Tomakaki

XXX.XXX.237.222
Ahojte,
môžete mi poradiť, čo by som mohol chovať v teráriu o rozmeroch 24x24x24cm? Viem, že je hrozne malé a viem, že je tým dosť limitovaný aj výber, ale zaujímali by ma naozaj všetky možnosti. Je jedno, či to je hmyz, pavúky, plazy atd...
Nemám 15 rokov (mám skoro 40 haha), takže čokoľvek mi poradíte, plánujem sa o tom naučiť všetko a netýrať to.
Ďakujem!
Tomakaki

XXX.XXX.237.222
Samozrejme mám zlý názov témy - má to byť "fakt malé terárium" :).
Tomakaki

XXX.XXX.237.222
Máte pravdu, vôbec som si to nevšimol. Je možné nejak tému zmazať? Prípadne administrátor byj u mohol zmazať? Ďakujem a sorry.
Mám rád predátory, můj nejlepší návrh jsou kudlanky, druhá úchvatná možnost jsou exotické skákavky. Jsou to podle mého názoru nejzajímavější predátoři mezi běžně chovanými bezobratlými. Je to dáno tím, že k lovu využívají zrak a svoji kořist při správném krmení aktivně pronásledují. Upřednostňuji jen jemné pletivo na stěny a strop pro kudlanky, pro skákavky jinak, ty jsem nikdy nedržel, tedy držel jsem jen domácí druhy ve zkumavkách a lezly po skle. Další zajímavá zvířata byla např. potápník a starší larvální stádia velkých vážek, to byste ale musel mít akvárium, škoda že ho nemáte, dále jsem své sklenice osadil podvodními červy a krásně plovoucími červenými pijavicemi.
Kromě výše uvedeného jsem zkoušel divoké střevlíky, křižáky, stonožky, mravence, cvrčky lesní v safari se škvory a divoce žijícími švábi ostatní které jsem zapoměl prominou, zavzpomínám na ně třeba jindy. Nic mne neoslovilo tolik jako agresivní Parasphendale agrionina http://mantidforum.net/forums/
Jiným způsobem atraktivní jsou ve svých vysokých populačních hustotách také běžně chovaní švábi http://www.roachforum.com/
Neříkám že nejsou zajímaví i štíři, zákeřnice, bičovci či zápřednice, sklípkani a scolopendry, ale kvůli predaci si je nepořizujte, unudíte se s nimi k smrti. A nakonec vzpomenu a nesmím zapomenout, že jsem měl ještě pár kobylek zelených, to jsou skvělá zvířata, (někdy v tuto chvíli končící). Kromě toho, že samice samečka připravila o nohu, vyšli spolu velmi dobře. Kvůli nesnesitelné stridulaci, jsem je umístil na toaletu a seznal jsem dále, jak je to vynikající lokalita k příležitostnému pozorování. Kobylky jsou na rozdíl od sarančat z větší části dravé. To byste měl vidět, jak mordují motýli...
ahoj1

XXX.XXX.209.200
Jo, jenže pro predátory bude zadavatel potřebovat ještě další nádobu s krmným hmyzem!
Otázka nudnosti či nedostatečnosti agresivity dejme tomu u Skolopender například, je asi celkem věc názoru...