Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.8.2017 09:44
hate

XXX.XXX.77.84

Jsem začínající včelař od loňska a prosím o radu.Včera se mi vyrojilo jedno včelstvo co sním nejlepe udělat?

31.8.2017 00:53
tom.50

XXX.XXX.117.5

Udělejte s ním to, co se dělá s rojem, najdete to na internetu a v každé, i předpotopní knížce o včelaření. Kdybyste totiž něco přečetl, než jste si pořídil včely, věděl byste, že v srpnu se včely nerojí. A když, tak jde vždy o vážnou chybu včelaře. Buď byly hladové, nebo byly v drasticky stísněném prostoru a nebo v trvalém stresu způsobeném třeba tím, že neměly klid - hluk, vibrace, vedro atd. A nebo taky kombinací vyjmenovaných faktorů. Začátečníci často ignorují fakt, že tenkostěnný (někdy i izolovaný) úl na přímém slunci ve vedrech nad 30 stupňů je zabiják včelstva. Vč v dobré kondici bývá blbovzdorné a obyčejně to přežije. Nějak oslabené už nemusí. Zamyslete se. Vy, kdyby vás někdo nastěhoval do podmínek, kde se nedá vydržet, asi byste taky utek i za cenu toho, že opustíte veškerý nábytek!

Já o tom vždy jen četl, za 50 let se mi to nestalo a ani neznám nikoho, komu by se to stalo. Vy nevěšte hlavu, snažte se přijít na to, co je vyhnalo na strom a příště se vám to už nestane.

24.10.2017 22:29
profesor1

XXX.XXX.192.98

hate napsal(a):
Jsem začínající včelař od loňska a prosím o radu.Včera se mi vyrojilo jedno včelstvo co sním nejlepe udělat?

Ptal jste se co udělat s rojem, nebo se včelstvem? Viděl jste roj? Vím že už je pozdě, ale je to zajimavé když se včelstvo vyrojí v srpnu.
Toho mistra světa co vám odepsal a "poradil" si nevšímejte. Můžete mít nastudováno co chcete, stejně bez praxe přesně nepoznáte stísněné, hladové, přehřáté.... včelstvo. Zkušeným včelařem se stanete až když situaci ve včelstvu odhadnete pozorováním česna a to chvíli potrvá. Z knih vyčtete teorii, ale příroda a včely vás stejně překvapí každý rok.

Přidejte reakci

Přidat smajlík