sikodes

XXX.XXX.167.132
Zdravím všechny chovatele koz a ovcí. Dneska jsem u kozy zjistil že má výhřez pochvy a nevím si rady.Koze se to ukáže a zpět se ji to vrátí. Koza je v březí a nechtěl bych o ni příjt, pomohli byste mi co mám dělat. Děkuji moc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sikodes
napsal(a):
Zdravím všechny chovatele koz a ovcí. Dneska jsem u kozy zjistil že má výhřez pochvy a nevím si rady.Koze se to ukáže a zpět se ji to vrátí. Koza je v březí a nechtěl bych o ni příjt, pomohli byste mi co mám dělat. Děkuji moc.
Si zavolejte veterináře, když nevíte, ne?
Možností řešení je více. Postroj, zašít, takový velký zavírací špendlík.. ale pokud jste úplně mimo, tak zvládnete možná ten postroj, takže veterinář to jistí.
A pak musíte vědět, kdy má koza rodit a protivýhřezové opatření včas sundat.

Mel jsem vloni nepeknej, ovce si to i natrha o vetev na zemi. umyl jsem to vlahou vodou, trhlinu vystrikal jodisolem a za par dni rodila. nestavi se vam casto na zadni?

napsal(a):
Mel jsem vloni nepeknej, ovce si to i natrha o vetev na zemi. umyl jsem to vlahou vodou, trhlinu vystrikal jodisolem a za par dni rodila. nestavi se vam casto na zadni?
Stavěním na zadní to není. Je to věc povolených vazů a nateklých porodních cest, oboje souvisí s březostí a jestli je z toho výhřez nebo ne záleží na přesném hormonálním naladění organismu, výživném stavu, kondici... spíš než při stavění na zadní výhřez vylézá u ležících zvířat, pokud se teda jedná o výhřez, co sám zalézá.

Mel jsem to u f1 suffolk romanovka. vsechny shodne byly takovy polokozy. u cistejch sf nikdy. kazdoadne, umejt a s citem natlacit zpatky. ten lonskej byl jak tri tenisaky mozna cryri co do objemu.
sikodes

XXX.XXX.167.132
Plus minus koza by měla rodit za dva týdny. Tak se chci zeptat zdali bude porod bez problému nebo ji mam nějak pomoct? Je to nějaké važné onemocnění? A chci se zeptat zdali si mam nechat tu kozu nebo vyřadit z chovu?
sikodes
napsal(a):
Plus minus koza by měla rodit za dva týdny. Tak se chci zeptat zdali bude porod bez problému nebo ji mam nějak pomoct? Je to nějaké važné onemocnění? A chci se zeptat zdali si mam nechat tu kozu nebo vyřadit z chovu?
Jestli bude porod bez problémů se neví ani když koza nemá výhřez. Vždy záleží na shodě okloností, které se v ten daný okamžik sejdou. Prostě musíte být těch 14 dní neustále v pohotovosti a v případě komplikací mít domluveno s vetem, že ho zavoláte.