Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pořizujeme králíčka: Jakého králíka vybrat?
Sdílet:

Pořizujeme králíčka: Jakého králíka vybrat?

Králíci
Všeobecné

V minulých dílech jste si s námi ujasnili, zda je pro vás králíček to pravé domácí zvířátko, co vše jeho chov obnáší a co je nutné před jeho pořízením nakoupit a připravit. Nyní ještě zbývá vybrat si toho správného. Obvyklou volbou pro domácího mazlíčka je některé ze zakrslých plemen, nicméně v zásadě je možné chovat „na mazlíka“ jakéhokoliv králíka. Mějte ale na paměti, že jsou plemena více a méně kontaktní a také různě živého temperamentu. Váš výběr by se tedy rozhodně neměl zakládat pouze na vzhledu ušáka.

Kupujeme králíčka

Nejjistější cestou k zakoupení zdravého a dobře socializovaného králíčka je výběr mláděte z řádně registrované chovatelské stanice. Jak ji poznáte? Nabízí králíčky s průkazem původu, který vydává a potvrzuje jeden z chovatelských klubů spadajících pod Český svaz chovatelů. Takový králíček je v okamžiku odběru jednoznačně označen tetováním, případně i mikročipem. 

Můžete narazit také na nabídku mláďat s výpisem předků (VP). Tento dokument ale nenahrazuje průkaz původu (rodokmen), i když se to tak někteří prodejci snaží prezentovat. Výpis předků poskytují chovatelé králíčků nejasného původu, kteří chovají bez oficiální registrace u Českého svazu chovatelů. I když i mezi nimi se najdou solidní milovníci zvířat, kteří třeba jen nesouzní s oficiálním chovatelským proudem, je namístě opatrnost. Velmi často totiž výpis předků zneužívají komerční množitelé, kteří tak dodávají neznalým zájemcům o králíčka pocit, že si kupují čistokrevné a exkluzivní zvíře ‒ za které mohou inkasovat vyšší sumu. Pamatujte si tedy, že výpis předků není žádným oficiálním dokladem původu, není nikde registrován, a především nefungují žádné kontrolní mechanismy, které by ověřovaly jeho pravost nebo exteriér a kondici rodičů daného králíčka. 

Králíčka z chovatelské stanice naleznete buď v inzerci, nebo přímo prostřednictvím jednotlivých chovatelských klubů. 

Nejméně vhodné je pořízení králíčka ze zverimexu. Vedle jeho nejasného původu se zde totiž často setkáte s králíky, kteří byli příliš často odebráni od matky, navíc o ně bývá mnohdy neodborně pečováno, což může vést k více či méně závažným zdravotním problémům.  

Sportovní králíci

Pokud jste hravé povahy nebo chcete vést svého potomka k pohybu, mohl by vás zajímat králičí hop. Ze známějších sportů lze králičí hop nejvíce připodobnit ke koňskému parkuru nebo psímu agility. Základem je překonávání rozličných překážek, obvykle, ale ne výlučně, jejich přeskočením. Hodnotí se jak kvalita provedení (překážka nesmí spadnout, musí být skočena ve správném směru atd.), tak samozřejmě i čas, jaký králíček potřebuje pro zdolání celé dráhy. 

Pro tuto soutěžní disciplínu dokonce vznikl chovatelský klub zaměřený na tzv. sportovní králíky. Tito králíčci nejsou chováni pro exteriér, důraz se klade především na sportovní výkony. Stále však jde o řádně registrované jedince, kteří dostávají platný průkaz původu.

Králičímu hopu se mohou věnovat (a věnují) i dospělí, nicméně největší oblibě se těší u starších dětí.

Kolik stojí králík?

Oproti psům nebo kočkám je pořizovací cena králíčků velmi nízká, i tak ale mějte na paměti, že je to živý tvor, který má své potřeby. Počítejte také s nutností preventivní veterinární péče (očkování, ošetření proti parazitům a další) i s možností onemocnění nebo úrazu. Zejména pokročilé stomatologické problémy se mohou docela prodražit, věnujte proto chrupu vašeho ušáka patřičnou pozornost. Brzké podchycení problému znamená léčbu komfortnější pro králíčka i vaši peněženku. 

Ve zverimexu zaplatíte za králíčka mezi 200 a 500 Kč, zvířátko z chovatelské stanice vás obvykle přijde na 400-1000 Kč, v závislosti na plemeni, zbarvení a dalších faktorech. Jak je však zmíněno už výše, nepatrná částka, kterou ušetříte pořízením zvířete ve zverimexu, může být záhy několikrát převýšena platbou za veterinární péči v případě, že narazíte na jednoho z mnoha králíčků, kteří zverimex neopouští zrovna v nejlepší kondici. 

Jedeme si pro králíčka

Když máte doma vše připraveno, můžete se vydat na cestu pro nového člena rodiny. Nezapomeňte na přepravku, v případě delší cesty nebo velmi horkého počasí do ní instalujte také napáječku. 

Seriózní chovatel předává králíčka při klidné návštěvě u sebe doma, nechá vás prohlédnout si jeho matku, sourozence a celé prostředí, a především vám podá důležité informace. Do začátku se hodí vědět, na jakou stravu nebo podestýlku je králíček zvyklý, a aspoň prvních pár týdnů mu tyto podmínky neměnit ani v novém domově. Je proto vhodné alespoň základní věci probrat předem třeba po telefonu, abyste už mohli mít doma vše nachystáno. Také byste měli dostat kupní smlouvu a očkovací průkaz, kam se zapisují vakcinace, přeléčení na kokcidiózu a další veterinární úkony. V neposlední řadě dostáváte také průkaz původu potvrzený příslušným chovatelským klubem, případně výpis předků (ten ale nemá žádnou oficiální váhu). 

Pojedete-li autem, umístěte králíčka do přepravky, kterou zajistíte bezpečnostním pásem. Nikdy nedovolte, aby spolujezdec králíčka za jízdy choval, mohlo by to být nebezpečné pro všechny zúčastněné. Je-li to možné, může na něj spolujezdec konejšivě mluvit, někteří králíci ale naopak ocení klid a ticho

Pořizujete-li si králíčka v létě, dbejte na  to, aby se nepřehřál. Nemáte-li v autě klimatizaci, neumisťujte přepravku do vyhřátého vozu, ale před naložením králíčka s autem třeba objeďte pár bloků, aby se vyvětralo akumulované teplo. Naopak v zimě, pokud možno, nenasedejte s králíčkem do zcela studeného auta. 

Králíček si zvyká

Po příchodu domů dopřejte králíčkovi klid, aby se mohl seznámit se svým novým domovem. I když to může být obtížné, nenechte děti, aby ho hned braly do náruče. Změna prostředí, převoz, nové zvuky a pachy, to vše je pro králíčka stres a potřebuje se s tím vším vyrovnat. 

Pokud to je možné, vložte otevřenou přepravku do klece a nechte králíčka o samotě nebo se aspoň tiše usaďte opodál. Králík vyhopká, až se na to bude cítit, je to pro něj nejpříjemnější způsob adaptace na nový domov. Máte-li již doma nějaké zvíře, králíka nebo i jiný druh, je vhodné odložit seznámení aspoň do druhého dne, nově příchozí ušák má už tak nových dojmů a stresu až dost. V žádném případě neumisťujte nováčka do společné klece s jiným králíkem, mohlo by dojít k závažnému poranění i k úhynu. 

Péče o králíka

Jak jsme již zmínili, první týdny v novém domově je vhodné, dopřejete-li králíčkovi podmínky a stravu, na jaké byl zvyklý u chovatele. Teprve časem můžete zkusit pozvolna zařadit nové pochoutky.

Je více způsobů, jakými můžete sestavit krmnou dávku pro králíka. Někdo sází na kompletní krmné směsi, jiný raději sám kombinuje jednotlivé složky králičího jídelníčku a další praktikuje něco mezi tím. Pro začínajícího hobby chovatele jsou kvalitní kompletní krmiva tou nejjistější volbou, je však třeba dbát na správný výběr ‒ nechat si poradit od zkušenějších, na veterině nebo v osvědčené zooprodejně s proškoleným personálem. 

Možná vás napadne králíčkovi tu a tam něčím přilepšit, dát mu nějaký pamlsek. S tím velmi opatrně, abyste mu spíše neuškodili. Ideálním pamlskem je čerstvá mrkev, kterou králíci skutečně milují. Oblíbené podávání „zeleného“, tedy čerstvé trávy a lučních bylin (např. pampeliškového listí), má mnoho úskalí a může být pro králíka dokonce nebezpečné. Chcete-li podávat čerstvou zeleň a máte k tomu vhodné podmínky, je třeba králíky na tuto stravu zvykat postupně a opatrně. Je totiž pravdou, že králíkům „zelené“ velmi chutná a mnozí se i rádi pasou, mají-li příležitost. Vždy je ale třeba myslet v první řadě na bezpečnost a zdraví vašich ušatých kamarádů.

V žádném případě neaplikujte u vašeho zakrslíka rady od příbuzných a známých, kteří chovali králíky na výkrm. Králičí mazlíček nepotřebuje nabírat na váze ani zvyšovat kvalitu masa, zato vám záleží na jeho dobré kondici a dlouhodobém zdraví. Z toho vyplývá zcela odlišný přístup k ustájení i ke krmení. 

Až se králíček v novém domově aklimatizuje, je dobré navštívit s ním veterináře. Ten zkontroluje jeho zdravotní stav a doporučí přeočkování a další ošetření v návaznosti na údaje v očkovacím průkazu. Je-li to vhodné, domluvte se s ním také na kastraci, optimálně v inhalační anestezii. 

Všímejte si jakýchkoliv změn v chování nebo vzhledu vašeho králíčka a v případě pochybností se neváhejte obrátit na zkušeného chovatele nebo veterináře. Mnoho klinik nabízí i výjezdovou službu, nemusíte tak králíčka stresovat převozem a cizím prostředím.

Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru