Neregistrovaný uživatel

Možná mám trochu kacířský dotaz, ale chci se zeptat zda má někdo zkušenosti s preparací krunýřů u uhynulých želv? Vím, že se tu probírají spíše opačné problémy, ale i toto myslím patří k věci. Nemám v úmyslu preparovat žádnou konkrétní želvu jen mne to zajímá. Díky.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Možná mám trochu kacířský dotaz, ale chci se zeptat zda má někdo zkušenosti s preparací krunýřů u uhynulých želv? Vím, že se tu probírají spíše opačné problémy, ale i toto myslím patří k věci. Nemám v úmyslu preparovat žádnou konkrétní želvu jen mne to zajímá. Díky.
Já mám zkušenosti, už jsem jich preparoval asi 20.
Pavel Zuber
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já mám zkušenosti, už jsem jich preparoval asi 20.
Pavel Zuber
díky, a muzete zpusob preparace popsat?
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
díky, a muzete zpusob preparace popsat?
Většinou používám mechanickou preparaci - prostě to vyškrabu. Někdy odstraním části plastronu a ty potom zpět nalepím. Jemnou preparaci dokončuji pomocí larev tenebrio molitor = nasypu tam moučný červy. Nakonec krunýř konzervuji acetonovým lakem.
Pavel
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Možná mám trochu kacířský dotaz, ale chci se zeptat zda má někdo zkušenosti s preparací krunýřů u uhynulých želv? Vím, že se tu probírají spíše opačné problémy, ale i toto myslím patří k věci. Nemám v úmyslu preparovat žádnou konkrétní želvu jen mne to zajímá. Díky.
Souhlasím s Pavlem, jen ty moučný červy je třeba hlídat, jinak ti poškodí i rohovinu. Záleží pak, jak chceš krunýř preparovat. Zda s rohovinou či jen čistou kost. Pak bych se přiklonil ke studené maceraci, následným vybělením H2O2 a případným slepením rozpadlých štítků.
Milan
(stejně je ale lepší živá želva než sebelíp vypreparovaný krunýř. Z komerčně preparovaných krunýřů je mi na blití.)