Přesypaní na mezistěny

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.7.2017 16:30
gasper

XXX.XXX.22.29

Dobrý den, dočetl jsem se.že je v rámci ozdravení včelstva je dobré je přesypat na mezištěny.Je možné to udělat ještě v tomto období, tak aby stačili vše vystavět a dobře vyzimovaly?

lol-lol

25.7.2017 19:55
lol-lol

XXX.XXX.4.22

NE.

26.7.2017 09:37
tom.50

XXX.XXX.117.5

gasper napsal(a):
Dobrý den, dočetl jsem se.že je v rámci ozdravení včelstva je dobré je přesypat na mezištěny.Je možné to udělat ještě v tomto období, tak aby stačili vše vystavět a dobře vyzimovaly?

Samozřejmě to udělat lze a hned několika způsoby. Dokonce to doporučuju v případě, že nemáte dost mladé dílo a nebo nemáte dost díla. U systému Dadant je obtížné obměňovat dílo ve vysokém prostoru úlu a toto je jedna z možností, jak toho dosáhnout relativně nejjednodušším způsobem.
Najděte a nastudujte si pojmy "Norské zimování" a smetení vč na mezistěny a taky volná stavba.
Právě teď je ta nejvhodnější doba .

Jak to dělám já.
Nedělám to u všech vč, ale jen u asi třetiny či čtvrtiny a ne každý rok. Dělám to podle celkového stáří díla.
Včelstvo i s úlem odstavím mimo a na jeho místo dám nový úl na novém dně - elegantní příležitost dát vše nově očištěné, vyžehnuté a z venčí natřené.
V původním úle najdu rámek, kde je zrovna matka a dám ho i se včelami do rojáku. Pokud tento rámek není mladý, najdu takový, ideální je když by měl otevřený plod a přendám na něj matku. Musí to být rámek s plodem, ne tedy nezakladený panenský rámek!
V novém úle mám asi polovinu mezistěn a prázdný plac na otřásání a ometání včel a smetu všechny včely na M, které ke konci přidám na téměř plný počet - uprostřed se nechá plac pro ten jeden rámek s matkou a plodem, který tam přijde z rojáku naposled. Na odkrytý úl dám prázdný nástavek a na nezakryté rámky položím vhodné kbelíky na velkou dávku krmení. Mělo by se dát hned, opakuju ihned po smetení vč, které je proto nutné dělat navečer či později odpoledne, aspoň 10 litrů krmení - cukerného roztoku 1:1. Zdůrazňuju ten poměr 1:1 a ne hustší, jak radila na krmení včel starší literatura. Takto "řídké" krmení berou vč vždy a to i tehdy, když hustší nechtějí. Mám vyzkoušeno, že hustý roztok enormně zatěžuje vč a ne naopak!

Plod z tohoto smeteného vč se rozdělí do ostatních vč, pokud není kam ho v nich dát, dá se do medníků, samosebou se nevyhodí! Proto se to nedělá u všech vč. Čistě teoreticky by se měla měnit asi třetina plástů - rámků v plodišti úlu a tak, když by se vůbec nedávaly vč M, tak by stačilo měnit dílo vždy u třetiny vč tímto způsobem. Já tvrdím, že obměna pouze třetiny díla v plodištích je nedostatečná. Zjara vč M dávám, ale ne všechna vč ochotně staví a postaví a zaklade nových plástů dost a proto tyto relativně pracné kejkle.

Takto vč skutečně dokonale postaví celé plodiště krom toho jednoho rámku s matkou. Bylo by možné dát všechny M, ale praktikové vyzkoušeli, že je to příliš velký šok pro matku a to má i jistou logiku. Vč se takto velmi ozdraví, nemá ale pyl. Proto je dobré kolem půlky září do každého takto smeteného vč dát po rámku pylu z jiných vč. Vč ale dobře vyzimuje i jen s tím pylem, který si ještě stihne nanosit do konce sezony a proto směle do toho a neotálejte, každého dne je škoda!

Nejhorší nemocí včel je mor včelího plodu a drtivá většina spor je ve starých souších a to proto, že i když larva mírnou nákazu přežije (a tím pádem to přežije i včelstvo a my ani nepoznáme, že ve svých vč mor máme), její výkaly obsahují spory. Larva má zaslepený anální otvor a její výkaly zůstávají v buňce, po zavíčkování se jí totiž anál uvolní a larva při kuklení výkaly použije na zpevnění kokonu a jeho přilepení ke vnitřku buňky. Ano, to se málo v odborné literatuře píše, že staré plásty jsou plné výkalů larev včel a právě proto se doporučuje, kromě jiného, panenské a nebo co nejmladší dílo pro med - staré černé medníkové dílo samozřemě ovlivňuje chuť medu. Ale to už je jiný příběh. Uvádím to pro kontext, aby bylo zřejmé, proč vlastně lpět na mladém díle v úle - kvůli MVP!

lol-lol

26.7.2017 15:15
lol-lol

XXX.XXX.4.22

Dobrý den, moje zkušenost je taková, že po letním slunovratu včely moc nestaví.Při krmení, jeli i snůška tak mi vystaví max jednu mezistěnu.Podle mě teď takto přendat včelstva je blbost a jejich záhuba.Včely nestačí vystavět nové dílo, to co stihnou postavit, zanesou zásobami a matka nebude mít kde klást a v srpnu se líhnou dlouhověké včely, které tím pádem nebudou, nebude pyl pro jejich odchov a hlavně na jaře jim bude pyl chybě.Matka při poklesu zásob pod 2kg, automaticky přestane klást Takže s největší pravděpodobností i když přečkají zimu, budou na jaře hodně slabé.Jedině zkusit 1vložit medné zásoby,2pyloví, třetí bílou souš,4mezistěnu,5souš,6plodový s matkou.7souš,8mezistěna,9pyl,10medné zásoby,11souš.Samozřejmě, ale záleží jen co uděláte, ale více jak na jednom včelstvu bych to nedělal a na jaře budete chytřejší.

M.H.

26.7.2017 19:33
M.H.

XXX.XXX.24.29

Pletete hrusky s jablkama. Je videt ze o premetani na mezisteny nevite nic. Samozrejme, ze po slunovratu vcelstva neochotne stavi pokud nemusi. Tzn. Pokud maji alespon nejake postavene plasty a maji tedy kde plodovat a ukladat zasoby. V pripade, ze nemaji jinou moznost, musi stavet, aby mohly vyzimovat. Premeteni na mezisteny je neco jako vyvolani umeleho rojeni. Jedna moznost jak tuto vec provest je jak pise tom.50. S tim rozdilem, ze podle mne neni treba vkladat plast s plodem, protoze mam tu zkusnost, ze nektera vcelstva se shluknou kolem plodu a neochotne stavi.
Za lepsi povazuji chytit matku do vyjidaci klicky a tu povesit mezi mezisteny. Vcelstvo, nez matku osvobodi, postavi dostatek bunek aby matka hned mohla zacit klast. Plodovy plast i zaklickovani matky maji stejny efekt. Udrzet vcely na mezistenach. Jinak hrozi, ze se vcely vyroji, aby opustily holy ul. Ostatni delam stejne jako tom50. Po lemeteni na mezisteny jevhodne osetrit vcely proti varroaze dokud ve vcelstvu neni zavickovany plod.

26.7.2017 22:34
tom.50

XXX.XXX.117.5

Lol-lol

Vy byste měl pravdu kdyby se jednalo o konec září. I tehdy by vč postavilo plásty, ale nestihlo by si nanosit pyl. Proto píšu, že pak, asi v polovině září dávám těmto vč pylové plásty od jiných vč.

Ale. Patrně máte málo načteno když nevíte, že včelstvo nemusí mít vůbec žádný pyl a stejně zimu přežije a stejně zjara vychová novou generaci. K tomu včelám slouží tukovobílkovinné tělísko, které mají enormně vyvinuté právě zimní včely a ty se líhnou už teď a ne až na konci srpna. Jen je fakt, že by takové vč zaostávalo v jarním rozvoji, protože by mladé včely nebyly vychované v dostatku, ale v jakési "nouzi", nebo jak to stručně říct.

No a že by vč mělo málo zásob, to žasnu jak jste na to přišel. Jasně píšu o kbelících na velkou dávku krmení a myslím tím například 10 litrů a i víc. Dokonce pro takové, jako jste vy píšu i málo známý poznatek, že relativně řídký roztok 1:1 je jistota, aby to vč rychle vzalo a ochotně stavělo. Ovšem domnívám se, že vy se toho moc nenaučíte, když si dovolíte o mých zkušenostech tvrdit, že to je blbost.

Vám pane M.H. děkuju za poznatky, které zase nevím já, že tedy stačí matka v klícce a nemusí být plodový plást. Jenže mě se prostě plodový plást jeví jako méně práce, zastrčím ho mezi 10 M, dám velkou dávku krmení a víc se nestarám než to doberou. Pak se podívám jak stavba pokročila a zaměním rámky tak, abych k prostředku dal ty méně dostavěné z okrajů (ale netrhám plod) a vč dostane druhou velkou dávku krmení a pak ještě třetí, je-li to potřeba. Ovšem mám, kromě jiných, hlavně míru 39x30x11, na menší míru se to nevejde.

Avšak možnost, že bez hotového středového rámku by vč lépe postavilo celé plodiště a přitom se nezhroutilo šokem, jak o tom píšete, stojí za úvahu a děkuju vám za to.

28.7.2017 10:27
Tini

XXX.XXX.12.122

Zdravím Tome, další podnětné informace od Vás, již jsem převzal teplou stavbu. Máte pravdu s tou obsluhou, taky se mi více líbí z hlediska včelaře. Hezký den
T.

28.7.2017 11:00
tom.50

XXX.XXX.117.5

Ahoj Tini, rád vás zase vidím a děkuju za uznání.

No a teplá stavba je dobrá u úlů vprostřed řady, u krajních úlů mám i stavbu studenou. Včelám je to šumák a pro včelaře je práce "se stejně dlouhýma rukama" příjemnější, pro mě v mém věku už jedině možná.

A přece jen ještě doplním. Česno musí být u strany, ono je potřeba i u stavby studené aby česno bylo vždy u strany. A u teplé stavby, když bychom dali vč vybrat, téměř vždy by si ho "udělaly" vlevo z pozice když stojíme za úlem. Neptejte se proč, nevím, ale prostě je to tak.
Někteří lidé nejsou schopní pochopit, že česno nemá být uprostřed a u teplé stavby na nižší míře (např 39x24) dokonce být uprostřed nesmí! V odborné literatuře je dostatečně popsán důvod, proč česno u TS uprostřed být nesmí.

V letním období otevřu česno přes celou přední stěnu na výšku 18 mm, proč zrovna 18 můžu někdy vysvětlit. Jakmile je po snůšce, česno snížím a pravou půlku uzavřu úplně. Opakuju že z pozice když stojím za úlem. U SS stejně.

28.7.2017 11:55
Tini

XXX.XXX.12.122

Díky za doplnění smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík