Dobrý den, mám dotaz . Mám doma trio oblovek žravých, cca 2 roky staré. Čas od času mi snesou vejce, vajčka odeberu dám, do krabičky kde mám substrát který vlhčím, tak aby nebyli vejce mokré a ani aby půda nebyla suchá. Bohužel, se mi stává pokaždé že jsou vajčka prázdná. Nejsou oplodněný. Čím to může být? Vejce mám pi pokojové teplotě a neoplodněná zjistím po cca 14cti denní inkubaci
Dobrý den,
problém nejspíš není v tom, jak se o vajíčka staráte, ale že nedojde k oplodnění. To se může stát, že šnečci snesou neoplodněnou snůšku. Zvláště pokud se to týká prvních snůšek v jejich životě.
Otázkou je, proč se to u vás děje opakovaně. Mohl/a byste napsat v jakých podmínkách šnečky chováte? Teplotu, vlhkost, velikost ubikace, potrava...
Snad přijdeme na problém :)
Kathie
Potrava je všeho možného, zelenina ovoce. ( např. okurka, salát, jablka, hrušky,broskve, nektarinky, meloun ... ) no prostě vše možné. Jednou za čas dám i granule pro psa, jako chuťovku. Sépiovku majá nepřetržitě. Vlkost je standartně bytová, i teplota. Jednou za den pokropím fixírkou, tak aby zemina byla vlhká ne mokrá ale vlhká. Podklad je hlína s pískem. Mám je v teráriu, které stojí kousek od okna,ale nepaří na ně slunce. Jedná se o terárko o objemu cca 40l.
Tak vlhkost potřebují údajně kolem 70%. Někteří lidé používají mlhovače, někdy stačí jen trochu "přitopit" aby se vlhkost odpařila a vytvořila větší vzdušnou vlhkost než je ve vašem pokoji. Je dobré vlhčit jak substrát tak i stěny terária.
Velikost ubikace se mi zdá tak tak pro tři kusy fuliky, ale nevím, jestli ke spáření nedochází právě z tohoto důvodu.
Další věci ohledně jejich chovu mi připadají v pořádku. Osobně jsem nikdy problém s neoplodněnými snůškami neměla, takže jsem tento problém nemusela řešit.
Přeji mnoho zdaru,
Kathie
Hm to je ale zvláštní, že se propadnou... Sice mi fulda umřela dříve, než se stihla spářit, ale měla jsem několik snůšek retek. Vajíčka byla jako malá kopie slepičího vajíčka - měly normální vápenitý povrch, jakoby skořápku. Po rozdrcení měly i klasický žloutek atd.
Jediné co mě ještě napadlo je dodávat třeba i skořápky z vařených vajec - z nevařených rychle plesniví. Možná jim "nechutná" sépiovka a nemají dostatek vápníku na normální vystavění vajíček.
Je to sice zoufalý pokus, ale kdo ví, čím to je... Pokud se Vám podaří problém vyřešit, ráda bych věděla, v čem byl problém Pracuji totiž na chovatelském webu pro šnečkaře a jsem ráda za každou zkušenost. Můžete se ozvat sem nebo na můj e-mail snecci.tym@gmail.com
Přeji mnoho zdaru!
Kathie
Hm no je to zvláštní, chovali jsme hady, takže o propadávání vajíček něco málo vím, jenže to jde o kožovitá vajíčka. Retky, které jsem množila, měly vajíčka jako slepice - normální vápeničitá skořápka, ta by se propadla asi jen těžko - slepice s tím také problém nemají.
Opravdu je mi to záhadou, každopádně přeji mnoho zdaru.
Kathie