.0,5 hod po převozu a vypuštění do nového okamžitě zaparkovali pod Solar Raptor 50w :-)).Převáženi za super teploty uvádím záměrně atˇ někdo neříká že byli podchlazeni.Přeji mnoho úspěchů.

25.3.2012 16:12
lacerta7

XXX.XXX.183.44

Nelze srovnávat trnorepy s felzumami - narozdíl od trnorepa si felzuma vyleze kam bude potřebovat, aby se "slunila". Naopak si myslím, že je výbojka pro felzumu spíš nevhodná - jedině by se snad dala použít nějaká ta 35W nebo slabší, ale víc bych asi k felzumám nedávala. Možná umístit nad terárko se síťovaným stropem, ale přijde mi to zbytečné, koneckonců felzuma není pouštní zvíře a i když potřebuje dost světla, tak zas tak velké nároky na UV nemá a akorát by se to přehřívalo...smajlík, takhle v létě při vedrech jednoduše vypnete výhřev a světlo máte stále atd...smajlík

Ale Vaši trnorepi jsou nádherní - i ta nora:-)

25.3.2012 17:40
martinamstaf

XXX.XXX.237.146

Ahoj,tak jsem s dozvěděl od chovatele Felsum,že :mám dát zářivku na dostatek světla,UVB 10.0,když jsem mu řekl rozměry tera a day light max 60W.Bohatě postačí.Tak uvidíme.Zatím zdar a děkuji za reakce a rady.

25.3.2012 17:41
hal3319agama

XXX.XXX.29.25

Lidí budu stavět nové terárka pro agamy a varany a chtěl bych tam dát ty tičový zářivky ale nevím jak je tam nainstalovat protože nejsem elektrikář a protože je mimo můj rospočet dávat 2000 Kč za ty jejich sety na upevnění zářivky tak bych se chtěl zeptat jestli neznáte levnější spůsob jak je upevnit a rozsvítit v tom terárku

25.3.2012 17:44
lacerta7

XXX.XXX.183.44

Tak kupte v elektře podlinku - reflektor si k tomu můžete vyrobit...vyjde to levněji...

25.3.2012 17:48
martinamstaf

XXX.XXX.237.146

Zdar,v Obi si kup zářivkové svítidlo i se zářivkou.UVA je tam taky.Stálo mě to sakum prdum 500kč.Samozřejmě k tomu si dokup UVBčko.Ale nelze svítit přes sklo,paprsky neprojdou,musíš přímo na ně,bez zábrany.Píšu jako blb(ve spěchu),tak snad je to srozumitelné:-))

25.3.2012 18:04
tupinambis

XXX.XXX.226.1

lacerta7 napsal(a):
Nelze srovnávat trnorepy s felzumami - narozdíl od trnorepa si felzuma vyleze kam bude potřebovat, aby se "slunila". Naopak si myslím, že je výbojka pro felzumu spíš nevhodná - jedině by se snad dala použít nějaká ta 35W nebo slabší, ale víc bych asi k felzumám nedávala. Možná umístit nad terárko se síťovaným stropem, ale přijde mi to zbytečné, koneckonců felzuma není pouštní zvíře a i když potřebuje dost světla, tak zas tak velké nároky na UV nemá a akorát by se to přehřívalo...smajlík, takhle v létě při vedrech jednoduše vypnete výhřev a světlo máte stále atd...smajlík

Ale Vaši trnorepi jsou nádherní - i ta nora:-)

Dobrý den moc dík za pochvalu.To nemělo být srovnání ale jako příklad ona ta Solar Raptor fakt supr svítí a hřeje stačila by možná opravdu jak píšete ta 35W.Pokud zadavateli jsou doporučovány :zářivka+topná cca60W .Ale pravdu máte ,že pokud hrozí přehřívání je lepší to řešit zvláštˇvýhřevnou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík