Attacus atlas problém chov

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Motýlkář

9.2.2016 00:27
Motýlkář

XXX.XXX.203.90

Vážení chovatelé motýlů, mám problém s chovem housenek.Z ničeho nic mi padají jak hrušky na zem.Teplota 22 přes den a od večera až 30 stupňů do rána.Vlhkost 75 % a jsou v akvarium.Vrh s části odkrytý, řekl bych větrano a housenky po L2 začaly hynout.Z ust černá kapka nebo smrstěná na ubrousku a kolem rezavý flek.Potravu dávám ptačí zob ovalium, umyju a osuším.Do 2 svleku housenky O.K.Co dělám špatně, poradíte prosím.Suraky mi taky podobně odešly v L3 až L4, přestaly žrát a smrštily se.Asi jim chyběla voda, protože když jsem porosil listy bobkovišně tak sály jak vysavač ale prd platný.Jsem začátečník prosím poraďte.Díky s pozdravem Pavel.

9.2.2016 09:43
tomvoj

XXX.XXX.186.146

Když se v chovu rozjede nějaká nemoc, tak většinou už není pomoci.
Bojovat se proti tomu dá jedině rozdělením housenek do více skupin držených nejlépe v různých místnostech a pečlivou čistotou. Z vlastních zkušeností vím že i při snaze o maximální čistotu, umývání a osušení potravy mohou housenky onemocnět.
Chov přes zimu je trochu složitější i kvůli sehnání kvalitní potravy. Proto bych doporučoval nejprve si zajistit dostatek vhodného krmení a chovat raději přes léto. Ono někdy stačí, aby se změnilo počasí a housenky chytnou nějakou virozu. Dále pokud housenky nemají dostatek žrádla a začnou lozit po sobě a svých výkalech, tak to taky není dobře.
Attacusy i suraky jsem choval. Choval jsem i pár dalších druhů a ne vždy to dopadlo úspěchem. S tím je potřeba počítat.
Nyní bych vám doporučil všechno vybavení pořádně vydesinfikovat. Já používám většinou plastové boxy potažené síťkou proti mouchám a desinfikuji před každým novým chovem savem. T. V.

Motýlkář

9.2.2016 15:25
Motýlkář

XXX.XXX.203.146

Děkuji moc za Vaší odpověď, dnes dopoledne jsem je rozdělil podle velikostí a dal zpět do plastových doz tak uvidím jestli něco přežije.Dát je zvlášť do místnosti je dobrý nápad a udělám stálejší teplotu.Sice to vidím taky, že asi budu rád, když vydrží pár kusů ale nedá se nic dělat.Jinak děkuji za ty housenky Gonimbrasia tyrrhea a docela se zadařilo mám 14 kukel tak čekám, jestli se sejdou obě pohlaví.No už se těším na jaro, až zas bude něco k prodeji.S pozdravem Pavel Diviš.

10.2.2016 11:07
tomvoj

XXX.XXX.135.155

Připojuji ještě poznámku ke gonimbrasia tyrrhea. Co se týká líhnutí motýlů, chce to počkat tak půl roku, někdy i více. Asi hodně záleží na teplotě a pak vlhkosti. V roce 2015 kukly zhruba od března byly v pokoji. Přes léto (vedra nad 30 °C venku ve stínu), od září pokojová teplota, pak pokles teploty na 20 °C, líhnutí až v říjnu, ale naštěstí synchronizované. U tohoto druhu je vhodné vajíčka asi po deseti dnech trochu porosit, snůšky jsou většinou takové shluky, nekladou vedle sebe jako většina martináčů. Housenky snesou i vyšší vlhkost, ale samozřejmě maximální čistota.
Aktuálně mám kukly z prosince a taky to šlo skoro beze ztrát.

Motýlkář

18.2.2016 00:44
Motýlkář

XXX.XXX.203.90

tomvoj napsal(a):
Připojuji ještě poznámku ke gonimbrasia tyrrhea. Co se týká líhnutí motýlů, chce to počkat tak půl roku, někdy i více. Asi hodně záleží na teplotě a pak vlhkosti. V roce 2015 kukly zhruba od března byly v pokoji. Přes léto (vedra nad 30 °C venku ve stínu), od září pokojová teplota, pak pokles teploty na 20 °C, líhnutí až v říjnu, ale naštěstí synchronizované. U tohoto druhu je vhodné vajíčka asi po deseti dnech trochu porosit, snůšky jsou většinou takové shluky, nekladou vedle sebe jako většina martináčů. Housenky snesou i vyšší vlhkost, ale samozřejmě maximální čistota.
Aktuálně mám kukly z prosince a taky to šlo skoro beze ztrát.

Tak to jste mě moc nepotěšil s dobou líhnutí těchto martináčů jinak jsou moc hezký.Jinak vše je pravda housenky mi pošly a nic jsem nezachránil.Budu zkoušet dál na jaře jestli někdo bude mít vejce na prodej a doufat, že budu mít větší štěstí s chovem.Děkuji za rady a Vaše zkušenosti.S pozdravem Pavel Diviš.

Přidejte reakci

Přidat smajlík