Úprava paznehtů-kopýtek

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.12.2010 18:05
sosek

XXX.XXX.13.134

Zdravím chovatele...zatím jsem se hodně často setkala s tím, že kozičky i ovečky mají strašně zanedbané paznehty. Tak bych chtěla poradit tím, co jsem se zatím v praxi naučila.

Začínali jsme zahradnickými nůžkami, není to špatné na to, zjistit, co m přijít pryč. Ale, když už máte oko na to, co odřezat, pevnou ruku a disciplinovaná zvířata, je lepší přejít na lehčí nástroj. Já zvolila takový ten plátkový odlamovací nožík. Je stále ostrý a lehký do ruky. Odřezává se vždy vše, co přečuhuje smerem dovnitř do středu kopýtka, to, co je nad hranou viz. nákres. (šipky na levím paznehtíku, tlustá čára je správný tvar). A také mezi paznehty na širším konci-nášlapný polštářek, ořezat to, co tlačí na druhý paznehtík, vrůstá mezi ně.
Podle mě je správně ošetřený pazneht zbaven všeho, co má koza/ovce navíc na rozdíl od mláděte. Kůzlata a jehňata mají kopýtka taková soudkovitá a bez špiček a to je správně. Zezačátku jsem se také bála řezat do hloubky ty špičky, ale jsou opravdu zbytečné. Pokud se kozičky a ovečky procházejí po tvrdém, nemají je. Prosím všechny o fotky, zatím žádné nemám, co nejdříve je sem hodím. Nejlépe kůzlečí nožky a fotky před a po.
Díky všem, Veronika

6.12.2010 19:37
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Tak se přidám fotodokumentací, protože kopyta jsou dnešní aktuální téma, čím jsme trávili večer. Včera jsme si přivezli nového plemenného kozla s kopyty viz fotky.
Řešení jsme přenechali profesionálnímu podkováři.

Milada

6.12.2010 19:40
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Kopyta před úpravou - kozel lezl většinu času po kolenou smajlík

Jak se přes zeď natahoval k nevěstám, hned se na něj kovář vrhnul:-)

6.12.2010 19:46
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Kovář používal nůžky na stromky a kopytní nůž.

6.12.2010 19:47
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Na všech nohách měl hnilobu - na předních horší, až ke korunce..

6.12.2010 19:48
androvamilada

XXX.XXX.6.15

A výsledek, z toho nejhoršího kopyta mu moc nezůstalo.

6.12.2010 19:49
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Ty ostatní měl vzorná, jako nová:-)

6.12.2010 19:50
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Přední noha - ta byla před tím 10cm..

6.12.2010 20:14
danurba

XXX.XXX.40.197

no prosím vás, který prase ho nechalo v takovým stavu smajlík

6.12.2010 21:12
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Tohle nechám bez komentáře... primárně jsem se chtěla podělit o takhle drastickou korekturu kopyt. Nerada bych tím někoho poškozovala, i když si o tom myslím svoje. Někdy jenom láska ke zvířeti opravdu nestačísmajlík

7.12.2010 13:08
roklanka

XXX.XXX.5.1

Máte šikovného kováře :-),takový kopyta u koz jsem ještě neviděla.

7.12.2010 13:58
sosek

XXX.XXX.13.134

Zdravím, paní Milado...děkuj moc za fotky, byl to opravdu děs. Někteří lidé by měli dostávat každé ráno preventivně přes pusu za to, co dělají zvířatům !
Jen se chci zeptat, co Vám podkovář (co upravoval kozlíka) doporučil na tu hnilobu? Chudák kozel to měl hodně rozjeté. Naše holky ji mají opravdu velmi v začátcích, ale chci to vymítit co nejdříve. A ještě chci upozornit všechny, hniloba není problémem jen špatných chovů. My máme kozičky 24h denně navolno a vůbec nestojí v blátě a bobcích a stejně ji mají. Nechápu co by mělo být pro ně ještě přirozenější smajlík

7.12.2010 20:07
androvamilada

XXX.XXX.6.15

S hnilobou Vám moc neporadím. Kozlovi jsme to nastříkali kubatolem:

Kubatol spray je určený k ošetřování mikrobiálních ekzémů, při onemocnění kopyt a paznehtů, kde je indikována léčba dehtem (např. hniloba rohového střelu apod.), k ošetření plošných odřenin, paznehtních defektů, k ošetření po pravidelné úpravě paznehtů, k upevnění kopytních obvazů i krycích obvazů. Používá se také u dermatomykóz hospodářských zvířat, zvláště v počátečních stádiích, resp. při doléčení, kdy se příznivě projevují vysoušecí vlastnosti dehtu, k ošetření poranění při kanibalismu drůbeže a prasat.

Kovář říkal, že to bude v pohodě, tak uvidíme. Kozel toho v životě moc nenachodil, tak když bude mít normální režim, věřím, že bude mít normální i kopyta.
My jsme u našich koz nikdy hnulobu neřešili, tak v tom Vám žádnou babskou radu dát nemohu. Je to ale divné, pokud to řešíte tak často. Co na to veterinář?

7.12.2010 20:11
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Jinak doplňuji poznatek, který byl pro mě nový. Měla jsem za to, že takhle dlouhá kopyta se budou muset upravovat postupně, aby netekla krev. Že se prokrvená tkáň prodloužila společně s kopytem, ale není tomu tak. Kovář nám o tom povídal a pak kozla vyřezal, že měl minikopýtka - bez kapky krve. Takže se to i potvrdilo:-) Viz to megakopyto, co mě na zdi, to je to s tou největší hnilobou, po vystrouhání malinkaté.

7.12.2010 21:09
sosek

XXX.XXX.13.134

K té hnilobě...nemáme ji často, letos jsem na to přišla poprvé. Ale je možné, že to měli vždycky, jen jsem si nevšimla. Jsou to jen takové malinkaté plošky jakoby hlíny v kopytě, někdy na povrchu, někdy se k nim až prořežu. Ale vždy je to v přerostlé tkáni, tak možná, že to ani hniloba není. Ale každopádně to vypadá přesně tak, jako u toho Vašeho kozlíka, jen jsou to několikamilimetrové záležitosti. Téměř vždy ve špičce kopýtka zespodu. Hlána to není, je to vyloženě rozložená tkáň, smrdí to jen minimálně. Budu ještě pátrat. Kamarádka má kozy, tak jí půjdu prohlídnout kopýtka, jestli to nemají taky.
Napadlo mě, jestli to není nějaká přirozená mikroflóra kopyta či co. Protože, jak se popisuje, že to začíná na kůži mezi kopýtky a je zarudlá, tak to vůbec, ani nekulhají. Divné. Zatím jsem jim to Betadinovala, vypadá to, že to funguje. Díky, pořídím Kubatol a uvidíme.
S pozdravem Veronika

7.12.2010 21:33
lavacca

XXX.XXX.1.3

androvamilada napsal(a):
Jinak doplňuji poznatek, který byl pro mě nový. Měla jsem za to, že takhle dlouhá kopyta se budou muset upravovat postupně, aby netekla krev. Že se prokrvená tkáň prodloužila společně s kopytem, ale není tomu tak. Kovář nám o tom povídal a pak kozla vyřezal, že měl minikopýtka - bez kapky krve. Takže se to i potvrdilo:-) Viz to megakopyto, co mě na zdi, to je to s tou největší hnilobou, po vystrouhání malinkaté.

Páni, to je dobrý vědět. :-) Dosud jsem si myslela, že je to u oveček podobně jako např. u králíků, že jak to roste, tak se přece jen prokrvená tkáň o kousek posune níž.

Jinak přeji kozlovi, aby ho už kopýtka nijak netrápila a užíval si holek.:-) Pořád nechápu, jak ho někdo takhle vůbec mohl nechat tak dlouho.....ach jo, lidi jsou někdy fakt hrozný...smajlík

SugarFree

11.12.2010 10:58
SugarFree

XXX.XXX.207.186

Ta přerostlá tkáň je jen rohovina, roste jako lidem rostou nehty. Ty když stříháte, taky přece nebolí :-)

26.4.2011 22:47
kacislava

XXX.XXX.77.18

Dobrý den, zjistila jsem u jedné naší kozeny, že na jedné noze nemá úplně zdravou chodidlovou plochu. Veterináře budu volat zítra. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli vám to něco říká, jestli jste se s něčím podobným nesetkali. Koza normálně chodí, skotačí. Sice už jsem jim letos paznehty zastříhávala, ale mají to opět přerostlé, takže znovu. Na přiloženém obrázku je problematický pazneht. Celá chodidlová plocha mi přijde nějaká nabobtnalá, gumová. V pravém paznehtu je vidět dirka. Nevím, možná si tam něco bodla. Nejprve jsem odloupla kus bláta, pak nožíkem opatrně rýpla do té dírky. Je to gumové. Koza u toho spokojeně baštila trávu, nebolí jí to. Ale přijde mi, že už je to chodidlová plocha. Na levém paznehtu jsou zase vidět zvláštní výrůsty. Nebyla jsem si jistá, kdy odřezávám přerostlou rohovinu a kdy už jdu do gumového chodidla, tak jsem toho raději nechala. Děkuji Katka

27.4.2011 12:04
oluška

XXX.XXX.16.120

tak abych se podělila o svoje poznatky. Nyní stříháme asi 200 ovcí. Vše co tu bylo řečeno je fajn, ale chybí mi tu jedna osvědčená zkušenost a to: desinfekce: chlumův roztok. Nedá se to obědnat na internetu (jako většina osvědčených a kvalitních věcí), namíchají vám to v lékarně (taky pouze jen ochotné lékárnice). Je to na hnilobu i na různé záněty atd... Kopyta (paznehty) stříháme nůžkama na stromky. Pozor i nůžky se musí desinfikovat. Nejlépe uděláte, když paznehty ostříháte a poté asi po týdnu či dvou, vykoupete ovce ve formaldehydu. Pokud vás to více zajímá, můžete se na mne obrátit, ráda poradím. smajlík

27.4.2011 13:13
danurba

XXX.XXX.204.155

Chlumův roztok, co to je? Mě nechává veterinář v lékárně míchat takový modrý smradlavý roztok, je v tom modrá skalice, kyselina octová a formaldehyd. Je to ono? Je to velmi účinné i na zanedbané případy hniloby. Dana

27.4.2011 14:00
jberestk

XXX.XXX.28.154

oluška napsal(a):
tak abych se podělila o svoje poznatky. Nyní stříháme asi 200 ovcí. Vše co tu bylo řečeno je fajn, ale chybí mi tu jedna osvědčená zkušenost a to: desinfekce: chlumův roztok. Nedá se to obědnat na internetu (jako většina osvědčených a kvalitních věcí), namíchají vám to v lékarně (taky pouze jen ochotné lékárnice). Je to na hnilobu i na různé záněty atd... Kopyta (paznehty) stříháme nůžkama na stromky. Pozor i nůžky se musí desinfikovat. Nejlépe uděláte, když paznehty ostříháte a poté asi po týdnu či dvou, vykoupete ovce ve formaldehydu. Pokud vás to více zajímá, můžete se na mne obrátit, ráda poradím. smajlík

Chlumův roztok? - mohu poprosit o co v něm je?
Jana B.

27.4.2011 14:30
renča

XXX.XXX.51.72

Jenom napíšu ,že s formaldehydem opatrně ,je karcinogenní, když se použije špatně ,tak může na paznehtu vylést ošklivý zánět a hlavně je zakázaný. Prostě : manipulovat s ním s největší opatrností. Používat rukavice,chránit oči a dávat pozor ,aby se nepotřísnila zvířata. Renata

27.4.2011 22:08
danurba

XXX.XXX.40.197

Nevím, kolik ho v tom roztoku je, ale veterinář mě před tím nijak extra nevaroval. Používám roztok už několik let tak 2x - 3x do roka u všech ovcí a koz a nikdy jsem s tím neměla ani ten nejmenší problém. Natáhnu roztok do stříkčky a vystříkám ovcím meziprstí i okolí paznehtů. V případě hniloby během dvou dnů přestávají kulhat a paznehty přestávají mokvat. Kamarádka měla hodně zanedbaný případ hniloby, veterinář radil ovci porazit, že se z toho nedostane, ale po radikálním zásahu pomocí nože a následném ošetření roztokem ovce během týdne úplně přestala kulhat. To bylo skoro před rokem, ovce je stále v pořádku, má teď malé jehně a nožičky má jak baletka. A kamarádka už si dává na pravidelné ošetřováno paznehtů pozor.

28.4.2011 00:11
kacislava

XXX.XXX.77.18

Chlumského roztok - https://www.ifauna.cz/kone/nemodforum/r/detail/356713/chlumskeho-roztok

Jen pro info přikládám reakci veterináře ohledně našeho nemocného paznehtu:
Na obou paznehtech proběhl zánět paznehtní škáry. Nyní tam již roste nová rohovina (to zvlněné a pod tou dírkou to bude vypadat podobně). Pokud koza nepajdá, tak to ještě nechte asi 14 dnů být a pak to seřízneme. Miinimálně obden postříkat kubatolem.

28.4.2011 13:11
oluška

XXX.XXX.16.120

Chlumák: tak na skleničce máme napsáno: phenlum 300,0g, camphora racemica 600,0 g, ethanolum 96% (V/V) 100,0 g. Ten formaldehyd máme jen velice slabý roztok na takové dodesinfikování po stříhání.

6.11.2011 15:26
zofievesela

XXX.XXX.77.18

Dobrý den,

naše koza má zánět paznehtí škáry, resp. u patky má v paznehtu z vnitřní strany asi 1 cm širokou díru, hlubokou 1 - 3 mm. Moc ochotně mi nohu nedávala, ale vypadá to, že jí to teď nijak zvlášť nebollí. Nekulhá, je živá, baští s chutí, nechá se ošetřit. Část výběhu mají dlážděnou, ale jinak zbytky trávy a hlína. Když zaprší, tak bláto. Udržet to v suchu a čistotě je trochu problém. Tak mám pár otázek ohledně péče o paznehty a prosím, pokud by někdo znal odpovědi.

1. Jak používáte chlumského roztok? Ránu vyčistit vodou, trochu osušit, přiložit gázu s roztokem a zafačovat? Na jak dlouho? Jak často opakovat? Dáváte to i na záněty, kdy je v noze již dutina? Někde jsem četla, že je to jen na záněty, které nevytvořily dutinu.

2. Lze při aplikaci chlumského roztoku konzumovat kozí mléko?

3. Jak jinak ošetřujete podobné záněty? Používáte návlečky? Nějak jsem nesehnala žádnou odpovídající velikosti.

4. Koza má navíc mezeru mezi paznehtem a škárou asi 1 cm hlubokou. Čistím jí to a stříkám kubatolem. Vůbec to nehnisá, vyndám z toho hlínu a je to čisté, ale nezarůstá to. Je to problém? Koza to má od začátku, co jsme jí koupili, tj. asi půl roku, stav se nemění.

1.10.2013 22:13
michalu

XXX.XXX.187.113

Zdravím, chtěl bych poprosit o radu ohledně hniloby paznehtů u ovcí.
Pořídil jsem chlumův roztok, jak ho mám aplikovat?
Děkuji za odpověď.

Zuzíkpaznechtík

29.11.2016 17:44
Zuzíkpaznechtík

XXX.XXX.113.146

Děkuji mnohokrát za dobré rady
Velmi užitěčné, kozička už má paznechtíky jako ze žurnálu :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík