Rád bych zjistil, zda by byl ze strany chovatelů psů zájem o tuto službu (Zjišťování plemen psů dle DNA), kterou zvažuje nabízet jedna česká laboratoř? Pro jednoznačné pochopení uvedu příklad, v čem by služba spočívala: majitel voříška se rozhodne zjistit, k jakému plemeni má jeho pejsek nejblíže. Výsledek může třeba odhalit, že voříšek má 50 - 70% shodu se skotským teriérem a 15 - 19% shodu s boxerem. Zjištěné informace pak mohou pomoci odhalit genetické dispozice pejska či osvětlit určité povahové rysy.
Myslíte, že je tohle pro české chovatele a majitele psů zajímavá služba? Využili byste jí?
Díky za odpovědi.
Já osobně bych ji nevyužila. Je to sice zajímavost, ale povahu svého pejska snad poznám i bez genetických testů. Ale je pravda, že bych pak mohla říkat: "On za to nemůže, to ten teriér v něm" .
A protože je psů všude nadbytek, rozhodně bych žádného voříška nerozmnožovala (pokud bych neměla vizi utvořit nové a to nejlepší plemeno kvůli nějakému účelu), takže ani z chovatelského hlediska by mě takové testy na nic nebyly.
Četla jsem článek, jak někdo tuhle službu vyzkoušel, poslal vzorky svých psů do labradotoře v USA. Oba to byli kříženci boxera (podle vzhledu téměř čistokrevní boxeři, kde možná tři generace zpátky figurovalo něco jiného). Jeden v testu vyšel jako husky s čímsi a druhý jako pomeranian s čivavou...
Genetika zatím plemeno určit prostě neumí. Laboratoře to tvrdí, jen aby se napakovaly. Jediné, co lze opravdu určit, je paternita (zda je daný pes potomkem jiného konkrétního psa či feny, nebo ne).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím si, že tohle nefunguje a fungovat nemůže. Co by konkrétně měla ta laboratoř hledat za markery? Jednotlivá plemena se od sebe geneticky zas tolik lišit nemohou, možná tak nějaké původní linie, ale velká většina současných plemen psů vznikly křížením už existujících plemen. Například když mám v hovawartovi původního selského psa, který je původem příbuzný švýcarským salašnickým psům, do něho mám přikříženého německého ovčáka, leonbergera, novofundlanďáka, kuvazse a africkou divokou fenu:), kde by se mi v něm vzaly nějaké speciální markery, které by ho odlišovaly od těchto plemen? Když zkřížím současného hovawarta s bernským salašnickým, čím se bude tento kříženec lišit od svých rodičů, aby to laboratoř dokázala zjistit?
napsal(a):
Myslím si, že tohle nefunguje a fungovat nemůže. Co by konkrétně měla ta laboratoř hledat za markery? Jednotlivá plemena se od sebe geneticky zas tolik lišit nemohou, možná tak nějaké původní linie, ale velká většina současných plemen psů vznikly křížením už existujících plemen. Například když mám v hovawartovi původního selského psa, který je původem příbuzný švýcarským salašnickým psům, do něho mám přikříženého německého ovčáka, leonbergera, novofundlanďáka, kuvazse a africkou divokou fenu:), kde by se mi v něm vzaly nějaké speciální markery, které by ho odlišovaly od těchto plemen? Když zkřížím současného hovawarta s bernským salašnickým, čím se bude tento kříženec lišit od svých rodičů, aby to laboratoř dokázala zjistit?
Však to píšou, že to nefunguje, v podstatě to je schopný odlišit skupiny plemen, asi to pozná čivavu od dogy např., ale jinak nic. Navíc to bylo testováno jen pouze na cca 100 plemenech a pár tisících jediinců, v Americe jim to možná stačí, když tam mají cca 150 plemen, ale v Evropě je plemen cca 350, takže víc jak polovina nikdy tímhle testem ani neprošla. Je to pro mě jen způsob jak vytáhnout peníze lidem z kapsy, navím docela nesmyslně, kdyby ti lidi ty prachy místo do testu vrazili do psa s PP, tak mají vyřešeno.
Já bych to nevyužila - všichni moji psi jsou z PP a jejich předky znám osobně klikrát do desáté generace.
Ovšem, zajímá mně to uvažování - tyhle testy - i kdyby fungovaly, určitě nebudou nijak levné. Kdo pedpokládá, že ten kdo - z jakéhokolid ůvodu šetří na pořízení psa a jde do Tzv. čistokrevného bez PP - nebo - třeba z důvodů ušlechtilejších - zachrání nějakého voříška, bude chtít vyhazovat penze za drahý test?
Jako - když mám voříška, tak vím že je to voříšek (však můj tata byl můj tata ne?) a jsem velku smířená - nebo i hrdá na to, že je to originál, nepřináležící žádnému plemeni.
A když jsem spořílek, kupující plagiát - tak najednou budu investovat dop toho, abych zjisila že je to skutečně to plemeno?
A když budu mít pochybnosti u psa s PP - budu dělat testy na konkrétní rodičovský pár.
Fakt nevím, koho by tato "služba" mohla zajímat.
samain
napsal(a):
Já bych to nevyužila - všichni moji psi jsou z PP a jejich předky znám osobně klikrát do desáté generace.
Ovšem, zajímá mně to uvažování - tyhle testy - i kdyby fungovaly, určitě nebudou nijak levné. Kdo pedpokládá, že ten kdo - z jakéhokolid ůvodu šetří na pořízení psa a jde do Tzv. čistokrevného bez PP - nebo - třeba z důvodů ušlechtilejších - zachrání nějakého voříška, bude chtít vyhazovat penze za drahý test?
Jako - když mám voříška, tak vím že je to voříšek (však můj tata byl můj tata ne?) a jsem velku smířená - nebo i hrdá na to, že je to originál, nepřináležící žádnému plemeni.
A když jsem spořílek, kupující plagiát - tak najednou budu investovat dop toho, abych zjisila že je to skutečně to plemeno?
A když budu mít pochybnosti u psa s PP - budu dělat testy na konkrétní rodičovský pár.
Fakt nevím, koho by tato "služba" mohla zajímat.
Já mám taky vše s PP, ale kdybych někdy dospěla do stavu, že si pořídím útulkáče, tak by mě to docela zajímalo z čehože je to dopatlané . A myslim, že nejsem sama, pořád se tu někdo ptá, co to může být za křížence, kdyby byla možnost jak to zjistit, určitě by to lidé využili, otázka je, co by to koštovalo. Škoda, že je to utopie ;-)
adaaaa

XXX.XXX.243.133
Využila

aj
napsal(a):
To megíííí:
Docela by mě zajímalo, jak by dopadl test, kdyby se do laboratoře poslal výtěr od čistokrevného psa s PP. Tipuji, že by to neodhalili.
Asi ne. jsem teda v hodinách o dna a genetice většinou spala nebo kreslila se sluchátky na uších...ale jelikož je každé plemeno kříženec něčeho, tedy že čistokrevný neexistuje, neodhalí nic. myslela jsem, že faraon je původní pes, no a není. zítra odhalí, že nejbližší příbuzný papouška je býložravá micina.
kdo chce dělat test oříškovi, nechť daruje peníze starým lidem, ráno mi jedna babička shrbená skoro k zemi říkala, že na nic jiného než ten prošlý taveňák nemá. říkám máte děti...jooo v prazee...chcete koupit jiný sýr...neee já už jsem si zvykla, víte, i míšovi to dávám, rozdělíme se.