Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.7.2013 21:34
angorek

XXX.XXX.99.32

Zdravím,
chci zavést novou diskuzi na téma lignocel pro suchozemky. Ano já vím, že spory o vhodný substrát jsou staré jako Metuzalém a na toto téma už proběhlo x diskuzí, ale právě v této změti se nemohu orientovat. Jádro problému je otázka, zda používat lignocel smíchaný s pískem u suchozemských želv. To co jsem pročetl mluví půl na půl - půlka ano, půlka ne... Ano, vím o schopnostech ucpávání střev, ale ze všeho co jsem četl to byly pouze případy u masožravých plazů (hadi, ještěři) a dnes jsem četl jeden případ suchozemské želvy, která byla ucpaná lignocelem, ale nebylo prokázáno, že neměla jiný problém, který zapříčinil neprůchodnost střev... Ptám se proto Vás, jaké máte s lignocelem zkušenosti (Vy, nebo zkušenosti někoho jiného, to je mi v tuto chvíli jedno)? Víte ještě o nějakém případu ucpání střev u suchozemských želv? (Masožraví mě v tuto chvíli nezajímají).
Předem děkuji za názory a zkušenosti

18.7.2013 08:41
lupus4

XXX.XXX.252.137

Mno ti rozumní ho nepoužívají a petkaři, kteří už želvy umořili sem nechodí.
Lignocel propagují v podstatě jen jeho prodejci, aby měli kšeft. (zem s pískem se hůř prodává smajlík)
Pro suchozemky nemá žádně opodstatnění a navíc je i nepřirozený (ev. testuda žijí na vápenitých půdách). Ze stejného důvodu je blbost i rašeliník.

18.7.2013 10:20
angorek

XXX.XXX.99.32

Tak nejlepší je samozřejmě hlína ve venkovním výběhu... Ale co nedokáže hlína s pískem moc udržet je vlhkost - když porovnám lignocel s pískem a hlínu s pískem (namíchal jsem poměr 1:1), tak mi lignocel přijde mnohem více vlhčí... U hlíny je problém ten, že se musí dávat bacha na vlhčení - jakmile se to přelije, je z toho bahno... Lignocel používá i pan Přikryl u mláďat (ptal jsem se na to mailem) a s dovolením zde zkopíruji jeho názor:

Zdravím,
pro mláďata od vylíhnutí používám pouze lignocel ve vrstvě asi 5 cm,stále vlhký.Na části plochy je umístěna obkladačka nebo dlažba,kterou udržuji čistou a na ni předkládám potravu.Nikdy se mě nestalo nějaký ucpání.To bývá způsobeno obvykle druhotně,po nějakém metabolickém problému.Například porucha jater ,nebo ledvin.někdy jsou to vrozené stavy.Větší želvy chovám na vlhkém písku s příměsí jílu a rašeliny ,nebo toho lignocelu.Ve výběhu,kde je želvám nejlépe jsou na trávníku.
S pozdravem Z.Přikryl

Tím, že mám možnost oba substráty porovnat, tak si myslím, že není na škodu tu hlínu kombinovat s lignocelem - minimálně pod výhřevnou lampu a na spací místo bych dal ligno, kvůli vlhkosti...

22.7.2013 23:26
kathie

XXX.XXX.245.91

Já mám ligno, želvičku jsme měli od mrňava a tak jsme se báli parazitů. Problémy s ním nemáme žádné, jen nesmí proschnout, to se pak želvičce špatně dýchá a dělá to neplechu. Už trochu povyrostla, tak možná změníme ligno za něco vhodnějšího... smajlík
Mnoho úspěchu v chovu!
Kathie

Přidejte reakci

Přidat smajlík