Dobrý den, připravil jsem insektárium pro chov zlatohlávků, osazenstvo ještě nemám. Substrát jsem nasbíral v bukovém lese a nijak ho kromě prosetí neupravoval (bral jsem spíše spodní vrstvu jen kousky listů s hlínou). Po stěnách pozoruji červíky (larvičky) jejichž výskyt je v substrátu samozřejmě přirozený, ale nevím jestli by to budoucímu osazenstvu nemohlo vadit, nebo např. bránit v kladení.
Děkuji za příp. odpovědi.
Zdravím, nejlepší je hrabanku rozprostřít na nějakou plachtu a pár dní počkat až různí drobní zivočichové substrát opustí. To samozřejmě nepůjde v bytě. I když to zní drasticky, na červíky a různé larvičky zabere substrat pomlet na jemno, např vhodným nástavcem na vrtačku. Ja to dělám pokaždé a to né za účelem zničit přítomné živočichy, ale proto, že jemně pomletý substrát je na kladení a následně pro malé L1 nejlepší. I přesto se po čase na stěnách začnou nějaké ty potvůrky objevovat, ale ničemu to nevadí alespoň u mě teda ne. Hold pak se někdy kromě larviček zlatohlávků vylíhne třeba nějaká zajímavá moucha, můra atd
Dobrý den, omlouvám se, že skočím do vaší diskuze s naprosto odlišným tématem, ale kam jinam pro radu, než sem mezi profíky, že? :) Syn (6 let) je naprosto už asi třetím rokem zblázněný do brouků, tak jsme se rozhodli mu letos koupit tři kousky zlatohlávka stěhovavého, ale protože máme terárium obřích rozměrů :), tak by tam chtěl i nějaké další druhy, ale nevím jaké, aby mezi sebou zbytečně nebojovali o teritorium nebo samičky a žili v symbioze. Poradíte mi nějaké další možné druhy, které chovat dohromady?
sharkezi
napsal(a):
Dobrý den, omlouvám se, že skočím do vaší diskuze s naprosto odlišným tématem, ale kam jinam pro radu, než sem mezi profíky, že? :) Syn (6 let) je naprosto už asi třetím rokem zblázněný do brouků, tak jsme se rozhodli mu letos koupit tři kousky zlatohlávka stěhovavého, ale protože máme terárium obřích rozměrů :), tak by tam chtěl i nějaké další druhy, ale nevím jaké, aby mezi sebou zbytečně nebojovali o teritorium nebo samičky a žili v symbioze. Poradíte mi nějaké další možné druhy, které chovat dohromady?
Zdravím, tak snad všechny druhy Pachnod, Smaragdestesů, Potosie, Hyplopyga liturata a další malé druhy co mají podobné nároky na chov, jejichž imaga jsou mezi sebou mírumilovná a jejich larvy nejsou kanibalistické... Každopádně zastávám názor, ze do velkého terária patří buď velký druh nebo hejno malých, ale vždy stejného druhu. Jednak bude u stejných rodů docházet k nežádoucímu křížení a larvy různých druhů pak mezi sebou pak ani nepoznáte. No chaoz a maglajz. Ale jen pro vlastní potřeby a potěšení synka proč zase ne...
K prvnímu příspěvku:
Jak píše kolega, substrát je dobré rozprostřít a nechat potvůrky, ať se rozlezou do okolí. Druhou metodou zabijete dvě mouchy jednou ranou - fermentace substrátu. Spočívá to v tom, že substrát smícháte s velkým množstvím vody a dáte ho do uzavíratelné bečky. Naplníte to po okraj a bečku zavřete. Necháte ji stát třeba 1 - 3 měsíce na teplém místě (20 - 30°C) a po této době budete mít jak obohacený substrát, tak veškerý obsah vychcípaný . Hodně těch potvůrek je sice neškodných, ale stonožky jsou opravdu potvory...
A druhý dotaz:
I zde musím souhlasit s kolegou - druhy lze chovat pospolu, ale je lepší chovat každý druh odděleně. Pokud spolu budete chovat více druhů stejného rodu (například Smaragdesthes africana camerunica Smaragdesthes africana oertzeni nebo Mecynorrhina torquata immaculicollis a Mecynorrhina torquata ugandensis, druhy se mezi sebou začnou křížit a vzniknou Vám hybridi, které bych nerozšiřoval do dalších chovů a celkově už chov ztratí hodnotu. Takže když už, tak to udělat tak, ať je tam jedna Pachnoda a třeba jedna Eudicella... Potom se Vám ale může chov zkomplikovat, protože larvy některých druhů jsou kanibalistické...
To znamená, že je potřeba larvy chovat odděleně, nebo se požerou. Takže pokud budete chovat dva druhy, kde jeden bude mít kanibalistické larvy a druhý larvy mírné, nerozeznáte je po vylíhnutí od sebe a budete je muset preventivně chovat zvlášť všechny . Takže za mě také rozhodně terárka nebo boxy s jediným druhem
.
Jinak hodně štěstí do začátků!
S pozdravem
Michal Siegel.
Já původně nasbíral substrát v Krkonoších, ale bylo to v listnaté části smíšeného lesa a přesto jsem poté v každé hrsti našel pár jehliček, takže jsem ho raději vyhodil a nasbíral si nový substrát v listnatém lese kousek od Prahy, kde byly jen buky. Nevím jak moc by pár jehliček vadilo, četl jsem že pryskyřice larvám zalepí kusadla, tak jsem to nechtěl riskovat. A chtěl bych tedy připojit i tento dotaz.
Nový substrát jsem neměl možnost nikde rozprostřít tak jsem ho pouze prosel na bílý papír a žádný větší hmyz jsem nenašel.
Dnes jsem ještě terárium rosil a vylezlo pár malých pavouků, které jsem vybral.. stejně jako larvičky co se objevili u stěn. Tak doufám že to bude v pořádku, zítra bych chtěl dovézt a vypustit brouky.
Ještě bych se chtěl zeptat jestli je v pořádku použít substrát z terária pro nakladené larvy (kdybych ho jemně prosel) nebo je lepší nasbírat nový ( např. kvůli živinám) popř. bude asi lepší ponechat trochu starého kdybych ho nahrazoval novým.
Děkuji moc všem za odpovědi
Udělal jste dobře, v hrabance by opravdu jehličí být nemělo, jen rozkládající se listí.. Vyzkoušené to sice nemám, ani zkoušet nebudou, listovka funguje jak má tak proč larvy trápit. Nadruhou stranu myslím, že malinké množství by asi problém nebyl..
Ty pavoučky, žížaly a drobné larvičky tam nechávám, jen pokud na ně přímo narazím tak je vyndám, ale problémy v chovu nedělají..
Substrát z terária lze bez problémů použít pak pro vylíhnuté larvy, je dobré ze jsou na něj larvy zvyklí, a je škoda ho vyhodit pokud tedy není plny bobků. Já osobně buď dám ten starý nebo část starého a část nového..
MNOHO ÚSPĚCHŮ V CHOVU...
Doplnil bych jen k tématu larvičky v substrátu... bacha na drátovce, je to nejhorší predátor v substrátu. Několikrát jsem přišel o všechna vajíčka v terárku, stejně jako larvy v krabičkách, když se tam drátovec dostal. Od té doby jen a pouze substrát prohnaný drtičkou.
Pro domácí prostředí by dost mohla zafungovat mikrovlnka. Dát substrát do plastové krabičky, která může do mikrovlnky a na 1-2 minuty ho "vlnit". Mělo by to v substrátu spolehlivě zabít vše nežádoucí.
goliathus
napsal(a):
Doplnil bych jen k tématu larvičky v substrátu... bacha na drátovce, je to nejhorší predátor v substrátu. Několikrát jsem přišel o všechna vajíčka v terárku, stejně jako larvy v krabičkách, když se tam drátovec dostal. Od té doby jen a pouze substrát prohnaný drtičkou.
Pro domácí prostředí by dost mohla zafungovat mikrovlnka. Dát substrát do plastové krabičky, která může do mikrovlnky a na 1-2 minuty ho "vlnit". Mělo by to v substrátu spolehlivě zabít vše nežádoucí.
Tak drátovce jsem párkrát v chovu měl, ale myslím, že u větších larev(naštěstí), tak jsem nic nezaznamenal. Dám si na ty potvůrky příště pozor.
Já hrabanku nijak tepelně neupravuji, sice se zbavíme všeho nežádoucího, ale také mikroorganismů, které se podílí na rozkladu substrátu a udávají jeho výživovou hodnotu. Ale 1-2 minuty vlnění by snad takový dopad mít nemělo, těžko říct, jsou to takové teorie a spekulace. Změřit a porovnat kvalitu substrátu bez a po tepelné úpravě nikdo z chovatelů pořádně neumí. Snad jen chovat od malička dvě skupiny stejně starých larev, stejného druhu, za stejných podmínek a na rozdílně upravovaných substrátech. Pak porovnat imaga, jejich velikost, reprodukční schopnosti atd.. No pokud tak někdo učinil at se pochlubí
Když jsem dnes zabydlel brouky, na povrch se vynořila stonožka, tak jsem celý substrát vyndal a po malých dávkách ho přeséval na bílý papír, vybral jsem vše nežádoucí a substrát jsem vrátil (stonožka ani drátovec by neunikli ). Až donesu příští dávku substrátu zkusím možná tu mikrovlnku nebo troubu a pak ho nechám zregenerovat. Díky za tipy a rady
Já projetí substrátem mikrovlnkou rozhodně nedoporučuji. Jak již bylo napsáno, zabijete tím sice živočichy, které v substrátu nechcete, ale zabijete také celý substrát. Bez mikroorganismů je celý substrát na nic. To je jako kdybyste vzal rok staré suché dubové listí, rozdrtil jej a smíchal s vodou. Stejně jako v tomto případě, tak i v případě, že substrát projde tepelnou úpravou tu (krom toho, že je mrtvý a skoro k ničemu) máme jeden zásadní problém - bude pořád plesnivět. Nejenže se to dočtete na mnoha fórech, já sám s tímto mám zkušenost. Hodně druhů, jako například Mecynorrhina, Chelorrhina, Goliathus, ... si na plísni pochutnávají, ovšem toto je tak obrovské měřítko, že se v krabičce larva udusí.
Takže tolik ke kvalitě substrátu. Co mohu říct k velikosti, tak když jsem to jednou zkoušel, Pachnoda marginata peregrina mi vylezla imaga okolo 1,5cm, která nešla ani do dalšího chovu, ani po prožitém životě do sbírky. Zkrátka za sebe tuto úpravu nemohu doporučit. Zkrátka cesta největšího pohodlí v chovu nikdy neuspěje .
Také už jsem četl, že stačí dát substrát do mrazáku. I tady je ale problém - substrátu by se sice nic stát nemělo, organismům uvnitř ale také ne, protože všechny jsou u nás schopny přežít zimu.
Co bych ještě mohl navrhnout - je to způsob hodně podobný fermentaci. Substrát jsem nasypal a pořádně udusal do 6l boxů, které mají pevné uzavírání. Nechal jsem jej tam bez jakýchkoli otvorů asi měsíc. Doporučuji celý box ještě zajistit pevnou gumičkou, jinak vám víčko může uletět (díky zvýšené tvorbě plynů). Výsledek - po otevření se z boxu linul nepěkný zápach z mrtvých bezobratlých. Avšak když jsem nechal boxy chvíli venku stát, zápach už nebyl pozorovatelný. A mikroorganismy, které ve většině případů ani nepotřebují z životu kyslík, tam pořád byly (substrát neplesnivěl a imaga byla velká). Já jsem teda ještě substrát ze všech těch boxů vysypal do koleček a pořádně ho lopatkou provětral, ale chápu, že mnoho lidí tuto možnost nemá.
Ahoj,
s tím mrazákem to funguje, ale jen takhle:
substrát na dva dny do mrazáku a pak tři dny v pokojové teplotě a zase do mrazáku.když se to tak třikrát zopakuje, mělo by to zabít většinu nežádoucích organismů, které sice umí přezimovat, ale ne v každém stádiu, při pokojové teplotě se zpravidla vylíhnou (či naopak zakuklí, to už záleží ne mechanismu přezimování toho druhu), a další zmrazení už nezvládnou. Mě to takhle funguje a potíže nemívám.
Jinak porovnání po troubě (ať mikro či normální) se mi nepovedlo, při obou pokusech larvy v upraveném substrátu uhynuly...
Nicolas.